Kerstrecepten 2022

Op zoek naar een lekker recept voor het kerstdiner 2022? Hier vind je bijna 300 leuke en feestelijke kerstrecepten! Van een klassiek voorgerecht zoals zalmbonbons en carpaccio tot een hoofdgerecht van geroosterde kip of een  vegetarische wellington. En vergeet het dessert zoals een chocolade mousse of een ijstaart niet.  Allemaal makkelijk om te maken en stap voor stap uit gelegd en voor elk budget.

meer info

Nieuw

Kersen crumble

Makkelijk dessert van zoete kersen met een krokante crumble laag bovenop. Lekker met een bol ijs of slagroom.

Nagerecht

20 min + 25 min oventijd

4 pers.

Cobbler met rood fruit

Lekker Amerikaans toetje van warm fruit zoals appel, frambozen en bramen onder een laagje licht krokant deeg. Lekker met ijs of een dot slagroom.

Nagerecht

25 min + 40 min oventijd

4 pers.

Tomatensalade met burrata

Serveer deze mooie Italiaanse salade van verschillende soorten tomaat met een bol zachte burrata en je bent in heaven!

Voorgerecht

20 min

2 borden

Zalm in bladerdeeg

Heerlijke zalm in een krokant jasje van bladerdeeg uit de oven met een vulling van pesto. In 20 minuten voorbereid. Lekker met een salade erbij.

Hoofdgerecht

20 min + 20 min oventijd

2 pers.

Ijstaart met nougatine  met schuimpjes

Met maar een paar ingrediënten maak je dit lekkere dessert met koekjesbodem en een romige topping van meringue schuimpjes en nougatine

Bakrecept

30 min + 4 uur vriestijd

12 pers.

Zalm uit de oven met zoete aardappel

Deze super makkelijke traybake met zalm is een kwestie van alles op een bakplaat of ovenschaal doen en in de oven schuiven. Ideaal toch?

Hoofdgerecht

10 min + 22 min oventijd

2 pers.

Kerst voorgerechten

Bietencarpaccio

De klassieke carpaccio in een vegetarische variant. Lekker met geitenkaas, walnoten en balsamico.

Voorgerecht

20 min

2 pers.

Zalmcocktail met avocado

Een heerlijk voorgerecht met zalm, avocado en komkommer en bovendien lactosevrij en koolhydraatarm.

Voorgerecht

10 min

2 pers.

Garnalencocktail

Frisse garnalencocktail in een glaasje met een makkelijke zelfgemaakte dressing en partjes sinaasappel.

Voorgerecht

20 min

4 pers.

Kerst hoofdgerechten

Risotto met champignons en truffel

Heerlijk smeuïge risotto met truffel die erg makkelijk is om te maken en ideaal is voor een gezellig dinertje. Ik gebruikte truffeltapenade, maar je kunt ook nog wat extra verse truffel toevoegen.

Hoofdgerecht

40 min

2 pers.

Zalmrollade met groene asperges

Een feestelijk hoofdgerecht voor kerst of tijdens een diner van opgerolde zalm met ricotta, dille en asperges en een crunch van hazelnoot

Hoofdgerecht

20 min + 45 min oventijd

4 pers.

Wellington met gehakt

Heerlijk knapperig bladerdeeg met een kruidige vulling van (vega) gehakt, groenten en walnoten.

Hoofdgerecht

40 min + 35 min oventijd

4 pers.

Kerst bijgerechten

Gegratineerde spruitjes uit de oven

Lekkere romige spruitjes met walnoten onder een krokant gegratineerd laagje van kaas. Zo lust iedereen wel spruitjes.

Bijgerecht

15 min + 20 min oventijd

2 pers.

Geroosterde romanesco salade

Romanesco is een soort groene bloemkool met feestelijke spitse torentjes en daarom ideaal om te serveren met Kerst. Rooster hem in de oven met feta en maak er een heerlijk bijgerecht van.

Bijgerecht

15 min + 30 min oventijd

4 pers.

Gourmet pannenkoekjes

Leuk tijdens de feestdagen voor kinderen én volwassenen: mini pannenkoekjes gebakken in een gourmetpannetje 

Bijgerecht

25 min

10 stuks

Kerst nagerechten

Panna cotta met stoofperen

Deze combinatie van romige panna cotta met stoofpeertjes en krokante speculaas is echt fantastisch en ook nog eens makkelijk om te maken.

Nagerecht

25 min + 4 uur opstijven

6 pers.

Sticky toffee pudding met karamelsaus

Een heerlijke zoete sticky toffee pudding die vaak met kerst gegeten wordt met een zelfgemaakte karamelsaus, tevens glutenvrij en lactosevrij

Nagerecht

15 min + 30 min + 15 min

4 stuks

Toetje van kletskoppen met ijs

Leuk en makkelijk dessert van krokante koekjes met een bolletje ijs ertussen geserveerd met kersen en slagroom

Nagerecht

20 min

4 pers.

Glutenvrije kerstrecepten

Glutenvrije kerstkoekjes met chocolade

Knapperige glutenvrije kerstkoekjes met vanille en een chocolade topping.

Bakrecept

10 min + 20 min

20 stuks

Aubergines met granaatappel en yoghurt

Heerlijke kruidige aubergines uit de oven geserveerd met frisse yoghurt en granaatappelpitjes

Hoofdgerecht

15 min + 40 min oventijd

4 stuks

Zalm met sinaasappel uit de oven

Wist je dat zalm heerlijk smaakt in combinatie met sinaasappel, probeer het in dit makkelijke recept uit de oven

Hoofdgerecht

25 min + 12 min oventijd

2 pers.

Vegetarische kerstrecepten

Hartige bladerdeeg cadeautjes

Feestelijke bladerdeeg cadeautjes gevulde met prei en feta. Leuk om te serveren met de kerstlunch of bij het diner.

Lunch

25 min + 25 min oventijd

4 stuks

Wrap sterren op prikker

Feestelijk hapje voor Kerst of oud en nieuw van sterren van wraps met een vulling van geitenkaas en pesto

Hapjes en snacks

25 min

6 stuks

Crostini’s met brie en cranberry

Mooi en feestelijk hapje voor Kerst van krokante broodjes met romige brie en friszoete cranberry compote. Een heerlijke combi.

Hapjes en snacks

25 min

15 stuks

Kindvriendelijke kerstrecepten

Speculaas tiramisu met mandarijn

Tiramisu met laagjes room en speculaas met frisse partjes mandarijn. Leuk als sinterklaasrecept of als feestelijk dessert.

Nagerecht

30 min

4 pers.

Mini kerstboom pizza’s

Voor zowel kinderen als volwassenen is zijn deze mini pizza’s in de vorm van een kerstboom een hapje om vrolijk van te worden

Hoofdgerecht

25 min + 15 min oventijd

8 stuks

Mini gehaktbroodjes met aardappeltoef

Deze feestelijke kleine meatloafs maak je in een muffinvorm en serveer je met een toef aardappelpuree

Hoofdgerecht

35 min + 25 oventijd

10 stuks

Hoe stel ik een kerstmenu samen?

Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen zoals hoeveel personen komen er? Hoeveel gangen wil ik maken? En zijn er dieetwensen? En hoeveel tijd heb je? Vervolgens is het vaak het handigste om bij het hoofdgerecht te beginnen. Serveer je vlees, dan is het vaak lekker om als voorgerechtje iets lichts te nemen zoals een vegetarisch gerechtje of iets met vis. En andersom. Ook kun je een thema aan je kerstdiner hangen zoals en klassiek kerstmenu, een kerstdiner met een Italiaanse twist of ga eens voor Kerst tapas.

Hoe bereid ik een kerstdiner zonder stress?

Een kerstdiner bereiden lijkt vaak stressvol, maar dat hoeft niet. Hier zijn een paar tips:

– Voorbereiding is belangrijk. Kijk of je 1 of 2 gangen al (bijna) geheel een dag van tevoren kunt maken. Een soep, chocolademousse of stoofvlees bijvoorbeeld.

– Zorg voor wat kleine hapjes of amuses vooraf zodat de gasten alvast ergens van kunnen snoepen terwijl jij in de keuken bezig bent.

– Maak het gerecht al een keer van tevoren. Iets voor de eerste keer bereiden voor gasten is altijd spannend.

– Doe op tijd boodschappen, zeker rond Kerst zijn de supermarkten vaak leeggeplunderd. Kijk op je boodschappenlijstje welke houdbare ingrediënten je al weken van tevoren kunt inslaan. En bestel eventueel de boodschappen online.

Tip: op LeukeRecepten vind je bij elk recept een boodschappenknop waarbij je de ingrediënten in 1 x in je boodschappenmandje doet.

Meer tips lees je ook in deze blog: Een etentje organiseren zonder stress.

Wat voor drankje serveer ik bij het kerstdiner?

Dit is een beetje afhankelijk van de gerechten die je serveert. Een aantal suggesties:

– Begin het diner met een glaasje bubbels zoals prosecco (Italiaans en vaak iets zoeter van smaak), cava (Spaans en vaak iets kruidiger van smaak) of champagne (frans en vaak iets frisser van smaak en iets duurder wat prijs betreft).

– Bij (rood) vlees kun je een krachtige rode wijn serveren, of ga voor een volle witte wijn zoals Chardonay.

– Bij vis of vega kun je een frisse witte wijn serveren zoals een sauvignon blanc of ga bijvoorbeeld voor een fruitige rosé.

– Ook bij het dessert kun je een wijn serveren, een zogenaamde dessertwijn. Deze zijn zoet en een lekkere afsluiter. Een voorbeeld hiervan is Moscato wijn.

Tip: laat je adviseren in de winkel of online. Bij een aantal van mijn populaire recepten vind je nu ook een wijntip.

Hoe bereid ik een kerstdiner voor een grote groep?

Kies gerechten die je kunt bereiden in een grote pan of ovenschaal. Een soep is altijd een goed idee als er veel mensen komen. Ook een ovengerecht is handig en schuif je in 1 x in de oven. Controleer van tevoren wel of alles past. Als toetje kun je bijvoorbeeld gaan voor een grote bak tiramisu of een ijstaart.

Ga je de borden opmaken, zet deze dan allemaal op een rijtje en ga niet bord per bord opmaken maar voeg steeds hetzelfde ingrediënt op alle borden tegelijk toe. En verwarm de borden eventueel voor als het lang duurt.

Lees nog meer tips in deze blog: Koken voor een grote groep

Mis geen van mijn recepten met de LeukeRecepten nieuwsbrief!

• Elke 2 weken in je mail

• Met de nieuwste recepten,

  inspiratie en leuke nieuwtjes

• Gratis!