10 x hoofdgerechten voor kerst

In deze blog 10 lekkere kerst hoofdgerechten op een rij voor een feestelijk kerstdiner! Van ravioli tot gevulde zalm en hele kip uit de oven. Alles om je diner tot een succes te maken!

Met de kerst wordt er vaak vlees gegeten als hoofdgerecht zoals een rollade, biefstukje of varkenshaas. Vlees bakken vind ik toch nog een van de moeilijkste dingen om te doen. Het vlees moet namelijk niet te ver doorgebakken zijn maar ook zeker niet te rauw zijn. Eerst vond ik een vleesthermometer onnodig maar sinds ik er eentje heb maak ik er toch dankbaar gebruik van. Vooral bij rollades is het belangrijk dat de kerntemperatuur juist is. Wil je met de kerst biefstuk serveren dan heb ik nog een paar handige tips om biefstuk te bakken.

Maar je kunt ook voor vis gaan zoals zalm, schol of coquilles. Dit valt vaak wat minder zwaar als vlees en is lekker met pommes duchesse en gegrilde groenten. Ook vegetarisch is zeker een goede optie voor Kerst, denk aan een vegetarische wellington, gevulde ravioli of pompoenrisotto. Tip: zoek je nog een voor of nagerecht neem dan een kijkje tussen mijn kerstrecepten.

Welke saus bij welk gerecht?

Vaak is het de vulling of de saus die het gerecht bijzonder maakt. Ik heb nog een paar suggesties welke sauzen lekker zijn bij welke gerechten:
Vis: witte wijnsaus, dillesaus, lichte mosterdsaus
Kip: kerriesaus, champignonsaus
Wild/vlees: rode wijn saus, pepersaus, cranberrysaus
Groenten: kaassaus, roomsaus, peterseliesaus

10  x Kerst hoofdgerechten

#1 Eendenborst met cranberry compote
  • Hoofdgerecht
  • 25 min + 35 min oventijd
  • 4 personen
  • **

Eendenborst combineert heerlijk met de friszoete cranberry compote en geroosterde aardappeltjes uit de oven

#2 Vegetarische wellington
  • Hoofdgerecht
  • 60 min + 35 min oventijd
  • 3-4 personen
  • **

Het perfecte vegetarische kerstrecept! Deze vegetarische wellington bestaat uit verschillende groenten zoals spinazie en pastinaak en is omwikkeld met een krokant laagje bladerdeeg

#3 Coq au vin
  • Hoofdgerecht
  • 25 min + 45 min
  • 4 personen
  • **

Dit is een klassiek Frans recept met kip en groenten in een heerlijke wijnsaus

#4 Ster ravioli met truffel
  • Hoofdgerecht
  • 65 min
  • 2 personen
  • ***

Feestelijke vegetarische ravioli met ricotta truffel vulling en gebakken paddenstoelen

#5 Hartige strudel met kalkoen
  • Hoofdgerecht
  • 30 min + 20 oventijd
  • 4 stuks
  • **

Kalkoen en paddenstoelen in een knapperig jasje van filodeeg, heerlijk voor tijdens Kerst

#6 Gevulde zalm met spinazie
  • Hoofdgerecht
  • 25 min + 15 oventijd
  • 4 stuks
  • **

Zalm met een romige vulling van spinazie, een feestelijk gerecht voor de Kerst

#7 Hertenbiefstuk met rode portsaus en stoofperen
  • Hoofdgerecht
  • 35 min
  • 4 personen
  • **

Serveer dit luxe stukje wild met een volle rode portsaus en sjalotten eens met stoofperen en haricots verts voor een heerlijk kerstdiner

#8 Hele kip gevuld met sinaasappel
  • Hoofdgerecht
  •   35 MIN + 75 OVENTIJD
  • 4 PERSONEN
  • **

Met dit feestelijk recept voor een hele kip met sinaasappel en rozemarijn steel je de show tijdens het kerstdiner!

#9 Gevulde varkenshaas op zijn Italiaans
  • Hoofdgerecht
  • 40 min
  • 2-3 personen
  • **

Een perfect pronkstuk voor op tafel: gevulde varkenshaas met o.a. pesto, mozzarella en tomaatjes omwikkeld met licht knapperig gebakken parmaham

#10 Portobello met pompoen risotto
  • Hoofdgerecht
  • 45 min + 5 gratineren
  • 6 stuks
  • **

Een heerlijk herfstrecept van gevulde grote champignons met een romige risotto met pompoen

Bewaar
Print
Deel

3 x stoofschotels

Vegetarische stoofschotel
Hachee basisrecept
Coq au vin

Reacties

Laat je reactie achter

Iris 20 november 2019 om 21:14

Leuk

Beantwoorden
Tineke Essink 17 december 2019 om 16:10

Hierbij wil ik me graag inschrijven voor de nieuwsbrief

Beantwoorden

Heerlijke soepen

Een soep maken is erg makkelijk. Een soepje is lekker als voorgerecht om het diner mee te beginnen maar ook lekker als opknapper tijdens de lunch. Op onze site vind je de lekkerste recepten voor bijvoorbeeld tomatensoep, courgettesoep en spinaziesoep.

Mihoensoep met omeletrolletjes

Een lekkere Oosterse mihoensoep gevuld met paddenstoelen, taugé en omeletrolletjes, lekker vega en vullend!

Voorgerecht

30 min

4 pers.

Rode bietensoep

Deze rode bietensoep heeft niet alleen een mooie kleur, maar is ook nog eens heel lekker.

Voorgerecht

35 min

4 pers.

Tomaten-crèmesoep

Maak zonder pakjes en zakjes deze romige tomaten-crèmesoep met verse tomaten een zachte smaak van room

Voorgerecht

20 min

4 pers.