Glutenvrije recepten

Glutenvrije recepten

Heb je een glutenallergie of wil je koken en bakken zonder gluten? Dan zijn deze lekkere glutenvrije recepten ideaal voor jou! Van glutenvrije pasta en pizza tot glutenvrije wraps en pannenkoeken. Of maak een heerlijke glutenvrije appeltaart. Allemaal zonder gluten maar mét smaakvolle ingrediënten.

Populair

Glutenvrije pizza

Een heerlijke glutenvrije pizza met tomatensaus, zongedroogde tomaat, paprika, Italiaanse kruiden en kaas.

Hoofdgerecht

10 min + 15 min oventijd

1 pizza

Glutenvrije wraps met kip

Lekkere glutenvrije wraps met plakjes kipfilet, roomkaas, pesto en komkommer. Voedzaam en klaar in 10 minuten.

Lunch recept

10 min

2 stuks

Glutenvrije appeltaart met kruimels

Heerlijke glutenvrije taart met een lekkere vulling met kaneel en een krokante crumble met noten, tevens vegan en lactosevrij

Bakrecept

15 min + 50 min

8 pers.

Nieuw

Bruine bonen met rijst

Recept voor zelfgemaakte bruine bonenschotel met rijst. Met tomaat, paprika en verse peterselie. Een gezond hoofdgerecht gemaakt met lekker veel verse groenten en kruiden.

Hoofdgerecht

5 min + 10 min

2 pers.

Havermout cups met chocolade

Deze chocolade pinda cups zijn zulke lekkere en makkelijke snacks! Altijd handig om een voorraadje in je vriezer te hebben liggen. En je hebt maar een paar basis ingrediënten nodig. Maak ze zelf met dit recept.

Tussendoortjes

25 min + 1 uur vriezer

10 stuks

Aubergine curry

Probeer deze heerlijke aubergine curry, die Eric en ik een dikke 9 geven! Hij is namelijk zó lekker. Je roostert eerst de aubergines even en vervolgens stoof je ze met een lekker kruidenmengsel, tomatenblokjes en kokosmelk. Lekker met rijst en naanbrood.

Hoofdgerecht

30 min + 20 min oventijd

3 pers.

Zoete aardappel stoof

Deze zoete aardappel stoofschotel valt echt onder de categorie comfort food, maar ideaal voor doordeweeks of als meal prep maaltijd. Een heerlijke, voedzame en kruidige zoete aardappel stoof die helemaal plantaardig en glutenvrij is.

Hoofdgerecht

15 min + 35 min stoven

4 grote porties

Mini frittata

Probeer ook eens deze verrukkelijke mini frittata's. Eenvoudig te maken en vol van smaak! Leuk om te maken voor een brunch, high tea of voor Pasen.

Ontbijt recept

5 min + 15 min oventijd

5 stuks

Rode curry met kip

In een half uurtje maak jij deze heerlijke rode curry met kip. Met kokosmelk, een lekkere mix van groenten en een handje cashewnoten zet jij een smaakvolle maaltijd op tafel. Perfect voor een doordeweekse avond.

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Uitgelicht recept

Gevulde zoete aardappel met chili con carne

Hoofdgerecht

30 min

4 stuks

Gezonde zoete aardappel met Mexicaanse chili con carne. Lekker met guacamole, peterselie en zure room.

Bekijk recept

Glutenvrij ontbijt

Glutenvrij bananenbrood met walnoten

Een heerlijk glutenvrij bananenbrood met walnoten. Dit gezonde en smaakvolle baksel is zowel een ideale traktatie voor tussendoor, als een voedzaam ontbijt om de dag mee te beginnen.

Ontbijt recept

10 min + 45 min oventijd

10 plakken

Cheesecake overnight oats

Maak eens wat anders als ontbijt met dit recept voor heerlijke cheesecake overnight oats. Gemaakt met roomkaas, yoghurt, frambozen en nootjes. In 5 minuutjes heb je dit al gemaakt.

Ontbijt recept

5 min + 1 uur wachten

2 pers.

Granola gezoet met banaan

Maak snel en gemakkelijk deze heerlijke granola gezoet met banaan. Voeg de ingrediënten samen en bak dit tot het goudbruin en knapperig is. Een smakelijk ontbijt of tussendoortje.

Ontbijt recept

15 min + 20 min oventijd

4 porties

Glutenvrije lunch

Rode kool salade

Geniet van deze verrukkelijke rode kool salade met knapperige peen julienne, sappige appel en een romige Griekse yoghurtdressing. Met een heerlijke toevoeging van walnoten en rozijn. Een smaakvol bijgerecht met verschillende kleuren en texturen.

Bijgerecht

15 min

4 pers.

Frittata met kip

Geniet van een heerlijke frittata met kip, paprika en geitenkaas. Een smakelijk gerecht voor elke gelegenheid, zoals de lunch, als hoofdgerecht met een kop soep of als hapje bij een gezellige bijeenkomst.

Hoofdgerecht

20 min + 30 min oventijd

4 pers.

Mexicaanse groentesoep

Van een kom groentesoep knap je altijd op, en deze Mexicaanse variant hierop met TexMex kruiden, bonen en maïs is leuk en lekker om mee af te wisselen. Voor een extra vulling kun je ook rijst of quinoa toevoegen aan de soep.

Voorgerecht

25 min

4 pers.

Glutenvrije hoofdgerechten

Risotto met zalm

Maak zelf dit smaakvolle recept van risotto met zalm. Een Italiaans hoofdgerecht van romige risotto met erwtjes en een vleugje citroen, geserveerd met wat rucola en een heerlijk gebakken stuk zalm.

Hoofdgerecht

45 min

4 pers.

Ovenschotel met broccoli

Een smaakvol recept voor ovenschotel met broccoli en aardappelschijfjes. Gemaakt met (vega) gehakt, kookroom en een knapperige laag kaas is dit heerlijk comfort food dat je al in 25 minuutjes in de oven hebt staan.

Hoofdgerecht

25 min + 35 min oventijd

3 pers.

Bloemkool curry

Probeer deze snelle en gezonde bloemkool curry met kokosmelk en rode currypasta. Een eenvoudige maar smaakvolle maaltijd met spinazie en kikkererwten. Lekker om te serveren met naanbrood of rijst.

Hoofdgerecht

20 min

3 pers.

Glutenvrije snacks

Hummus met geroosterde paprika

Maak zelf eens deze heerlijke hummus met geroosterde paprika. Geef je hummus een lekkere smaak met gerookte paprikapoeder en geroosterde paprika. Serveer met wat (pita)brood of gebruik het als dip voor verse groenten.

Hapjes en snacks

10 min

4 porties

Aardbeien met chocolade

Aardbeien met pure chocolade en witte chocolade, perfect voor Valentijn of Moederdag bijvoorbeeld. Een heerlijke snack die heel leuk is om zelf te maken.

Hapjes en snacks

10 min + 15 min wachten

15 stuks

Tapenade met olijven en zongedroogde tomaat

Zelf tapenade maken is onwijs makkelijk en echt heel erg lekker. Met maar een paar ingrediënten tover je in enkele minuten deze heerlijke dip op tafel. Ideaal met wat brood, toastjes of in je salade.

Hapjes en snacks

5 min

10 porties

Glutenvrije bakrecepten

Gezonde zoete aardappel muffins

Deze gezonde zoete aardappel muffins met kaneel heb je gemakkelijk binnen 10 minuutjes in de oven staan. De muffins zijn helemaal glutenvrij en lactosevrij en zijn lekker als tussendoortje of bij de lunch.

Tussendoortjes

10 min + 20 min

6 stuks

Torta caprese (chocolade amandeltaart)

Heerlijke Italiaanse chocoladetaart op basis van amandelmeel en pure chocolade. Een klassiek Italiaans recept dat tevens glutenvrij is.

Nagerecht

10 min + 50 min

8 pers.

Gezonde cake met frambozen

Wist je dat je heel goed kunt bakken met peulvruchten? In deze heerlijke en gezonde cake zit een heel blik bonen verstopt, maar je proeft het niet!

Ontbijt recept

10 min bereidingstijd + 55 min oventijd + 10 min rusttijd

1 cake

Wat is glutenvrij?

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in bepaalde graansoorten en graanproducten. Er zitten gluten in onder andere gewone tarwe, maar ook in spelt, rogge, gerst en durum. Hierdoor zitten er gluten in meel en in bloem. Bij een glutenvrij dieet vervang je dus alle producten met gluten door producten die van nature glutenvrij zijn, of door glutenvrije varianten.

Wat kun je eten als je geen gluten mag?

Gluten vind je in een heleboel producten, zoals brood, crackers, gebak en pasta. Gelukkig zijn er veel producten ook van nature glutenvrij. Voorbeelden zijn:

– Fruit
– Groente
– Peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten. Maar let op! In sommige bonen in blik zitten wel gluten, als er bijvoorbeeld saus bij zit. Kijk dus goed op de verpakking.
– Noten, pinda’s, zaden en pitten
– Rijst
– Producten gemaakt van maïsmeel, boekweit, cassave en quinoa
– Aardappelen en zoete aardappelen
– Vlees, kip, vis en schaal- en schelpdieren (onbewerkt)
– Tofu en tempeh
– Eieren
– Melk, yoghurt en kwark (naturel)
– Nederlandse kaas van koe, geit en schaap
– Roomboter en olie

Maar er zijn tegenwoordig ook glutenvrije alternatieven op de markt zoals glutenvrij brood, glutenvrije crackers, glutenvrij meel en glutenvrije pasta. Je kunt een heleboel leuke, lekkere gerechten maken die glutenvrij zijn. Vink in de zoekbalk bij dieet ‘glutenvrij’ aan en vind een lekker recept!

Is glutenvrij gezonder?

Als je geen glutenintolerantie of glutengevoeligheid hebt, is het niet gezonder om glutenvrij te eten. Producten waar gluten in zitten, zoals tarwe, horen in een gevarieerd eetpatroon en zijn goed voor je. Als je dit niet meer gaat eten, mis je een hoop vezels en belangrijke vitamines en krijg je een eenzijdig eetpatroon.