Bekijk hier alle klassieke Franse gerechten. De Franse keuken is heerlijk divers en er wordt veel gekookt met seizoensproducten die de show stelen in de Franse keuken, van groenten tot gevogelte en van knoflook tot wijn. Er zijn een groot aantal klassieke gerechten zoals ratatouille, Franse uiensoep en de Boeuf bourguignon. Bekijk ze hier allemaal.
Hoofdgerecht
20 min + 45 min oventijd
3-4 pers.
Heerlijke gratin uit de oven met plakjes courgette, wortel, tomaat en aardappel in room en gegratineerd met kaas.
Bekijk receptHet zal er om hangen aan wie je het vraagt, maar het meest bekende gerecht is de Boeuf Bourguignon. Of toch de Franse uiensoep? Voor beide gerechten moet je in ieder geval veel geduld hebben, want het wordt aangeraden om ze langzaam en lang te bakken.
De traditionele Franse keuken kent vele klassiekers. Wie kent de Franse uiensoep of mosterdsoep niet? Lekker met een stukje quiche Lorraine. Verder zijn er een aantal typische Franse vleesgerechten zoals de eerder genoemde Boeuf Bourguignon, Coq au vin en de Entrecote bordelaise. De aardappel wordt ook veelvuldig toegepast zoals in een Gratin dauphinois (aardappelgratin) of de Pommes duchesse (aardappeltoefjes). Vergeet de bechamelsaus en de remoulade niet en er zijn ook genoeg zoete recepten. Een frisse citroentaart of de traditionele Clafoutis met kersen. De heerlijk zachte Madeleines voor bij de koffie of het Franse chocoladetaartje de Moelleux au chocolat, bij ons bekend als een lavacakeje.
Typische Franse eetgewoontes zijn om de dag te beginnen met een croissant of stokbrood, twee keer per dag warm te eten en in de avond (vergeleken met Nederlanders) vrij laat te eten. Tussen 20 en 21 uur en in het weekend kan het zelfs nog later worden. Door twee keer warm te eten wordt er tussendoor minder gesnackt en gesnoept. Het (avond)eten gaat vaak samen met een glas rode wijn. Fransen eten met de seizoenen mee en ingrediënten die veel terugkomen in gerechten zijn boter, yoghurt, knoflook, peterselie, olijfolie, tomaten, rode wijn, brood en noten.