Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

3 x basisrecepten voor makkelijke sauzen

Vlees, pasta of groenten worden nog lekkerder in combinatie met een saus. Vaak wordt er een pakje of zakje gebruikt (wat ook kan natuurlijk). Maar met onderstaande basisrecepten laat ik zien hoe je ook heel makkelijk zelf een saus kun maken. En ook vind je er lekkere suggesties hoe je deze saus kunt gebruiken in een gerecht.

Gorgonzolasaus

Gorgonzola is een blauwschimmelkaas met een sterke smaak. Hierdoor hoef je verder geen extra kruiden toe te voegen en bestaat deze saus maar uit een paar ingrediënten. Ik heb de gorgonzolasaus gecombineerd met biefstuk maar hij is ook heerlijk over de pasta.

Ik vond de verhoudingen in mijn recept precies goed, niet te sterk en niet te mild. Ook al houd je niet heel erg van gorgonzola dan kun je het recept aanpassen en wat minder kaas gebruiken. Houd je juist heel erg van deze uitgesproken smaak dan kun je wat extra toe voegen.

Ingrediënten
75 gr gorgonzola
125 ml slagroom
125 ml melk
20 gr bloem
20 gr boter

Bereiding
Smelt de boter in een pannetje en roer de bloem er door. Laat het mengsel 2 minuutje bakken en garen. Giet de melk er bij en roer tot een gladde saus. Roer daarna de room er door. Kruimel de gorgonzola er bij en roer tot deze gesmolten is. Wil je de saus iets dikker, laat hem dan iets lager op het vuur staan. Wil je hem juist iets dunner, voeg dan wat room of melk toe.


 

Romesco saus

Romesco is een Catalaanse saus die traditioneel wordt gemaakt van nora pepers. Maar omdat deze bijna niet verkrijgbaar zijn in Nederland heb ik geroosterde paprika’s uit pot gebruikt. Heb je meer tijd dan kun je ook zelf paprika’s 45 min in de oven roosteren.

Ik heb de romesco saus gecombineerd met pasta maar eigenlijk hoort dat niet, maar het leek me gewoon lekker. In Spanje wordt de saus namelijk geserveerd met geroosterde bosui. Maar hij is ook lekker bij andere geroosterde groenten, vlees of bij de BBQ. Kortom, een veelzijdige en makkelijke saus die binnen een paar minuten klaar is. En je kunt hem zo pittig maken als je zelf wil.

Ingrediënten
1 tomaat
2 gegrilde paprika’s
25 gr amandelen
25 gr hazelnoten
1 teentje knoflook
Scheutje olijfolie
1 eetlepel rode wijnazijn
Snuf paprikapoeder
Snufje chili

Bereiding
Rooster de noten een paar minuten in een droge koekenpan. Doe alle ingredienten in een keukenmachine en maal helemaal fijn. Bewaar de saus in een afgesloten pot of bakje in de koelkast.


 

Witte wijnsaus

Witte wijnsaus is een veelzijdige saus uit Frankrijk die vooral in combinatie met vis gegeten word zoals zalm, tong of andere witvis. Maar ook in combinatie met groente zoals asperges en spinazie is deze saus heerlijk.

Als basis gebruik je room en een droge witte wijn, bijvoorbeeld sauvignon blanc. Door koude boter toe te voegen maak je de saus wat dikker en zachter (monteren). Bij de witte wijnsaus maakte ik kabeljauw uit de oven met een krokant korstje. Het knapperige van de het korstje combineert heerlijk met de zachte saus. Maak het gerecht compleet met wat geroosterde groenten en/of aardappeltjes.

Ingrediënten
200 ml slagroom
200 ml witte wijn
1 blaadje laurier
40 gr koude roomboter
snuf peper en zout

Bereiding
Doe de wijn in een pan en verwarm deze. Laat de alcohol verdampen en de saus 10 minuten pruttelen en inkoken. Giet de slagroom er bij en voeg het blaadje laurier toe en laat nog 10 minuten pruttelen. Breng de saus op smaak met een snufje peper en zout. Voeg de boter in stukjes toe en roer door de saus met een garde. Laat de saus nog iets indikken. Haal het blaadje laurier voor het serveren er uit.

Andere lekkere sauzen:
Tomatensaus, satésaus, tzatziki saus, bbq saus, mayonaise, bolognesesaus

Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (0)

Gezonde recepten

Makkelijke en gezonde recepten voor een fit en gezond leven. Deze gerechten bevatten veel fruit, groenten, proteïne, vezels, vetarm vlees en veel vitamine. Verantwoorde recepten die vooral ook heel erg lekker zijn.

Kip fajita’s
Andijvie smoothie
Kipsalon met zoete aardappel
Vegetarische aubergine stoof
Salade met gerookte kip en spekjes