Glutenvrije high tea recepten: zoet & hartig

Voor mensen met glutengevoeligheid of coeliakie kan een high tea of een feestje lastig zijn. Dit betekent vaak geen koekje bij de koffie, geen belegde toastjes of broodjes en dan heb ik het niet eens over taart of gebak gehad. Maar wat betekent het precies als je geen gluten meer mag hebben en welke oplossingen zijn er?
 

Wat zijn gluten?

Gluten zijn een eiwit in graansoorten zoals tarwe, gerst en spelt dat bij een aantal mensen vervelende reacties teweeg kan brengen. Gluten vind je niet alleen in brood, pasta en koekjes maar ook vaak in sauzen, soepen of toetjes. Het is dus raadzaam om altijd de verpakking van een product te checken bij een glutenvrij dieet.

Gluten en klachten

Ongeveer 1% van de bevolking lijdt aan coeliakie waarbij gluten leidt tot een chronische ontsteking van de darmen. Hierdoor kunnen de darmen zo beschadigd raken dat ze geen voedingstoffen meer kunnen opnemen. Omdat niet iedereen de klachten meteen herkend is het werkelijke aantal personen met coeliakie waarschijnlijk veel hoger dan op dit moment gediagnosticeerd is. Als je coeliakie hebt, dan kan de kleinste hoeveelheid gluten al leiden tot klachten.
schar 03
schar 03
Mensen met glutengevoeligheid, ook wel glutensensitiviteit genoemd, reageren overgevoelig op gluten. Ze hebben vaak soortgelijke symptomen als bij coeliakie, namelijk misselijkheid, vermoeidheid en darmklachten maar er wordt geen coeliakie vastgesteld in de diagnose. Ook hier kan een glutenvrij dieet uitkomst bieden.

Glutenvrij genieten

Maar betekent zo'n dieet nooit geen brood, gebak en pasta's meer? Nee, gelukkig zijn er steeds meer producten zonder gluten verkrijgbaar zoals van het merk Schär, de marktleider voor glutenvrije voeding. Door hun grote assortiment hoef je je niet te beperken met koken of bakken en kun je toch genieten van bijvoorbeeld een heerlijk pastagerecht, pizza of zelfgebakken cake.
Ook voor een feestje of een high tea zijn er genoeg smaakvolle oplossingen te bedenken. Om dat te bewijzen maakte ik met producten van Schär hartige mini pizzabroodjes en zoete mini cheesecakjes met salty caramel. En ze zijn door mensen mét en zonder glutenovergevoeligheid goed gekeurd :)

Mini pizzabroodjes (glutenvrij)

20 MIN + 45 WACHTEN + 25 OVENTIJD - 12 STUKS
pizzabroodjes
Ingrediënten
450 g Schär broodmix B
14 g instant gist
300 ml lauwwarm water
2 eetlepels olijfolie
30 g geraspte kaas
50 g salami
1 theelepel pizzakruiden (Italiaanse kruiden kan ook)
½ groene paprika
50 g gedroogde tomaten
1 ei
 
Materialen
Bakplaat met bakpapier
Mixer met deeghaken
Theedoek
 
Bereiding
Voeg de gist toe aan het lauwwarme water. Doe de Schär broodmix in een kom en voeg het water met de gist samen met de olijfolie en kruiden toe. Mix alles met de mixer met deeghaken door elkaar. Snijd de salami, gedroogde tomaatjes en de paprika in hele kleine blokjes.
pizzabroodjes 01

pizzabroodjes 01

pizzabroodjes 01

pizzabroodjes 01

Bestuif een werkblad met een beetje van de broodmix en kneed het deeg verder met je handen tot een soepel geheel. Kneed de salami, geraspte kaas, tomaatjes en paprika er door heen. Maak kleine balletjes van het deeg en leg deze op de bakplaat met bakpapier en druk iets aan. Maak de theedoek iets vochtig met water en bedek de deegbolletjes hier mee.

pizzabroodjes 01

pizzabroodjes 01

pizzabroodjes 01

pizzabroodjes 01
Laat ze op een warme plek ongeveer 45 min rijzen. Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden. Bestrijk de broodjes na het rijzen met een dun laagje ei en bak ze in ongeveer 25 gaar en mooi bruin. Lekker met wat boter of roomkaas.
Tip: lukt het niet om het deeg te laten rijzen? Zet de afgedekte deegbolletjes in de oven op 30 tot 35 graden.

Mini cheesecakes met salty caramel (glutenvrij)

30 MIN + 25 OVENTIJD - 12 STUKS
cheesecake caramel
Ingrediënten
100 g Schär butterkeks
4 eetlepels boter, gesmolten
300 g roomkaas (bv monchou)
150 g suiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
200 ml Crème fraîche
2 eieren
1 eetlepel maïzena
 
Topping:
40 g suiker
15 ml water
50 ml slagroom
1 theelepel grof zeezout
 
Materialen

Muffinbakvorm met papiertjes

Mixer
 
Bereiding
Verwarm de oven op 140 graden. Verkruimel de koekjes en meng met de gesmolten boter. Verdeel de koekkruimels over de bodem van de muffinvormpjes. Druk de koekjes aan met de bolle kan van een lepeltje. Zet de vormpjes met de koekjesbodem 5 min in de oven.
cheesecake met caramel 01

cheesecake met caramel 01

cheesecake met caramel 01

cheesecake met caramel 01

Mix de roomkaas met een mixer romig. Voeg de suiker, vanillesuiker en snufje zout toe en mix dit mee totdat alles goed opgenomen is. Voeg de eieren één voor één er bij en mix tot een gladde massa. Doe als laatste de crème fraîche en maïzena er bij en mix dit er kort door heen. Vul de muffinvormpjes tot iets onder de rand met het roomkaas-mengsel. Bak de cheesecakes in ongeveer 25 gaar. Controleer of ze goed gestold zijn en laat ze daarna afkoelen tot kamertemperatuur. Zet ze daarna minimaal 4 uur in de koelkast, bij voorkeur de hele nacht.

cheesecake met caramel 01

cheesecake met caramel 01

cheesecake met caramel 01

cheesecake met caramel 01
Doe het water en de suiker in een pannetje en verwarm dit op het vuur. Roer niet en wacht tot de suiker is opgelost en er bellen ontstaan. Als deze een licht bruine kleur hebben zet je het vuur uit en roer je de slagroom er door. Laat de karamel afkoelen tot kamertemperatuur en smeer het daarna uit over de cheesecakjes en bestrooi met een paar korrels zeezout.
afsluiting
Vind je dit leuk?
4 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Rosan 2 februari 2017 om 14:07

Ik ben niet zo van het muffins maken. Als ik de salty karamel cheecakejes als 'taart' maak, hoe lang zou deze dan in de oven moeten? Verder is het een heerlijk recept, heb er veel reacties op gehad!

anoniem 14 augustus 2015 om 16:16

ik heb het gemaakt fantastisch heel lekker me kinderen konden niet stoppen met eten ik ga het nog een keer maken maar dan met een draai van mijn zelf check dat om mijn lekkere recepten.nl

Liesbeth 7 augustus 2015 om 21:06

Kan je de schar ook vervangen voor iets anders bij de cheesecake muffins

Sandra - LeukeRecepten 9 augustus 2015 om 09:44

Hoi Liesbeth, Voor een variant met gluten kun je theebiscuitjes / mariakoekjes nemen. Maar als je het glutenvrij wil houden dan kun je ook andere (droge) glutenvrije koekjes gebruiken. Gr Sandra