Wat is quinoa? + gevulde courgette met quinoa recept

 
Quinoa, je kunt er bijna niet meer omheen! Ik kom het regelmatig tegen op verschillende foodsites, op de menukaart in restaurants en ook in de supermarkt heeft quinoa een plek in de schappen veroverd.
 
Quinoa is niet voor niets zo populair want het is rijk aan vezels en voedzaam, o.a. een bron van eiwitten, magnesium en ijzer Ik ben inmiddels helemaal fan van deze superfood en gebruik het steeds vaker in mijn recepten. Wil jij ook graag quinoa proberen maar weet je niet zo goed wat je er mee moet of wil je inspiratie opdoen wat je er allemaal mee kunt. Lees dan snel meer over dit gezonde zaadje:
 
zonnatura 02
zonnatura 03b

5 vragen over quinoa:

 
1. Wat is het?
Quinoa is een zaad afkomstig uit zuid Amerika. Omdat quinoa erg vezelrijk is geeft het snel een verzadigd gevoel. De zaadjes kunnen verschillende kleuren hebben zoals wit, rood of zwart. Omdat dit zaad veel eiwit bevat is het ook ideaal voor vegetariërs en daarnaast is quinoa ook nog eens glutenvrij.
 
2. Waarmee kan ik quinoa vervangen of vergelijken?
Quinoa wordt vaak gebruikt als een graansoort maar is het eigenlijk niet. Ik vind het wel iets weg hebben van couscous of bulgur. Je kunt het gebruiken in plaats van aardappels, pasta, rijst, als basis voor een salade of zelfs als ontbijt in plaats van havermout.
 
3. Hoe smaakt het?
Quinoa heeft een iets wat nootachtige smaak en heeft een vrij stevige bite. De eerste keer dat ik quinoa klaar maakte vond ik het vies smaken, maar wat bleek, ik was de zaadjes vergeten af te spoelen waardoor ze een zeepachtige smaak hadden. Dus spoel quinoa altijd goed af in een fijne zeef, tenzij op de verpakking staat dat dit niet nodig is. Gelukkig smaakte hij de keren daarna wel heel lekker ☺
 
4. Hoe kan ik quinoa het beste bereiden?
Zoals ik hierboven al had omschreven is het bij sommige quinoa nodig om de zaadjes grondig af te spoelen. Houd de richtlijn 1 deel quinoa en 2 delen water aan bij het koken als er niets op de verpakking staat. Kook de quinoa in ongeveer 15 min gaar. Als je een klein wit krulletje (de kiem) ziet dan is hij klaar. Gebruik eventueel een bouillonblokje om extra smaak te geven aan het quinoa recept.
 
5. Met welke ingrediënten kan ik quinoa combineren?
Quinoa is bijna met alles te combineren. Je kunt het heel goed als vegetarische maaltijd eten maar ook combineren met garnalen, kip of gebakken spekjes. Ook wat kruiden betreft kun je eindeloos combineren, een snufje kerrie, tijm of paprikapoeder smaakt heerlijk door de quinoa. Zelf vind ik het lekker om groenten te roosteren en daarna door de quinoa te scheppen.
 

Quinoa: snel en makkelijk

Heb jij nog niet zoveel ervaring met quinoa en/of wil je snel en makkelijk iets gezonds en verantwoords op tafel zetten? Dan kan ik de Quinoa met olijf & tomaat van Zonnatura aanraden. Deze quinoa is voorgekookt waardoor je hem alleen kort hoeft op te warmen. En je hoeft niet bang te zijn voor kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen want de producten van Zonnatura zijn zo puur mogelijk en 100% biologisch.
 
zonnatura 04
De Zonnatura quinoa met tomaat & olijf is een ideale basis voor een snelle maaltijd. Ik maakte er deze Italiaans gevulde courgette van, maar je kunt er ook quinoa burgers van maken of gebruiken als basis voor een salade. Ik heb de voorgekookte quinoa van Zonnatura gekocht bij de Albert Heijn maar hij is ook te vinden bij de Jumbo, Plus en andere supermarkten.
 
Eet jij regelmatig quinoa of zou je het overwegen?
 

Recept gevulde courgette met quinoa op Italiaanse wijze

HOOFDGERECHT – 15 MIN + 25 OVENTIJD - 4 STUKS
 
zonnatura 06
 
Ingrediënten
1 pak Zonnatura quinoa met olijf & tomaat
Half bakje cherrytomaatjes (125 gram)
2 courgettes
1 bol mozzarella
Paar verse blaadjes basilicum
3 eetlepels pijnboompitten
 
Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden. Was de courgette en snijd in de lengte doormidden. Schraap met bijvoorbeeld een theelepel wat van het vruchtvlees uit de courgette. Dit kun je weg doen maar ook weer gebruiken in de vulling.
 
quinoa recept 01quinoa recept 01 quinoa recept 01
Doe de quinoa met olijf & tomaat in een kom. Snijd de tomaatjes in vieren en de mozzarella in stukjes. Schep de tomaatjes, mozzarella, in stukken gescheurde basilicum en pijnboompitten door de quinoa.
 
quinoa recept 01quinoa recept 01 quinoa recept 01
 
Leg de courgettes in een ovenschaal en vul ze met het quinoa mengsel. Dek de schaal af met een stuk aluminiumfolie. Bak de gevulde courgettes 15 min in de oven. Haal dan de folie er af en bak nogmaals 10 min in de oven.
 
Tip: vervang de courgette ook eens door paprika.
 
afsluiting
 
Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Ingrid 17 februari 2022 om 16:53

Ik had geen recept, gevulde courgette kan ik wel met gehakt maar dit ga ik zeker proberen

Bianca 9 februari 2015 om 07:55

Lekker en gezond

Monique 7 februari 2015 om 16:11

Ga het zeker proberen.... Had geen recepten.... Erg leuk

Marloes 5 februari 2015 om 08:20

Bedankt voor dit recept! Het was erg lekker :-)

marjo 3 februari 2015 om 16:07

Lekker