Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

7 ideeen met restjes

Meestal houd ik 1 x per week een restjesdag. Dan haal ik wat restjes uit de koelkast en dan ga ik bedenken wat ik daar mee kan maken want het is natuurlijk jammer om dingen weg te gooien. Dit is ook meteen een creatieve manier om nieuwe combinaties en recepten te bedenken.
 

Zo had ik afgelopen zondag geen zin om boodschappen te gaan doen en Eric wilde al langs de Mac Donalds gaan. Toen heb ik wat velletjes bladerdeeg uit de vriezer, 2 eieren, half bakje cherrytomaatjes en een stuk feta kaas een heerlijke quiche gemaakt. Zo heb je 3 vliegen in een klap: je hoeft niets weg te gooien, je hoeft geen geld uit te geven en je koelkast is weer op orde. Oja en je hebt een lekkere maaltijd, ook belangrijk! Naast een quiche kun je ook andere lekkere dingen maken van restjes, bijvoorbeeld:

restjes quichesmoothiefrittata

 
Frittata: dit is van oorsprong een Italiaans gerecht wat uit armoede gegeten werd. Arme boeren in Italie hadden niet de luxe om elke dag een nieuwe maaltijd op tafel te zetten dus maakte ze een soort omelet met restjes groenten en aardappel. Tegenwoordig is de frittata een populair gerecht maar werkt ook nog prima om restjes mee op te maken.
 
Tapas: een gezellig borrelavondje is een perfect excuus om restjes op te maken. Vaak heb ik nog een half potje olijven en gedroogde tomaatjes in de koelkast staan. Doe deze in een kommetje en prik er wat prikkertjes in. Besmeer wat stukken brood met een restje pesto en snijd kaas in blokjes. Gril wat plakjes van een halve aubergine of courgette en prik deze aan een prikker met wat salami of andere vleeswaren.
 
Smoothie: ideaal om je fruitschaal eens leeg te maken en fruit wat er al even ligt en in de prullenbak dreigt te belanden op te maken. Niet alleen fruit maar ook veel groenten zijn geschikt voor in de blender bijvoorbeeld: komkommer, spinazie, andijvie, bleekselderij. En als je nog een half bosje kruiden hebt liggen zoals peterselie, basilicum, koriander of munt kun je deze ook prima er bij blenden.
 
aardapppel paprika soeppizzanasi
 
Soep: hierin kun je bijna al je restjes kwijt. Als basis neem je een bouillon (water met een bouillonblokje) en hieraan kun je restjes groenten zoals boontjes, broccoli, tomaten, courgette etc. toevoegen. Daarna ga je er met de staafmixer doorheen en je hebt een lekker en gezond soepje. Als je nog een half bekertje crème fraiche of kookroom hebt staan kun je deze gebruiken om de soep romig te maken. Een goed gevulde (maaltijd)soep maak je door aan een basis van bouillon restjes pasta, rijst, aardappel en/of stukjes gebakken vlees toe te voegen.
 
Pizza: een pizza kun je beleggen met veel dingen zoals: plakjes champignons, ham, paprika, courgette, kip, garnalen, zalm, spinazie. Veel ingrediënten kun je vers op de pizza leggen maar ook als je ze de vorige dag al gebakken of gekookt hebt. Een wrap gebruiken als bodem is ook een goede en snelle tip. In de koelkast heb ik ook altijd wel wat kaas liggen: geraspte kaas, feta, gorgonzola, mozzarella en/of parmezaanse kaas. Beleg de pizza met alle restjes kaas en je hebt een soort van quatro formaggi pizza. 
 
Nasi: rijst inschatten vind ik (nog steeds) moeilijk, ik kook vaak te veel. De volgende dag is deze rijst ideaal om een snelle pan nasi te maken. Je bakt een ui en wat knoflook en voegt de rijst en bijvoorbeeld wat restjes prei, kip, ham, wortel, tauge, champignons of paprika toe. Daarna kluts je er een eitje doorheen en breng je de nasi op smaak met wat ketjap en sambal.
 
3 x sinterklaas recepten
  • Gebak en taart
Sinterklaas pepernotentaart
  • Gebak en taart
Amandelstaaf
  • Gebak en taart
Speculaascake met appel
Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)
Natas - Reageren 15-06-2014 om 9:23 uur

Een geweldige 'o ja, dat kan ook nog' beleving! Als aanvulling wil ik je de stamppot niet onthouden. Geweldig kleurrijk en ter variatie afgemaakt in de oven met een gratineerlaagje van geraspte kaas met broodkruimels, past helemaal in het plaatje, toch! Bedankt en Bon Appetito

Herfst recepten

Proef nu de herfst met deze heerlijke herfstrecepten. Maak de recepten nu makkelijk en snel zelf en geniet van een heerlijke kom paddestoelensoep, jachtschotel, of een pompoencruble bijvoorbeeld. Varieer dit seizoen met echte herfst groente en fruit zoals bramen, peer, paddestoelen, kastanjes, pompoen en rode kool. Bekijk hier alle herfst recepten.

Hartige groentetaart met pastinaak
Quesadilla’s met rode biet en boerenkool
Gevulde portobello in bladerdeeg
Paddenstoelenbouillon
Parelcouscous met broccoli, pesto en braadworst