Shapas proeverij + International Sherry Week

 
Tapas is al jaren erg populair in Nederland. Shapas daarentegen nog niet, maar daar gaat verandering in komen! Shapas zijn kleine hapjes gecombineerd met sherry. Omdat sherry zo veelzijdig is kun je deze wijn makkelijk combineren met lastige ingrediënten zoals olijven, ansjovis en sterke smaken.
 
Eerst een klein stukje basiskennis over sherry:
Sherry is een versterkte Spaanse wijn en is afkomstig uit Jerez de la Frontera, helemaal in het zuiden van Spanje. Het klimaat en de kalk bodem is daar uniek en ideaal voor de sherrydruiven. Veel soorten sherry worden gerijpt in houten vaten, deze liggen op elkaar gestapeld en zijn met elkaar verbonden. Uit de onderste vaten wordt de drank getapt en deze wordt dan weer bijgevuld en ververst door de jongere wijn uit het vat daarboven.
 

Verschillende typen sherry:

DROGE SHERRY'S:
Fino: goud gele frisse en droge sherry, ideaal als aperitief. De wijn past zich perfect aan bij diverse gerechten die een zoutig en intense componenten bevatten zoals olijven, noten (amandelen) en Iberisch ham.
 
Manzanilla: heldere en bleke wijn die lichte en soepel smaakt met een subtiel bittertje. Manzanilla combineert perfect met vis en schaaldieren, evenals met gezouten vis en gerijpte ham.
 
Amontillado: amberkleurige sherry met een droge en intense smaak en een subtiele hazelnoot aroma. Lekker bij soepen, wit vlees, blauwe vis zoals tonijn, wilde paddenstoelen en half belegen kazen. Maar ook groenten zoals asperges en artisjok.
 
Oloroso: krachtige en kruidige sherry met smaken van noten en hout die doet denken aan de herfst. Lekker bij stoofschotels en casserole's, rood vlees, wilde paddenstoelen en gerijpte kazen.
 
Palo Cortado: elegante combinatie van de subtiele Amontillado en een volle Oloroso. Een ultieme begeleider van diverse noten, belegen kazen, bouillons of stoofschotels
 
NATUURLIJK ZOETE SHERRY WIJNEN:
Moscatel: kastanje tot mahonieachtige kleurige sherry met aroma's van jasmijn, oranjebloesem, citrus en honing. Combineert perfect met fruit en ijs.
 
Pedro Ximenez: donker kleurige stroperige zoete sherry die doet denken aan gedroogde zuidvruchten, honing, siroop maar ook koffie en chocolade. Goed met desserts van bittere chocolade, ijs, en blauwe intense kazen zoals Cabrales of Roquefort.
 
GENEROSO LIKEUR WIJNEN:
Pale cream: combinatie van droge en zoete smaken met als basis meestal Fino die is aangezoet met druivenmost. De ideale wijn in combinatie met eendenlever en pâté. Ook erg lekker met vers fruit zoals peer.
 
Cream: halfzoete wijn die bestaat uit een combinatie van Oloroso en Pedro Ximénez met smaken van noten, noga en karamel. Kan als aperitief of cocktail worden gedronken of als dessertwijn in combinatie met fruit zoals meloen, sinaasappel, gebak, ijs en blauwe kazen.
 
Medium: blend van verschillende stijlen, meestal een droge sherry zoals de Amontillado in combinatie met een natuurlijk zoete sherry of druivenmost. Begint met droge tonen en eindigt met een zoetere toon. Koud lekker als aperitief en goed met pittige gerechten uit de Indiase en Thaise keuken.
 
Sherry wordt steeds populairder en hipper, niet alleen in Nederland maar ook in de rest van de wereld. In London openen steeds meer sherrybars de deuren en ook de belangstelling voor ambachtelijk geproduceerde producten groeit.
 

shapas 17

shapas 17shapas 17

Restaurant Zarzo

Zelf ben ik absoluut geen sherry kenner (de bovenstaande info over sherry heb ik van de site www.sherry.org geplukt). Des temeer was ik geïnteresseerd in een uitnodiging die ik kreeg voor een shapas proeverij bij restaurant Zarzo in mijn woonplaats Eindhoven. En natuurlijk was ik niet alleen benieuwd naar de drank maar ook naar de spijs.
 
Dat Zarzo de perfecte plek is voor deze proeverij bewijzen chef Adrian Zarzo en sommelier Randy Bouwer. Deze 2 mannen met passie voor lekker eten en drinken zijn dit jaar winnaar geworden van de Copa Jerez in de categorie beste chef en beste wijn spijs combinatie. En het winnende gerecht werd ook geserveerd tijdens de proeverij, bofte ik ff.
 
shapas 17

shapas 17

shapas 17
 

Proeverij

We startte het evenement met een cocktail van Royal Cream sherry, sinaasappel en ijs. De smaak hiervan paste absoluut niet bij de voorstelling die ik had bij sherry. Ik dacht namelijk dat sherry altijd vrij zwaar of droog was maar dit aperitiefje was juist fris en fruitig.
 
Daarna kwamen er verschillende hapjes op tafel zoals olijven, pata negra, gefrituurde aardappelchips en croquetas de jamon. Hierbij werd een Fino sherry geschonken die heerlijk combineerde met de zoute en vettige smaken.
 
Ondertussen werd er een video afgespeeld die op een hippe en vernieuwende manier het verhaal verteld over sherry. Het filmpje zit vol met zonnige fragmenten, mannen met baarden en tattoos, wijngaarden en tapashapjes.
 
shapas 17

shapas 17

shapas 17
 
 
De derde shapa die we proefde was een combinatie van ziltige haringkuit en peterseliecreme met een Manzanilla sherry. Daarna kregen we een ansjovis op onze hand die net als het vorige gerechtje lekker combineerde met de frisse sherry.
 
Tussendoor serveerde Adrian een ijskoude tapa van slanerf met tomatensorbet ijs. Een verrassende combinatie die mijn smaakpapillen een opkikker gaf.
 
shapas 17

shapas 17

shapas 17
Door naar de volgende combi: Oloroso sherry met een hapje van paling, stoofvlees en mierikswortel op een blaadje. Ook deze combinatie van vis en vlees, waarbij ik eerlijk gezegd een beetje twijfels had, was heerlijk! Ondertussen begon ik de sherry al een beetje te voelen, gelukkig was ik niet ver van huis ;)
 
En toen was het tijd voor het winnende gerecht van Adrian en Randy: gelakte zwezerik met linzen en knolselderij crème. Daarbij werd een 30 jaar oude sherry geschonken: Amontillado. Normaal houd ik niet zo van droge wijnen maar deze combinatie was heerlijk.
 

shapas 17shapas 17

shapas 17
 
We sloten het event af met een verrassend toetje: vanille-ijs met drop saus en sinaasappel. De meningen aan de tafel waren hierover verdeeld maar ik vond het een super combi! Hierbij werd uiteraard weer een sherry geserveerd: Pedro Ximenez. Deze was erg zoet en stroperig, compleet anders dan bijvoorbeeld de allereerste sherry die we kregen in cocktailvorm.
 

International Sherry week

Sherry is dus echt een drank die je niet in één hokje kunt duwen. Er zijn zo veel verschillende smaken, kleuren en mogelijkheden. Zelf houd ik meer van wat lichtere en frisse smaken dus mijn favoriete sherry is daarom de Fino. Ook de cream vond ik erg lekker.
 
Van 2 tot 8 november 2015 is het International Sherry Week, een ideale gelegenheid om ook jouw favoriete sherry te ontdekken. In 20 landen worden verschillende sherryevenementen georganiseerd en je kunt er ook zelf eentje aanmaken en registreren op de site: www.sherry.org. Om je alvast te helpen met het bedenken van wijn-spijs combinatie's staan hier veel lekkere hapjes gecombineerd met sherry's. Waar wacht je nog op, vergeet de gin tonic en wordt een sherrylover!
 
Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

mvr Oeges 2 juli 2016 om 14:27

Gisteravond in Babberich een proeverij gehad. Kende Sherry eigenlijk alleen van naam..iets wat mijn moeder vroeger dronk. Moet nog wennen aan de smaak.. maar ik geef het graag de tijd. Shapas..De beleving spreek mij erg aan.