Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

De smaak van Griekenland

Naast koken heb ik nog een passie; reizen. Afgelopen jaren heb ik met Eric al vrij veel van de wereld gezien en geproefd. Op vakantie ben ik altijd benieuwd wat er allemaal op de menukaart staat en welke ingrediënten er worden gebruikt. Op onze site vind je daarom ook veel wereldgerechten.
 
In 2011 zijn we een weekje in Griekenland geweest. We zijn niet op de populaire eilanden zoals Kos, kreta etc geweest maar juist in het binnenland, in kalambaka. Dit is een prachtige plek die bestaat uit hoge rotspilaren met kloosters bovenop, echt heel bijzonder. Eric kon zich helemaal uitleven met zijn fotocamera.
 

Vlees v.s. vis

Omdat Kalambaka een stuk van de zee af ligt stond er bijna nergens vis op de menukaart. Bij de meeste restaurantjes konden we kiezen uit verschillende soorten gegrild vlees aan een spies, ook wel souvlaki genoemd. Vaak werd bij hierbij rijst, frites en/of een salade bij geserveerd met komkommer, tomaat en olijven.
 

De Griekse menukaart

Tijdens onze vakantie heb ik voor de eerste keer moussaka geproefd en ik was er meteen dol op. Dit is een ovenschotel met aardappel en aubergine. Als toetje stond er meestal fruit of een gebakje op het menu. ’s Morgens ontbeten we meestal met een kom dikke Griekse yoghurt met fruit of honing. Hieronder zie je een aantal foto’s die we hebben gemaakt tijdens onze reis.
 
griekenland1

griekenland1

griekenland1

In Griekenland zijn de Italiaanse en Turkse invloeden merkbaar. Zo wordt er, net als in Turkije, ook veel gebruik gemaakt van filodeeg voor baklava of spanakopita bijvoorbeeld. Ook pasta is niet vreemd in griekenland. Het recept voor pasticcio lijkt op die van de pasta bolognese maar heeft door de verschillende kruiden toch een authentieke smaak. Net als in vele mediterrane landen kun je ook in griekenland kleine hapjes bestellen; mezze. Denk hierbij aan dolmus, aubergine dip, olijven, brood en feta kaas. Aan de Griekse kust en op de eilanden zijn veel seafood restaurants te vinden waar je gegrilde vis en andere zeevruchten kunt eten. Maar om dit zelf te ondervinden moet ik een keer terug.

 

Hieronder vind je onze top 5 van de lekkerste griekse recepten:

 

moussaka

Bougatsa

tzatziki saus

bifteki

 

Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (0)

Kerst recepten

Kerst is de tijd van gezelligheid en samen eten. Wij helpen u een handje door de lekkerste kerstrecepten op een rijtje te zetten voor een perfect kerstdiner. Wat dacht u van een heerlijk kerstmenu van aardappel truffelsoep gevolgd door een hertenbiefstuk of een rollade en een heerlijke chocolade dessert om mee af te sluiten.

Feestelijke crème brûlée met besjes
Zalm in filodeeg
Kipcocktail met sinaasappel
Kerststol muffins
Crepe Suzette