Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Light recept: lasagne met spinazie

Lightrecepten is net als budgetrecepten een nieuwe rubriek op leukerecepten.nl. Ik krijg namelijk regelmatig de vraag van lezers of ik de calorieën kan vermelden bij mijn recepten.

Omdat het veel werk is om dat bij alle recepten (en met terugwerkende kracht) te doen heb ik deze nieuwe rubriek bedacht. Hierin deel ik lekkere en populaire recepten die je misschien zou laten staan als je aan het lijnen bent maar waarbij ik een aantal ingrediënten heb vervangen zodat het gerecht niet meer dan 500 calorieën per persoon bevat.

Voor deze eerste blog ga ik de lasagne onder de loep nemen. Ik ben zelf gek op lasagne maar het is vaak een vrij zwaar gerecht met de nodige calorieën. De grootste caloriebommen zijn het gehakt, de lasagnevellen en de kaas, daarmee kom je al snel uit op totaal 800 calorieën p.p.

lasagne light blog 01lasagne light blog 01lasagne light blog 01
Voor de light lasagne kun je het half om half gehakt (233 kcal) kun je bijvoorbeeld vervangen door mager rundergehakt (195 kcal), maar ik heb gerookte kip (124 kcal) gebruikt deze is namelijk nog caloriearmer. In plaats van ricotta (200 kcal) of bechamelsaus (362 kcal) kun je ook hüttenkäse (91 kcal) gebruiken. De lasagnebladen zijn moeilijk te vervangen dus deze heb ik er in gelaten omdat het anders niet echt een lasagne meer is. Een leuke en gezonde tip die ik op het internet tegenkwam is om de lasagnebladen te vervangen door gegrilde courgette. Voor de strooikaas kun je het beste een zo laag mogelijk getal voor de + (vetgehalte) gebruiken, 20+ kaas bevat minder vet dan bijvoorbeeld een 45+ kaas.

In totaal kom je met dit recept op 449 calorieën per persoon uit.
Ik heb gebruik gemaak van de volgende bronnen: caloriechecker en calorielijst

Light lasagne

HOOFDGERECHT – 40 MIN + 30 OVENTIJD – 4 PERSONEN **

Ingredienten
175 gr gerookte kip, in reepjes
450 fijngesneden spinazie, diepvries
12 lasagnebladen
200 gr hüttenkäse (cottage cheese)
2 blikken a 400 gr tomatenblokjes
1 ui
1 eetl olijfolie
250 gr champignons
1 teentje knoflook
1 theel oregano
Peper en zout
50 gr 20+ kaas, geraspt

Materialen
Ovenschaal

Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Laat de spinazie ontdooien. Hak de ui en knoflook fijn en bak deze in een pan. Snijd de champignons in plakjes en bak deze een minuut of 5 mee. Voeg de tomatenblokjes, oregano en peper en zout en roer goed door. Laat de tomatensaus 20 min pruttelen totdat hij wat ingedikt is.

Laat ondertussen de spinazie uitlekken en roer de hüttenkäse hier door. Breng het spinaziemengsel op smaak met wat peper en zout. Verdeel de tomatensaus over de bodem van de ovenschaal en dek af met lasagnevellen.

Verdeel wat van het spinaziemengsel en gerookte kip er over en dek weer af met een laagje lasagnebladen. Herhaal dit totdat alles op. Bestrooi de bovenzijde met de geraspte kaas en zet ongeveer 30 min in de oven.

Reacties

Laat je reactie achter

R
Roelof 19 januari 2014 om 10:29

Voor eigen gebruik.

jL
juf Leej 20 januari 2014 om 13:02

Bedankt voor het recept! Ik ga het vanavond uitproberen. Op hoeveel graden moet de oven?
Groetjes, juf Leej

s
sandra 20 januari 2014 om 19:39

Hoi, de oven moet op 200 graden. Veel succes en smakelijk eten alvast

m
mirke 24 januari 2014 om 14:59

voor hoeveel personen is deze lasagna?

S
Sandra 24 januari 2014 om 16:40

Het recept is voor 4 personen

e
elisa 5 juni 2014 om 17:02

Tip: sommige winkels verkopen ook vegetarisch gehakt. Zeker van de vegetarische slager proeft het bijna het zelfde als normaal gehakt.. En dat is van soja en groentes dus ook weinig calorieën :)

C
Caroline 29 april 2016 om 14:55

Is iet wat flauw kan wel een snufje extra kruiden of een tl sambal gebruiken, voor de rest top recept!

ST
Sandra Thönnissen 12 oktober 2017 om 12:34

Kan ik de champignons ook vervangen door iets anders? of anders weg laten? Ik lust deze namelijk niet.

S
Sandra 23 oktober 2017 om 11:41

Hoi Sandra, Ja je kunt ze eventueel weglaten. Of vervangen door plakken gegrilde aubergine bijvoorbeeld.

D
Danielle 29 november 2017 om 13:40

Kan je ook de gerookte kip vervanagen door zalm?

Lente recepten

Proef de lente met deze heerlijke lente recepten. Recepten met lekkere lentegroente en fruit zoals asperges, peultjes, spinazie, rabarber, rode bietjes, abrikozen en mango. Probeer bijvoorbeeld couscous met abrikozen, pasta met asperges of de rabarber crumble. De lente heeft genoeg te bieden. Bekijk hier alle lente recepten.

×