10 x lekkere recepten voor de maand december

In december begint de winter, zijn er een hoop gezellige feestdagen en wordt het weer wat kouder. We krijgen zin in heerlijke warme en vullende gerechten. We hebben hier een top 10 recepten voor december voor je verzameld.

December is een tijd van samenzijn, genieten van elkaars gezelschap en natuurlijk van heerlijk eten. Met deze recepten kun je allerlei lekkers maken, of je nou lang of kort in de keuken wil staan. En of je nu kookt voor familie, vrienden of gewoon voor jezelf, deze gerechten zullen je zeker blij maken. Een fijne decembermaand gewenst en eet smakelijk!

Groenten en fruit in het seizoen in december

Het is vaak goedkoper, duurzamer én lekkerder om groenten en fruit uit het seizoen te kopen. Maak in december bijvoorbeeld iets lekkers met spruitjes, boerenkool of zuurkool. Je kunt hier veel verschillende gerechten mee maken. Boerenkool kun je bijvoorbeeld ook in een risotto, lasagne of quiche verwerken. Bij fruit kun je denken aan appel, peer en citroen. Ik houd ook zo van stoofpeertjes, heb jij die wel eens zelf gemaakt?

Bekijk welke groenten en fruit en er per maand allemaal in het seizoen zijn in mijn winter groente en fruit kalender inclusief 10 seizoensrecepten.

10 x de lekkerste recepten voor december

#1 Erwtensoep
  • Hoofdgerecht
  • 1 uur 30 min
  • 6-8 personen
  • *

Makkelijk basisrecept voor Hollandse erwtensoep (ofwel snert) met rookworst, prei en schouderkarbonade, klaar in ca. 1,5 uur.

#2 Stoofperen maken
  • Bijgerecht
  • 15 min + 1 uur stoven
  • 6 stuks
  • *

Grootmoeders klassieke stoofpeertjes recept. Een perfect basisrecept om zelf de lekkerste stoofperen te maken voor Kerst of gewoon zomaar. Een verwarmend bijgerecht of nagerecht met wat ijs.

#3 Zalm met sinaasappel uit de oven
  • Hoofdgerecht
  • 25 min + 12 min oventijd
  • 2 personen
  • *

Wist je dat zalm heerlijk smaakt in combinatie met sinaasappel, probeer het in dit makkelijke recept uit de oven

#4 Pompoensoep
  • Voorgerecht
  • 30 min
  • 4 personen
  • *

Een heerlijk basisrecept voor verse pompoensoep die je eenvoudig en snel zelf maakt. Geniet extra van de herfst met dit verwarmende recept! Lekker bij de lunch met een broodje of als voorgerecht.

#5 Knolselderij koekjes
  • Bijgerecht
  • 40 min + 15 min
  • 10 stuks
  • *

Knapperige koekjes gemaakt van knolselderij en Parmezaanse kaas zijn een heerlijk bijgerecht

#6 Eendenborst met cranberry compote
  • Hoofdgerecht
  • 25 min + 35 min oventijd
  • 4 personen
  • *

Eendenborst combineert heerlijk met de friszoete cranberry compote en geroosterde aardappeltjes uit de oven

#7 Tiramisu met appel
  • Nagerecht
  • 30 min + 3 uur opstijven + 3 uur opstijven
  • 6 personen
  • *

Dit dessert is een combi van tiramisu en appeltaart en bevat stukjes appel, lange vingers en kaneel en bovendien geen alcohol of ei! Een heerlijk toetje

#8 Boerenkool stamppot
  • Hoofdgerecht
  • 30 min
  • 2 personen
  • *

Deze klassieke Hollandse stamppot met rookworst mag niet ontbreken tijdens de winter. Lekker met appelmoes of gebakken spekjes.

#9 Gegratineerde spruitjes uit de oven
  • Bijgerecht
  • 15 min + 20 min oventijd
  • 2 personen
  • *

Lekkere romige spruitjes met walnoten onder een krokant gegratineerd laagje van kaas. Zo lust iedereen wel spruitjes.

#10 Cranberry cheesecake
  • Nagerecht
  • 40 min + 50 min oventijd + 4 uur opstijven
  • 8 personen
  • *

Een van mijn favoriete cheesecakes. De frisse cranberry topping combineert namelijk perfect bij de romige cheesecake en het recept is ook ideaal om een restje cranberry compote mee op te maken. 

Vind je dit leuk?
8 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel