Franse recepten

Franse recepten

Bekijk hier alle klassieke Franse gerechten. De Franse keuken is heerlijk divers en er wordt veel gekookt met seizoensproducten die de show stelen in de Franse keuken, van groenten tot gevogelte en van knoflook tot wijn. Er zijn een groot aantal klassieke gerechten zoals ratatouille, Franse uiensoep en de Boeuf bourguignon. Bekijk ze hier allemaal.

Populair

Quiche lorraine

Quiche lorraine is een klassieke Franse hartige taart met gebakken spekblokjes en Gruyère kaas. Binnen 30 minuten zet je het in de oven.

Hoofdgerecht

30 min + 25 min oventijd

4 pers.

Salade niçoise

Makkelijk recept voor de klassieke Franse salade niçoise met haricots verts, krieltjes, ei en tonijn

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Franse uiensoep

Maak zelf in 1 uurtje deze heerlijke traditionele Franse uiensoep met stokbrood en gegratineerde kaas

Voorgerecht

1 uur

4 pers.

Nieuw

Vegan crème brûlée

Dit vegan crème brûlée toetje is niet alleen onwijs lekker, het is ook makkelijk om te maken en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Hier lik je je vingers bij af!

Nagerecht

5 min bereidingstijd + 2 uur rusttijd

4 pers.

Vegan coquilles met knolselderijpuree

Een van de populairste voorgerechten voor kerst, maar dan 100% plantaardig gemaakt van koning oesterzwammen! Geserveerd op een bedje van knolselderij puree met rozemarijn en afgemaakt met knapperige hazelnoten.

Voorgerecht

10 min + 15 min kooktijd + 15 min rusttijd

4 pers.

Flensjes

Maak zelf heerlijke flensjes met dit makkelijke basisrecept. Een flensje is een soort dunne pannenkoek en is lekker als dessert. Serveer met siroop, lekker vers fruit en wat poedersuiker, of met een bolletje ijs.

Nagerecht

30 min

8 stuks

Quiche met gorgonzola

Deze heerlijke gorgonzola quiche met spinazie, walnoten en peer is de perfecte keuze voor liefhebbers van hartige en zoete smaken. De romige gorgonzola en de knapperige walnoten vormen een perfecte combinatie met de zachte spinazie en zoete stukjes peer

Hoofdgerecht

20 min + 55 min oventijd

6 pers.

Vegan lava cake met chocolade en sinaasappel

Wil jij punten scoren met het (kerst)diner? Maak dan deze super simpele, maar onwijs lekkere lava cakejes met chocolade en sinaasappel. Echt een feestje.

Nagerecht

5 min bereidingstijd + 20 min oventijd

2 lava cakes

Mini galette met mango frambozen

Zoete Franse gebakjes met vers fruit en een knapperige korst geserveerd met slagroom

Nagerecht

35 min + 15 min oventijd + 1 uur afkoelen

4 pers.

Uitgelicht recept

Groentegratin

Hoofdgerecht

20 min + 45 min oventijd

3-4 pers.

Heerlijke gratin uit de oven met plakjes courgette, wortel, tomaat en aardappel in room en gegratineerd met kaas.

Bekijk recept

Franse hoofdgerechten

Ratatouille ovenschotel met aardappelschijfjes

Heerlijke groenteschotel met een laag verse ratatouille groentestoof van o.a. aubergine, courgette en paprika afgedekt met een laagje aardappelschijfjes en geraspte kaas.

Hoofdgerecht

30 min + 30 min oventijd

3 pers.

Spiraal taart met brie

Deze hartige taart met brie is niet alleen prachtig om te zien, maar ook erg lekker en vol met groenten. In 20 minuten zet je hem in de oven.

Hoofdgerecht

20 min + 35 min

4 pers.

Hartige galette met paddenstoelen

Rustieke taart van paddenstoelen, spekjes en tijm met een krokante half dichtgevouwen deegrand

Hoofdgerecht

45 min + 25 min oventijd

4 pers.

Franse toetjes

Clafoutis met kersen

Frans nagerecht van kersen in een lekker gebakken roommengsel uit de oven. Serveer de clafoutis lauwwarm met wat extra poedersuiker eroverheen.

Nagerecht

20 min + 30 min oventijd

6 pers.

Mini Charlotte’s met framboos

Maak deze kleine versie van de Charlotte Russe. Fruitige mousse van frambozen met lange vingers rondom. Kleine cadeautjes om te eten.

Nagerecht

1 uur + 3 uur wachttijd

4 stuks

Crème brûlée

Makkelijk recept met maar 5 ingredienten en handige stap voor stap foto's om zelf deze romige crème brûlée te maken met krokant suikerlaagje, hét perfecte toetje!

Nagerecht

20 min + 30 min oventijd

6 stuks

Franse vleesgerechten

Boeuf bourguignon

Heerlijk recept voor deze klassieke Franse stoofschotel met rundvlees, champignons en aardappels gestoofd in o.a. rode wijn.

Hoofdgerecht

40 min + 3 uur stoven

4 pers.

Franse uiensoep

Maak zelf in 1 uurtje deze heerlijke traditionele Franse uiensoep met stokbrood en gegratineerde kaas

Voorgerecht

1 uur

4 pers.

Quiche met erwtjes en geitenkaas

Een goed gevulde hartige taart van bladerdeeg met erwtjes, spek en geitenkaas.

Hoofdgerecht

25 min + 45 oventijd

3-4 pers.

Franse recepten met aardappel

Pommes duchesse aardappeltoefjes

Mooie aardappeltoefjes uit de oven, iets knapperig van buiten en lekker smeuïg van binnen met een vleugje knoflook en kaas

Bijgerecht

45 min + 25 min oventijd

30 stuks

Groentegratin

Heerlijke gratin uit de oven met plakjes courgette, wortel, tomaat en aardappel in room en gegratineerd met kaas.

Hoofdgerecht

20 min + 45 min oventijd

3-4 pers.

Salade niçoise

Makkelijk recept voor de klassieke Franse salade niçoise met haricots verts, krieltjes, ei en tonijn

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Wat is het bekendste gerecht uit Frankrijk?

Het zal er om hangen aan wie je het vraagt, maar het meest bekende gerecht is de Boeuf Bourguignon. Of toch de Franse uiensoep? Voor beide gerechten moet je in ieder geval veel geduld hebben, want het wordt aangeraden om ze langzaam en lang te bakken.

Wat zijn klassieke gerechten uit de Franse keuken?

De traditionele Franse keuken kent vele klassiekers. Wie kent de Franse uiensoep of mosterdsoep niet? Lekker met een stukje quiche Lorraine. Verder zijn er een aantal typische  Franse vleesgerechten zoals de eerder genoemde Boeuf Bourguignon, Coq au vin en de Entrecote bordelaise. De aardappel wordt ook veelvuldig toegepast zoals in een Gratin dauphinois (aardappelgratin) of de Pommes duchesse (aardappeltoefjes). Vergeet de bechamelsaus en de remoulade niet en er zijn ook genoeg zoete recepten. Een frisse citroentaart of de traditionele Clafoutis met kersen. De heerlijk zachte Madeleines voor bij de koffie of het Franse chocoladetaartje de Moelleux au chocolat, bij ons bekend als een lavacakeje.

Franse eetgewoontes

Typische Franse eetgewoontes zijn om de dag te beginnen met een croissant of stokbrood, twee keer per dag warm te eten en in de avond (vergeleken met Nederlanders) vrij laat te eten. Tussen 20 en 21 uur en in het weekend kan het zelfs nog later worden. Door twee keer warm te eten wordt er tussendoor minder gesnackt en gesnoept. Het (avond)eten gaat vaak samen met een glas rode wijn. Fransen eten met de seizoenen mee en ingrediënten die veel terugkomen in gerechten zijn boter, yoghurt, knoflook, peterselie, olijfolie, tomaten, rode wijn, brood en noten.