Donuts
Donuts zelf maken? Dat kan perfect met dit makkelijke basisrecept. Het resultaat mag er zijn: heerlijke luchtige donuts met een lekker laagje suiker.
Ingrediënten
Instructies
  1. Doe het water, melk, gist en suiker in een glas of kom en laat een paar minuutjes staan. 
  2. Doe ondertussen de bloem, boter en eieren in een grote kom. Voeg het gist mengsel toe en meng door elkaar.
  3. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het deeg nog een paar keer door.
  4. Doe het deeg in een kom ingesmeerd met een beetje olie en dek af met folie of een iets vochtige doek.
  5. Laat het deeg 45 min rijzen op een warme plek.
  6. Haal het deeg uit de kom en leg op het werkvlak bestoven met bloem en kneed weer door. Gebruik eventueel een beetje extra bloem om het minder plakkerig te maken.
  7. Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte.
  8. Steek er met een groot rondje (bijv. een glas of kommetje) een cirkel uit en leg op een plaat met bakpapier (ook bestoven met bloem).
  9. Druk met een klein rondje (dopje of spuitmondje) in het midden een gat eruit.
  10. Dek de plaat weer af met de doek en laat nog 30 minuten rijzen.
  11. Verhit een laag olie van ca. 10 tot 15 cm in een pan tot 175° graden (controleer eventueel met een klein stukje brood of dit begint te bruisen). 
  12. Schuif de donuts voorzichtig op een spatel of schuimspaan en laat ze in de olie zakken en bak ze aan beide kanten goudbruin (in ca 3 minuten). Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. 
  13. Meng de suiker met de kaneel op een bord en haal de donuts hier doorheen. Laat de donuts verder afkoelen.
  14. Tip: doop de donuts ook eens in chocolade of glazuur i.p.v. suiker voor een mooi laagje.