Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

7 x leuke recepten met restjes

Meestal houd ik 1 x per week een restjesdag. Dan haal ik wat restjes uit de koelkast en dan ga ik bedenken wat ik daar mee kan maken want het is natuurlijk jammer om dingen weg te gooien. Dit is ook meteen een creatieve manier om nieuwe combinaties en recepten te bedenken.

1. Quiche

Zo had ik afgelopen zondag geen zin om boodschappen te gaan doen en Eric wilde al langs de Mac Donalds gaan. Toen heb ik wat velletjes bladerdeeg uit de vriezer, 2 eieren, half bakje cherrytomaatjes en een stuk feta kaas een heerlijke gemaakt. Zo heb je 3 vliegen in een klap: je hoeft niets weg te gooien, je hoeft geen geld uit te geven en je koelkast is weer op orde.Heb je geen bladerdeeg in huis? Dan kun je ook pizzadeeg gebruiken of maken. En heb je geen room dan kun je ook melk of slagroom gebruiken. En in plaats van geraspte kaas kun je ook geitenkaas, feta of andere kaas gebruiken.

2. Tapas

Een gezellig borrelavondje is een perfect excuus om restjes op te maken. Vaak heb ik nog een half potje olijven en gedroogde tomaatjes in de koelkast staan. Doe deze in een kommetje en prik er wat prikkertjes in. Besmeer wat stukken brood met een restje pesto en snijd kaas in blokjes. Gril wat plakjes van een halve aubergine of courgette en prik deze aan een prikker met wat salami of andere vleeswaren.
 

3. Frittata

Dit is van oorsprong een Italiaans gerecht wat uit armoede gegeten werd. Arme boeren in Italie hadden niet de luxe om elke dag een nieuwe maaltijd op tafel te zetten dus maakte ze een soort omelet met restjes groenten en aardappel. Tegenwoordig is de frittata een populair gerecht maar werkt ook nog prima om restjes mee op te maken.
 

4. Smoothie

Ideaal om je fruitschaal eens leeg te maken en fruit wat er al even ligt en in de prullenbak dreigt te belanden op te maken. Niet alleen fruit maar ook veel groenten zijn geschikt voor in de blender bijvoorbeeld: komkommer, spinazie, andijvie, bleekselderij. En als je nog een half bosje kruiden hebt liggen zoals peterselie, basilicum, koriander of munt kun je deze ook prima er bij blenden.
 

5. Soep

Hierin kun je bijna al je restjes kwijt. Als basis neem je een bouillon (water met een bouillonblokje) en hieraan kun je restjes groenten zoals boontjes, broccoli, tomaten, courgette etc. toevoegen. Daarna ga je er met de staafmixer doorheen en je hebt een lekker en gezond soepje. Als je nog een half bekertje crème fraiche of kookroom hebt staan kun je deze gebruiken om de soep romig te maken. Een goed gevulde (maaltijd)soep maak je door aan een basis van bouillon restjes pasta, rijst, aardappel en/of stukjes gebakken vlees toe te voegen.
 

6. Pizza

Een pizza kun je beleggen met veel dingen zoals: plakjes champignons, ham, paprika, courgette, kip, garnalen, zalm, spinazie. Veel ingrediënten kun je vers op de pizza leggen maar ook als je ze de vorige dag al gebakken of gekookt hebt. Een wrap gebruiken als bodem is ook een goede en snelle tip. In de koelkast heb ik ook altijd wel wat kaas liggen: geraspte kaas, feta, gorgonzola, mozzarella en/of parmezaanse kaas. Beleg de pizza met alle restjes kaas en je hebt een soort van quatro formaggi pizza.
 

7. Nasi

Rijst inschatten vind ik (nog steeds) moeilijk, ik kook vaak te veel. De volgende dag is deze rijst ideaal om een snelle pan nasi te maken. Je bakt een ui en wat knoflook en voegt de rijst en bijvoorbeeld wat restjes prei, kip, ham, wortel, tauge, champignons of paprika toe. Daarna kluts je er een eitje doorheen en breng je de nasi op smaak met wat ketjap en sambal.

Reacties

Laat je reactie achter

Natas 15 juni 2014 om 09:23

Een geweldige 'o ja, dat kan ook nog' beleving! Als aanvulling wil ik je de stamppot niet onthouden. Geweldig kleurrijk en ter variatie afgemaakt in de oven met een gratineerlaagje van geraspte kaas met broodkruimels, past helemaal in het plaatje, toch! Bedankt en Bon Appetito

Beantwoorden
Annemie 7 augustus 2019 om 10:22

Om fruit op te werken : een heerlijke crumble !

Beantwoorden

Kerst recepten

Op zoek naar een lekker recept voor het kerstdiner of kerstontbijt? Hier vind je bijna 300 leuke en feestelijke kerstrecepten! Van een klassiek voorgerecht zoals zalmbonbons en carpaccio tot een hoofdgerecht van geroosterde kip of een rollade uit de oven. En vergeet het dessert zoals een chocolade mousse of een ijstaart niet. Maar ook kerstgerechten zoals zalm in filodeeg, gevulde varkenshaas en portobello met risotto vind je terug. Allemaal makkelijk om te maken en stap voor stap uit gelegd en voor elk budget. Maar ook voor vegetarische kerstrecepten ben je hier aan het juiste adres, wat dacht je bijvoorbeeld van een vegetarische wellington of ravioli met truffel!

×

 Cadeau-tip!

Bestel nu het LeukeRecepten kookboek!

Met meer dan 100 leuke en makkelijke recepten! Prijs: €20,99