Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

10 x hoofdgerechten voor de kerst

In deze blog 10 lekkere kerst hoofdgerechten op een rij voor een feestelijk kerstdiner! Van rollade met cranberry tot gevulde zalm en hele kip uit de oven. Alles om je diner tot een succes te maken!

Met de kerst wordt er vaak vlees gegeten als hoofdgerecht zoals een rollade, biefstukje of varkenshaas. Vlees bakken vind ik toch nog een van de moeilijkste dingen om te doen. Het vlees moet namelijk niet te ver doorgebakken zijn maar ook zeker niet te rauw zijn. Eerst vond ik een vleesthermometer onnodig maar sinds ik er eentje heb maak ik er toch dankbaar gebruik van. Vooral bij rollades is het belangrijk dat de kerntemperatuur juist is. Wil je met de kerst biefstuk serveren dan heb ik nog een paar handige tips om biefstuk te bakken.

Maar je kunt ook voor vis gaan zoals zalm, schol of coquilles. Dit valt vaak wat minder zwaar als vlees en is lekker met pommes duchesse en gegrilde groenten. Ook vegetarisch is zeker een goede optie voor Kerst, denk aan een vegetarische wellington, gevulde ravioli of pompoenrisotto. Tip: zoek je nog een voor of nagerecht neem dan een kijkje tussen mijn kerstrecepten.

Welke saus bij welk gerecht?

Vaak is het de vulling of de saus die het gerecht bijzonder maakt. Ik heb nog een paar suggesties welke sauzen lekker zijn bij welke gerechten:
Vis: witte wijnsaus, dillesaus, lichte mosterdsaus
Kip: kerriesaus, champignonsaus
Wild/vlees: rode wijn saus, pepersaus, cranberrysaus
Groenten: kaassaus, roomsaus, peterseliesaus

10  x Kerst hoofdgerechten

#1 Rollade met appel en cranberry
  • Hoofdgerecht
  • 30 MIN + 40 OVENTIJD
  • 4 PERSONEN
  • **

Kerstrecept: varkensrollade gevuld met gedroogde cranberries, appel en walnoten

#2 Eendenborst met cranberry compote
  • Hoofdgerecht
  • 25 min + 35 min oventijd
  • 4 personen
  • **

Eendenborst combineert heerlijk met de friszoete cranberry compote en geroosterde aardappeltjes uit de oven

#3 Ster ravioli met truffel
  • Hoofdgerecht
  • 65 min
  • 2 personen
  • ***

Feestelijke vegetarische ravioli met ricotta truffel vulling en gebakken paddenstoelen

#4 Coq au vin
  • Hoofdgerecht
  • 25 min + 45 min
  • 4 personen
  • **

Dit is een klassiek Frans recept met kip en groenten in een heerlijke wijnsaus

#6 Hartige strudel met kalkoen
  • Hoofdgerecht
  • 30 min + 20 oventijd
  • 4 stuks
  • **

Kalkoen en paddenstoelen in een knapperig jasje van filodeeg, heerlijk voor tijdens Kerst

#7 Gevulde zalm met spinazie
  • Hoofdgerecht
  • 25 min + 15 oventijd
  • 4 stuks
  • **

Zalm met een romige vulling van spinazie, een feestelijk gerecht voor de Kerst

#8 Ossenhaas met rode wijnsaus
  • Hoofdgerecht
  • 50 MINUTEN
  • 4 PERSONEN
  • **

Lekker recept om met kerst te serveren; peterseliepuree met ossenhaas gepocheerd in rode wijn met sjalotjes

#9 Varkenshaas met stoofperen
  • Hoofdgerecht
  • 60 MINUTEN
  • 4 PERSONEN
  • **

De varkenshaas omwikkeld met zoute spek smaakt heerlijk bij de zelfgemaakte zoete stoofpeertjes

#10 Hele kip gevuld met sinaasappel
  • Hoofdgerecht
  •   35 MIN + 75 OVENTIJD
  • 4 PERSONEN
  • **

Met dit feestelijk recept voor een hele kip met sinaasappel en rozemarijn steel je de show tijdens het kerstdiner!

Reacties

Laat je reactie achter

Iris 20 november 2019 om 21:14

Leuk

Beantwoorden
Tineke Essink 17 december 2019 om 16:10

Hierbij wil ik me graag inschrijven voor de nieuwsbrief

Beantwoorden

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

×