Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Boter vs. margarine: verschil, inhoud & smaaktest

Er bestaat veel verwarring en discussie over boter en margarine. Deze twee broodsmeersels lijken namelijk heel veel op elkaar maar zijn compleet anders. Maar wat is nou precies het verschil? Hoe wordt het gemaakt? En ook belangrijk welke is het lekkerste? Ik ging op onderzoek uit en testte de verschillen in de praktijk.
 
lurpak 21
lurpak 21

lurpak 21

Boter vs. margarine

We beginnen bij het begin, waarvan is boter en margarine gemaakt? Het grote verschil is dat boter wordt gemaakt van hoofdzakelijk melk en margarine van oliën en vetten. Boter is een natuurlijk onbewerkt product en margarine daarentegen een kunstmatig product. In de fabriek worden aan margarine veelal nog stoffen toegevoegd zoals conserveermiddelen, emulgatoren en aroma’s. Margarine herken je daarom makkelijk aan de lange ingrediëntenlijst op de verpakking.
 
Echte boter maken
Om te weten hoe echte boter wordt gemaakt kunnen we het beste naar Denenmarken gaan. Daar wordt al ruim 100 jaar met passie en volgens dezelfde tradities Lurpak boter gemaakt. Deze kwaliteitsboter bestaat maar uit 4 ingrediënten: room, melkzuurbacteriën, water en zout en staat bekend om de romige frisse smaak. Dit komt mede omdat de boter niet wordt gemaakt met melk die overblijft maar met verse melk van koeien die op de Deense weides grazen.
 

lurpak 21
lurpak 21

lurpak 21

Deze verse melk wordt eerst afgeroomd en een aantal seconde verhit op 95 graden (pasteuriseren). Daarna wordt deze room verzuurd met melkzuurbacteriën en met hoge snelheid op en neer bewogen bij een constante temperatuur. Hierdoor scheidt het vet zich van de melk en ontstaan er klontjes, dit heet karnen. De zure melk die overblijft is dan ook de welbekende karnemelk. Daarna worden de klonten boter gekneed en geperst om een egale structuur te krijgen. Ook wordt er zout en water toegevoegd. Daarna is de boter klaar om verpakt en gedistribueerd te worden.
 
Smeerbaar product
Om de boter ook smeerbaar te maken voor op je brood wordt de 100% natuurlijke Lurpak boter gemengd met kwalitatieve en pure raapzaadolie. Op deze manier blijft de frisse en romige smaak behouden en is hij direct goed smeerbaar vanuit de koelkast.
 
lurpak 13
lurpak 13

Margarine
Het proces van margarine is compleet anders. Hierbij worden vloeibare
geraffineerde oliën verhit en verhard waardoor het smeerbaar is. Om dit te bereiken wordt er meestal stabilisator en emulgator gebruikt. Ook worden er conserveringsmiddelen, kleurstoffen en smaakstoffen toegevoegd om het zoveel mogelijk op echte boter te laten lijken. Ook vitamine A en D worden regelmatig toegevoegd die van nature al in boter voorkomen.
 
Boter
Om er zeker van te zijn dat ze bij Lurpak altijd de beste en lekkerste boter hebben wordt deze elke 2 weken aan een uitgebreide smaaktest onderworpen. Een getraind panel test de consistentie, luchtbelletjes, waterdruppeltjes, structuur en de smaak. Er wordt gesneden, geroken, geproefd en, net als bij wijn, weer uitgespuugd.
 
lurpak 13
lurpak 13

Smaaktest
Ik vergeleek de smeerbare ongezouten Lurpak met een aantal margarines en smeersels voor op brood. Het eerste wat me opviel toen ik de verpakkingen open maakte was de kleur. De meeste waren wat gelig en de Lurpak was bijna wit. Alle producten waren goed smeerbaar op brood. Bij het smeren merkte ik wel dat de structuur van Lurpak anders was, namelijk romiger en zachter. Toen ik een hap nam smolt de Lurkpak op mijn tong terwijl de andere wat plakkerig aanvoelde in mijn mond. Qua smaak sprong het Deense broodsmeersel ook uit de test. Hij was veel frisser en vergelijkbaar met de smaak van slagroom, yum!
 
lurpak 10
Conclusie
Als ik afga op de inhoud van de producten gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar Lurpak smeerbaar met als basis echte boter i.p.v. margarine omdat dit een natuurlijk en onbewerkt product is. Het is gewoon fijn om te weten wat je precies eet en waar het vandaan komt.
 
Mede door de inhoud en de smaak kies ik de smeerbare Lurpak als grote winnaar uit de test. Ik moet zeggen dat de Denen mij overtuigd hebben met hun 100% natuurlijke producten! Ook heb ik Eric blind laten proeven en de smeerbare Lurpak was ook zijn favoriet.
 
Leuke boter-feitjes:
  1. Voor 1 kg boter is ongeveer 20 kg volle melk nodig.
  2. Lurpak is geen merk maar een keurmerk dat alleen verkregen wordt als de boter is gemaakt van verse Deense melk en voldoet aan alle strenge kwaliteitseisen.
  3. Het woord roomboter is ontstaan omdat margarine in de volksmond steeds vaker boter werd genoemd. Om dat misverstand uit de lucht te helpen werd de term roomboter bedacht. Er is dus geen verschil tussen ‘gewone’ boter en roomboter.
  4. De naam Lurpak komt van het woord lur, dit betekent loftrompet en deze zie je dan ook terugkomen op de verpakking.
  •  
  • afsluiting
  •  

Reacties

Laat je reactie achter

P
Paulien 31 oktober 2015 om 07:32

Heel duidelijk stukje! ik had wel vaker gehoord dat er verschil was, maar niet wat nou t verschil was. Ik ben al langer op zoek, in de supermarkt, naar fijne smeerbare (room)boter. Is deze boter ook in nl in de supermarkten te verkrijgen?

SL
Sandra - Leukerecepten 31 oktober 2015 om 21:02

Hoi Paulien, De Lurpak boter is verkrijgbaar bij de Jumbo en AH, maar dat kan ook per filiaal verschillen. Na deze boter wil je niet meer anders, tenminste ik niet :)

C
Corrie 3 november 2015 om 11:57

We eten deze boter altijd in Griekenland. Wist niet dat je die ook hier kon kopen. Is erg lekkere boter.

DR
Diedrik Ringenier 7 november 2015 om 09:04

Waarom boter uit Denemarken eten als we zelf boter produceren? Is niet erg duurzaam.

I
Irma 7 november 2015 om 10:35

Smaken verschillen, laatst een keer Lurpak ongezouten gekocht maar miste de roombotersmaak en ziet er door de kleur ook niet naar roomboter uit. Toen ik zag dat ze er raapzaadolie in zat was het voor mij duidelijk. Dus maar weer èchte (room)boter gekocht want margarine komt hier ècht niet in huis.

H
Henny 21 november 2015 om 14:09

Irma, hoe kom je erbij dat in ONGEZOUTEN LURPAK BOTER raapzaadolie zit? Zie hieronder: Lurpak - Imported Butter - Unsalted Porties: 1 Calorieën 100 Natrium 0 mg Totale hoeveelheid vet 11 g Kalium 0 mg Verzadigd 7 g Totaal aantal koolhydraten 0 g Meervoudig onverzadigd 0 g Voedingsvezels 0 g Enkelvoudig onverzadigd 0 g Suikers 0 g Transvet 0 g Eiwit 0 g Cholesterol 30 mg Vitamine A 6% Calcium 0% Vitamine C 0% IJzer 0% *Het percentage van de Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw ADH kan hoger of lager zijn, afhankelijk van jouw caloriebehoefte.

Lente recepten

Proef de lente met deze heerlijke lente recepten. Recepten met lekkere lentegroente en fruit zoals asperges, peultjes, spinazie, rabarber, rode bietjes, abrikozen en mango. Probeer bijvoorbeeld couscous met abrikozen, pasta met asperges of de rabarber crumble. De lente heeft genoeg te bieden. Bekijk hier alle lente recepten.

×