Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Budget recept: witlof gevuld met gehakt

Dit Hollandse recept is ideaal voor een doordeweekse dag en is net even iets anders dan een bord met witlof en een gehaktbal. Witlof is een vrij goedkope groenten, zeker nu in de wintermaanden als witlof in het seizoen is.

Vaak trekken mensen (en vooral kinderen) bij witlof een vies gezicht omdat het een vrij bittere groenten is. Maar bij dit recept snijd ik de bittere kern uit de witlof waardoor hij nog minder bitter smaakt. Ik heb de gevulde witlof gegeten met aardappelpuree maar je kunt er ook aardappelschijfjes bij bakken of stukjes aardappel tegelijkertijd in de oven doen met de witlof.

De recepten die ik maak voor deze budgetreeks zijn voor 4 personen en kosten in totaal niet meer dan 8 euro, dus 2 euro per persoon. Ze bevatten zo veel mogelijk verse ingrediënten en zijn een volwaardige maaltijd. De prijzen van dit recept zijn op basis van producten uit de Jumbo en AH. Waarschijnlijk kun je de recepten nog goedkoper maken door bepaalde aanbiedingen, de groenteboer of andere supermarkten.

De totale kosten van dit recept zijn € 7,49 : 4 = € 1,87 p.p.

Witlof gevuld met gehakt

HOOFDGERECHT – 25 MIN + 30 OVENTIJD – 4 PERSONEN **

Ingrediënten:
6 flinke stronken witlof € 1,50
400 gr gehakt € 2,60
1 paprika € 0,69
1 rode ui € 0,10
12 plakken ontbijtspek € 1,47
50 gr geraspte kaas € 0,45
800 gr kruimige aardappels € 0,58

In huis:
1 theel mosterd
scheutje melk
peper en zout

Materialen
Ovenschaal
Stamper

Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden. Breng een grote pan water aan de kook. Snijd de stronken witlof doormidden en verwijder de harde kern. Voeg de witlof toe aan het water en kook ze 3 minuten. Laat daarna goed uitlekken.

Snipper de ui en paprika fijn en meng met het gehakt. Breng het gehakt op smaak met peper, zout en mosterd. Leg de witlof in een ovenschaal en vul met het (rauwe) gehaktmengsel. Wikkel er een stuk ontbijtspek omheen. Bestrooi met kaas en bak ongeveer 30 minuten in de oven.

Schil ondertussen de aardappels en kook ze in een ruime hoeveelheid in ongeveer 15 minuten gaar. Giet ze af en doe terug in de pan. Voeg een beetje melk, peper en zout toe en stamp tot een puree. Check bij de gevulde witlof altijd of het gehakt goed gaar is en niet meer rood is van binnen. Serveer de gevulde witlof met de aardappelpuree.

Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)
Bep - Reageren 29-01-2015 om 19:27 uur

lijkt me lekker er weer eens iets anders. Ga ik zeker maken.

Jolanda - Reageren 29-01-2015 om 10:28 uur

Lekker

Ovenschotels

Bekijk hier lekkere ovenschotels met rijst, pasta of aardappelen zoals een recept voor makkelijke pastaschotel, een gezonde groenteschotel of romige kip met rijst uit de oven.

Ovenschotel met bacon en ui
Quinoa ovenschotel met kip en cashewnoten
Traditionele aardappelgratin
Nacho ovenschotel met pulled chicken
Ovenschotel aardappel chili