Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

3 x basisrecepten voor makkelijke sauzen

Vlees, pasta of groenten worden nog lekkerder in combinatie met een saus. Vaak wordt er een pakje of zakje gebruikt (wat ook kan natuurlijk). Maar met onderstaande basisrecepten laat ik zien hoe je ook heel makkelijk zelf een saus kun maken. En ook vind je er lekkere suggesties hoe je deze saus kunt gebruiken in een gerecht.

Gorgonzolasaus

Gorgonzola is een blauwschimmelkaas met een sterke smaak. Hierdoor hoef je verder geen extra kruiden toe te voegen en bestaat deze saus maar uit een paar ingrediënten. Ik heb de gorgonzolasaus gecombineerd met biefstuk maar hij is ook heerlijk over de pasta.

Ik vond de verhoudingen in mijn recept precies goed, niet te sterk en niet te mild. Ook al houd je niet heel erg van gorgonzola dan kun je het recept aanpassen en wat minder kaas gebruiken. Houd je juist heel erg van deze uitgesproken smaak dan kun je wat extra toe voegen.

Bekijk hier het recept voor gorgonzolasaus

Romesco saus

Romesco is een Catalaanse saus die traditioneel wordt gemaakt van nora pepers. Maar omdat deze bijna niet verkrijgbaar zijn in Nederland heb ik geroosterde paprika’s uit pot gebruikt. Heb je meer tijd dan kun je ook zelf paprika’s 45 min in de oven roosteren.

Ik heb de romesco saus gecombineerd met pasta maar eigenlijk hoort dat niet, maar het leek me gewoon lekker. In Spanje wordt de saus namelijk geserveerd met geroosterde bosui. Maar hij is ook lekker bij andere geroosterde groenten, vlees of bij de BBQ. Kortom, een veelzijdige en makkelijke saus die binnen een paar minuten klaar is. En je kunt hem zo pittig maken als je zelf wil.

Bekijk hier het recept voor romesco saus

Witte wijnsaus

Witte wijnsaus is een veelzijdige saus uit Frankrijk die vooral in combinatie met vis gegeten word zoals zalm, tong of andere witvis. Maar ook in combinatie met groente zoals asperges en spinazie is deze saus heerlijk.

Als basis gebruik je room en een droge witte wijn, bijvoorbeeld sauvignon blanc. Door koude boter toe te voegen maak je de saus wat dikker en zachter (monteren). Bij de witte wijnsaus maakte ik kabeljauw uit de oven met een krokant korstje. Het knapperige van de het korstje combineert heerlijk met de zachte saus. Maak het gerecht compleet met wat geroosterde groenten en/of aardappeltjes.

Bekijk hier het recept voor witte wijnsaus

Reacties

Laat je reactie achter

Gezonde recepten

Verzameling met makkelijke en gezonde recepten die niet alleen goed voor je zijn maar ook vooral lekker en leuk! Want gezond hoeft echt niet saai of minder smakelijk te zijn. En deze recepten bevatten bovendien veel groenten, vezels, vitamines en voedzame ingredienten, precies wat jij nodig hebt. Van gezonde ovenschotels tot ontbijtjes en verantwoorde snacks.

×

 Tip! 

Bestel nu het LeukeRecepten kookboek!

Met meer dan 100 leuke en makkelijke recepten! Prijs: €20,99