Hoe kook je de lekkerste mosselen?

 Wil je aan de slag gaan met het koken van mosselen, lees dan eerst deze 6 handige en essentiële tips! Zoals hoe maak je mosselen schoon, en hoe lang kook je mosselen? En ik deel een aantal lekkere bereidingswijzen zoals mosselen op Thaise wijze of op klassieke wijze.

 
Ik heb ondertussen al op verschillende manieren mosselen gegeten: in witte wijn, op Spaanse wijze, in een soep en gegratineerd. Het heeft wel even geduurd voordat ik mosselen wist te waarderen en wist hoe ik ze het beste kon bereiden. Omdat er waarschijnlijk meer mensen zijn die graag mosselen willen bereiden maar niet zo goed weten hoe ze moeten beginnen heb ik zet ik even wat handige tips en info op een rijtje gezet om mosselen te koken.

1. Wanneer is het mosselseizoen?

Vroeger zei men dat het seizoen van de mosselen alleen tijdens de maanden met een ‘r’ was, dus van september t/m maart. Tegenwoordig begint het mosselseizoen al vaak in juli en loop deze tot februari. Van maart t/m juni zijn de mosselen aan het groeien. Door diverse koel- en verwerkingstechnieken liggen er tijdens deze periode ook vaak mosselen in de winkels. Maar het lekkerst zijn ze in de maanden augustus en september.
 

2. Heb ik een speciale mosselpan nodig?

Mosselen gaan tijdens het koken open staan en nemen zo veel ruimte in beslag. Mosselpannen hebben daarom een extra hoge deksel. Maar je kunt ook een grote soeppan nemen die je niet meer dan 1/3 vult met dichte mosselen.

3. Hoe controleer ik de mossels?

Spoel de mosselen een aantal keer met koud water. Laat ze daarna een tijdje in een bak met koud water liggen. Zo weekt het zand los en kunnen open mosselen hun schelp sluiten. Mosselen die niet hun schelp sluiten kun je een tik geven met een lepel of op het aanrecht tikken. Sluit de mossel zijn schelp nog steeds niet dan is hij dood en niet meer eetbaar en kun je hem weggooien. Ook extreem zware mosselen kun je beter weggooien, hier zit waarschijnlijk zand in. Mosselen met kapotte schelp kun je ook meteen in de prullenbak gooien. Borstel de mosselen voor gebruik nog even af met een borsteltje om de laatste zandresten te verwijderen en snijd eventuele baarden (die harig uitziende sliertjes) eraf.
 
Tegenwoordig zijn er panklare mosselen te koop in de winkel. Deze zijn al gecontroleerd en schoongemaakt, lekker handig dus. Hoewel ze schoon lijken is het toch altijd goed om ze nog een keer af te spoelen en vluchtig te checken of er geen kapotte of zware mosselen tussen zitten.

4. Hoe kook ik mosselen?

Timing is belangrijk met het koken van de mosselen. Als je ze te lang kookt worden ze namelijk taai. Zelf had ik een centimeter witte wijn aan de kook gebracht in de mosselpan, mosselen toegevoegd en 4 minuten met gesloten pan laten koken. Tussendoor had ik twee keer goed met de pan geschud. Na 4 minuten waren alle mosselen open en perfect gaar. Zijn nog niet alle schelpen open zet de pan dan 1 a 2 minuten terug op het vuur.
 

5. Op welke manieren kan ik mosselen bereiden?

Mosselen kun je koken in een klein laagje water, bouillon of droge frisse witte wijn (rode wijn kan eventueel ook). Voor een klassiek mosselrecept voeg je mosselgroenten toe aan het vocht. Er zijn kant en klare verpakkingen met mosselgroenten te koop maar je kunt ook zelf een mix maken van prei, bleekselderij, selderij, ui, wortel. In Nederland worden mosselen vaak met brood en een dipsaus gegeten en in België meestal met frieten.
 
Zelf vind ik mosselen in tomatensaus ook erg lekker. Hierbij fruit je een uitje en wat knoflook in een (mossel)pan en voeg je een scheutje wijn, peper en zout en 400 gr stukjes tomaat (vers of uit blik) toe en laat je 10 min sudderen. Doe daarna 1 kg mosselen er bij en laat 4 a 5 min koken totdat de mosselen op staan. Een rood pepertje geeft wat extra pit aan de tomatensaus.
 
Andere lekkere mosselrecepten:

6. Hoeveel mosselen per persoon?

Als hoofdgerecht reken je ongeveer 1 kg mosselen per persoon. Serveer je er ook nog frieten, een pasta of extra veel groenten bij dan volstaat ½ kilo ook. Van 1 kilo mosselen blijft ongeveer 200 gr echt mosselvlees over.
 
Tip: wist je dat mosselschelpen niet in de groene GFT container mogen maar in de grijze container moeten.
Vind je dit leuk?
102 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Dani 15 juni 2022 om 14:35

Bedankt voor de recepten. In Apeldoorn en omgeving, mag de mosselschelpen wel in de GFT bak volgens circulus berkel (afvalbedrijf).

Miny 14 augustus 2021 om 18:07

Geweldig leuke recepten

martien 27 december 2020 om 18:31

3dagen geleden gekocht toe 2 dagen in de diepfries 1 dag tevoren er weer uitgehaald toon aan bereiden gegaan maar helaas gingen zij maar half open en toch opgegeten is dat verkeerd of geeft dat niets .

Susan 23 december 2021 om 21:49

Schaaldieren mag je niet invriezen.

Andre 22 januari 2021 om 08:01

heel erg verkeerd Martin, je mag ongekookte mosselen nooit in de vriezer doen. Eerst koken, dan pas invriezen!

Marja Post 23 oktober 2020 om 17:04

De mosselen 3x op laten komen....dus 3x aan de kook, tussendoor opschudden. Ik doe op 2 kg mosselen 3 gesneden uien, een half flesje bier, 2 laurierblad en ongeveer een theelepel sambal, heerlijk!

Frank 26 september 2019 om 22:17

Zo vers mogelijk kopen, let goed op de datum. Ik ruik even aan iedere mossel voordat ik ze onder de koude kraan schrob. Gooi zo plm 4-5 procent weg wegens verdacht geurtje, plm 1 procent wegens kapotte schelp. Op deze wijze nog nooit een "vieze mossel" op ons bord gekregen. In grote wok met deksel gaat ook uitstekend!

Tilly 20 maart 2016 om 16:01

Ik maak de mossel met knolseldeij wortel ern ui En wat pei We doen er stokbrood met kruiden boterecht heel lekker Een glaaje wijn of een bierje heerlijk

Rieks 31 augustus 2014 om 07:56

koken in bier is ook erg lekker

Monique 26 augustus 2014 om 13:08

De tomatensaus lijkt me heerlijk, maar weet iemand ook de Spaanse saus?