Vegetarische recepten

Vegetarische recepten

De lekkerste vegetarische recepten op een rijtje zonder vlees of vis. Perfect voor vegetariërs of voor als je een dagje geen vlees wil eten. Bijvoorbeeld pasta met groenten en geitenkaas, broodje falafel, of noedels met tofu. Bij recepten waar vlees wordt genoemd kun je deze gemakkelijk vervangen voor een gelijknamige vleesvervanger.

Populair

Shakshuka

Heerlijk vegetarisch pannetje met tomatensaus en puntpaprika met licht gestolde eieren, lekker om met brood in te dippen

Hoofdgerecht

35 min

3 pers.

Risotto met champignons en truffel

Heerlijk smeuïge risotto met truffel die erg makkelijk is om te maken en ideaal is voor een gezellig dinertje. Ik gebruikte truffeltapenade, maar je kunt ook nog wat extra verse truffel toevoegen.

Hoofdgerecht

40 min

2 pers.

Pastaschelpen met spinazie

Vegetarische pastaschotel met grote pastaschelpen (conchiglioni) gevuld met ricotta en spinazie in een heerlijke tomatensaus

Hoofdgerecht

25 min + 25 min oventijd

2 pers.

Nieuw

Havermout cups met chocolade

Deze chocolade pinda cups zijn zulke lekkere en makkelijke snacks! Altijd handig om een voorraadje in je vriezer te hebben liggen. En je hebt maar een paar basis ingrediënten nodig. Maak ze zelf met dit recept.

Tussendoortjes

25 min + 1 uur vriezer

10 stuks

Ravioli ovenschotel met prei

De smaken in deze ravioli ovenschotel met prei, romige ricotta, zoute spek en krokante walnoot combineren echt fantastisch bij elkaar. Dus dit is zeker een blijvertje bij ons thuis! Probeer het zelf ook eens, in 15 minuutjes heb je dit al in de oven staan.

Hoofdgerecht

15 min + 15 min oventijd

3 pers.

Frambozen crumble cake

Ik maakte deze lekkere frambozen crumble cake, met een heerlijke combinatie van zachte cake en krokante crumble. Lekker als genietmomentje tussendoor bij een kopje koffie of thee.

Bakrecept

40 min + 1 uur oventijd

10 pers.

Aubergine curry

Probeer deze heerlijke aubergine curry, die Eric en ik een dikke 9 geven! Hij is namelijk zó lekker. Je roostert eerst de aubergines even en vervolgens stoof je ze met een lekker kruidenmengsel, tomatenblokjes en kokosmelk. Lekker met rijst en naanbrood.

Hoofdgerecht

30 min + 20 min oventijd

3 pers.

Noedelsoep

Geniet van een heerlijke kom noedelsoep met champignons en wokgroenten. Je maakt de soep van een smaakvolle bouillon met sojasaus, afgemaakt met een gekookt eitje. In 20 minuutjes maak je deze snelle en voedzame maaltijd.

Hoofdgerecht

20 min

2 pers.

Zeeuwse bolussen

Ontdek hoe je zelf heerlijke Zeeuwse bolussen maakt met dit eenvoudige recept. Met ingrediënten als boter, melk, basterdsuiker en kaneel maak je deze traditionele lekkernij. Perfect voor een gezellige traktatie bij de koffie of thee.

Bakrecept

25 min + 10 min oventijd + 1 uur 30 min rijzen

12 stuks

Uitgelicht recept

Pastaschelpen met spinazie

Hoofdgerecht

25 min + 25 min oventijd

2 pers.

Vegetarische pastaschotel met grote pastaschelpen (conchiglioni) gevuld met ricotta en spinazie in een heerlijke tomatensaus

Bekijk recept

Vegetarische pasta's

Pastaschelpen met groenten en geitenkaas

Heerlijk recept voor een schotel met pastaschelpen, gevuld met groenten en geitenkaas in tomatensaus. Een smaakvolle en eenvoudige maaltijd die je zeker vaker wil maken!

Hoofdgerecht

40 min + 20 min oventijd

4 pers.

Vegan mac ‘n cheese

Deze vegan mac ’n cheese is helemaal plantaardig en zo verrassend goed! Het typisch Amerikaanse gerecht in een ander jasje, maar minstens zo lekker.

Hoofdgerecht

15 min

4 pers.

Pasta met roomsaus

Geniet van een heerlijke pasta met romige saus, perfect voor een snelle en smaakvolle maaltijd. Deze pasta zit boordevol champignons, kipstukjes en broccoli en is afgemaakt met wat (Parmezaanse) kaas.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Vegetarische soepen

Lasagne soep

Ontdek een nieuwe draai aan het klassieke lasagnegerecht met deze lasagne soep! Deze heerlijke soep barst van smaak, met paprika's, champignons, heerlijke kruiden en lasagnebladen, alles in een rijke basis van tomatensaus.

Hoofdgerecht

25 min

4 pers.

Mexicaanse groentesoep

Van een kom groentesoep knap je altijd op, en deze Mexicaanse variant hierop met TexMex kruiden, bonen en maïs is leuk en lekker om mee af te wisselen. Voor een extra vulling kun je ook rijst of quinoa toevoegen aan de soep.

Voorgerecht

25 min

4 pers.

Broccoli cappuccino soep

Maak met deze lekkere broccoli cappuccino soep een verrassende variatie op de klassieke broccolisoep. Deze soep maak je met broccoli, aardappel en een heerlijke schuimlaag. Perfect als feestelijk voorgerecht of lunch.

Voorgerecht

25 min

4 pers.

Vega quiches

Wrap quiche uit de Airfryer

Een makkelijk en origineel recept: wrap quiche uit de AirFryer. Gevuld met ei, paprika, spinazie en feta. Op smaak gebracht met kruiden en afgemaakt met wat gesmolten kaas bovenop heb jij in no-time een heerlijk maaltje.

Hoofdgerecht

10 min + 12 min oventijd

2 pers.

Mini quiches met geitenkaas

Bak snel en makkelijk deze mini quiches met geitenkaas. Heerlijk met spinazie en walnoten en op smaak gebracht met tijm. Perfect voor elke gelegenheid, van borrel tot brunch!

Voorgerecht

25 min + 20 min oventijd

6 stuks

Mini quiches met groenten

Heerlijk recept voor mini quiches met groenten, ideaal als lunch of als snack tussendoor. De combinatie van broccoli, tomaatjes en kruidenkaas in hartig deeg zorgen voor een lekkere traktatie.

Lunch recept

35 min + 25 min oventijd

8 stuks

Vegetarische stamppotjes

Paksoi stamppot met Oosterse twist

Maak ook een deze verrassend lekkere paksoi stamppot met een Oosterse twist. Heerlijk met kastanjechampignons, cashewnoten en gebakken tempeh. In een half uurtje heb je dit gerecht al op tafel staan.

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Pastinaak stamppot met balletjes

Een heerlijk recept voor de herfst: pastinaak stamppot met boerenkool. Met lekker veel groenten en vega gehaktballetjes met jus. Je kunt deze stamppot met vlees, vegetarisch of vegan maken.

Hoofdgerecht

10 min + 15 min

3 pers.

Zomerstamppot met ricotta

Je kunt gerust van stamppot genieten in de zomer met deze lichte en frisse variant met little gem sla, snijbonen en ricotta. Een smeuïge mix van kruimige aardappels, romige ricotta en knapperige groenten. Top het geheel af met hartige spekjes (vega) voor een heerlijke hartige touch. Voedzaam en eenvoudig om te maken.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Vegetarische gerechten uit de oven

Ovenschotel met broccoli

Een smaakvol recept voor ovenschotel met broccoli en aardappelschijfjes. Gemaakt met (vega) gehakt, kookroom en een knapperige laag kaas is dit heerlijk comfort food dat je al in 25 minuutjes in de oven hebt staan.

Hoofdgerecht

25 min + 35 min oventijd

3 pers.

Macaroni met gehaktballetjes

Dit recept voor macaroni met gehaktballetjes is een klassiek recept in een nieuw jasje. Een heerlijk ovengerecht met (vega) gehaktballetjes, een smaakvolle tomatensaus met groenten en gesmolten kaas.

Hoofdgerecht

25 min + 20 min oventijd

4 pers.

Pastaschotel met geroosterde pompoen

Ontdek deze heerlijke ovenschotel met pasta en geroosterde pompoen, perfect voor een gezellige avondmaaltijd. Proef de combinatie van smeuïge mozzarella, kruidige saus en knapperige walnoten! Dit makkelijke en vegetarische herfstgerecht staat op tafel in slechts 60 minuten.

Hoofdgerecht

15 min + 45 min oventijd

4 pers.

Smaakvolle vegetarische curry's

Rode curry met kip

In een half uurtje maak jij deze heerlijke rode curry met kip. Met kokosmelk, een lekkere mix van groenten en een handje cashewnoten zet jij een smaakvolle maaltijd op tafel. Perfect voor een doordeweekse avond.

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Bloemkool curry

Probeer deze snelle en gezonde bloemkool curry met kokosmelk en rode currypasta. Een eenvoudige maar smaakvolle maaltijd met spinazie en kikkererwten. Lekker om te serveren met naanbrood of rijst.

Hoofdgerecht

20 min

3 pers.

Kip madras

Maak zelf deze verse kip madras zonder pakjes en zakjes. Een romig en kruidig mengsel van stukjes kip, paprika en appel geserveerd met rijst en boontjes.

Hoofdgerecht

25 min

4 pers.

Lekker vega bbq-en

Broodje pulled oesterzwam met BBQ-saus

Met paddenstoelen kun je alle kanten op. Dit heerlijke broodje met pulled oesterzwammen in BBQ-saus zal je versteld doen staan van de smaak, maar is ook erg gemakkelijk om te maken.

Hoofdgerecht

10 min + 10 min kooktijd

2 broodjes

Portobello pizza's

Heerlijke portobello pizza's die je in 10 minuutjes in de oven of op de BBQ hebt staan. Portobello's gevuld met pizzasaus, tomaatjes, mozzarella en afgemaakt met basilicum. Een heerlijk gerecht dat perfect samengaat met een frisse salade!

Hoofdgerecht

10 min + 10 min oventijd

2 stuks

Courgette spies met marinade

Deze heerlijke en kleurrijke courgettespiesjes zijn makkelijk om te maken, perfect als plantaardige optie bij de BBQ en ook lekker voedzaam. Zo verras je zelfs de vleeseters met groenten!

Bijgerecht

10 min bereidingstijd + 15 min baktijd

10 spiesen

Wat is vegetarisch eten?

Een vegetarisch gerecht bevat geen vlees of vis en bestaan voornamelijk uit groente, fruit, ei, peulvruchten, noten, pitten, brood, graanproducten en zuivel. Als vegetariër let je er vaak ook op dat je geen producten eet waar gelatine (gemaakt van huid of beenderen van een dier) of kalfsstremsel in zit. Met name de laatste zit vaak in kaas.

Wat is het verschil tussen vegetarisch en veganistisch eten?

In veganistisch gerechten worden ook geen ingrediënten gebruikt die afkomstig zijn van een dier. Denk hierbij aan zuivel, eieren en honing. Deze worden vaak wel in vegetarische gerechten gebruikt. Op LeukeRecepten hebben we ook een groot aantal lekkere vegan recepten. 

Is vegetarisch eten gezonder?

Over het algemeen is vegetarisch eten vaak gezonder omdat je automatisch meer groenten eet. Echter kun je nog steeds een vette hap eten of te veel suikers binnenkrijgen. Ook zijn vleesvervangers niet per se altijd gezond. Hier kan veel vet of zout in zitten. Ben je benieuwd hoe ik het heb ervaren om te stoppen met vlees eten? Lees dan deze blog. 

“Ik wil wat vaker vegetarisch eten, maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Hoe stap je makkelijk over naar vegetarisch eten?”

Maak het jezelf niet te moeilijk om meteen ‘cold turkey’ te stoppen met vlees en vis te eten. Bouw het rustig af en ga eens lekker experimenteren. Eet je bijvoorbeeld graag stamppotten? Vervang het stukje vlees eens voor een lekkere vleesvervanger. Ook voor de ‘échte’ vleeseters is het een makkelijke stap om daar eens mee te beginnen. Laat ook vooral het idee los dat het hetzelfde moet zijn. Verder kun je met vegetarische gerechten eindeloos variëren. Van kruidige curry’s tot pasta’s en bbq-gerechten. 

Wanneer is kaas vegetarisch?

Helaas zijn nog niet alle kazen vegetarisch. Vaak wordt er een stremsel gebruikt wat afkomstig is van de lebmaag van een kalf. Om dit te verkrijgen moet het dier gedood worden. Officieel ben je dus geen vegetariër als je kaas met dierlijk stremsel eet. Tegenwoordig zijn steeds meer kazen gemaakt met een plantaardig stremsel. Dit wordt vernoemd op de verpakking van de kaas die je koopt. Traditionele kazen, vaak Italiaanse kazen, mogen pas een bepaalde naam krijgen als ze volgens de traditionele methode worden geproduceerd, bijvoorbeeld bij Parmezaanse kaas. Deze bevatten dus altijd dierlijk stremsel. Probeer eens een plantaardige variant op deze kazen.