Mini brioche
Luxe zoete witte broodjes. Lekker met jam of roomboter bij het kerstontbijt of de kerstbrunch.
Ingrediënten
Instructies
  1. Klop alvast de eieren los en snijd de boter in stukjes.
  2. Zeef de bloem in een kom en voeg het zout en de gist toe.
  3. Voeg de eieren toe, maar bewaar een beetje ei voor het bestrijken en kneed met een mixer met deeghaken 2 minuten.
  4. Meng de suiker en de melk in een kommetje en giet bij het deeg. Kneed nog 10 minuten door.
  5. Voeg onder het mixen beetje bij beetje de boter toe totdat deze is opgenomen. Het deeg wordt elastisch van structuur.
  6. Neem een schone kom en smeer deze een klein beetje in met olie. Doe het deeg erin.
  7. Dek af met een iets vochtige en schone theedoek. Laat 2 uur rijzen op een warme plek in het huis. Het volume zal verdubbelen.
  8. Vet brioche vormpjes in met boter.
  9. Haal het deeg uit de kom en bestrooi een werkvlak goed in met bloem. Kneed het deeg een paar keer goed door. Leg een balletje deeg in de vormpjes en draai nog een kleiner balletje en leg dit er bovenop. De volume gaat nog ongeveer voor de helft toenemen, dus houd daar rekening mee met de bakvorm.
  10. Dek de bakvormpjes af met de theedoek en laat weer minimaal een uur rijzen.
  11. Verwarm de oven voor op 190° graden.
  12. Smeer het briochedeeg in met een beetje geklutst ei wat je nog hebt bewaard.
  13. Zet de vormpjes ongeveer 20 tot 25 min. in de oven. Gebruik je een grotere vorm dan kun je een baktijd van 30 min. aanhouden.
  14. Lekker met jam en roomboter.