Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

De smaak van Italie

De vorige keer vertelde ik over de Griekse keuken in de smaak van Griekenland. Deze keer is Italië aan de beurt, mijn favoriete keuken! De Italiaanse keuken is denk ik ook de populairste keuken in Nederland. Bij veel mensen staan pasta gerechten minimaal een keer per week op het menu. Maar Italië is veel meer dan alleen pasta en pizza. Denk ook aan anti pasti, risotto, saltimbocca, gnocchi, minestrone soep, ossobuco en panzanella.
 

De echte Italiaanse keuken bestaat niet

De Italianen beweren vaak dat de echte Italiaanse keuken niet bestaat. Iedere regio heeft zijn eigen producten en specialiteiten zodat er eigenlijk geen algemene Italiaanse keuken bestaat. Liguria (noorden) staat bekend om de pesto, en in Venetië is de polenta (griesmeelpap) populair. In Sicilië vind je Arabische invloeden terug en in Toscane zie je veel gerechten met bonen op de kaart.
 

Het Italiaanse menu op een rijtje

Als je in Italie naar een restaurant gaat bestaat een traditionele maaltijd al snel uit 5 gangen:
Anti pasti: ‘voor de maaltijd’ kleine koude hapjes
Primo piatto: ‘eerste bord’ bestaat vaak uit risotto of pasta
Secondo piatto: ‘tweede bord’ bestaat vaak uit vlees of vis met salade en aardappels
Dolce: ‘zoet’ nagerecht, maar je zou ook voor fruit of een kaasplankje kunnen gaan
Espresso: klein kopje sterke Italiaanse koffie
Soms wordt er nog afgesloten met een digestivo, een likeurtje, zoals limocello
 
italie

italie_02

italie_03

 

 

Eric en ik zijn inmiddels 2 x in Italie geweest, een keer in Cinque Terre en afgelopen jaar in Rome. Beide keren hebben we heerlijk genoten van Italiaanse spijzen en dranken. In Rome ben ik ook bij Eataly geweest, dit is een groot warenhuis met alleen maar Italiaanse producten en specialiteiten. Het koste vervolgens wel wat moeite om alles in de koffer mee terug naar Nederland te krijgen. Ik kan niet wachten om weer een keer terug te gaan naar Italië, al is het alleen maar voor het eten.
 

Hieronder vind je onze top 5 van de lekkerste italiaanse recepten:

 

Lasagne met paprika

pasta met zeevruchten

tiramisu

panzanella

 

Reacties

Laat je reactie achter

Gezonde recepten

Verzameling met makkelijke en gezonde recepten die niet alleen goed voor je zijn maar ook vooral lekker en leuk! Want gezond hoeft echt niet saai of minder smakelijk te zijn. En deze recepten bevatten bovendien veel groenten, vezels, vitamines en voedzame ingredienten, precies wat jij nodig hebt. Van gezonde ovenschotels tot ontbijtjes en verantwoorde snacks.

×

 Tip! 

Bestel nu het LeukeRecepten kookboek!

Met meer dan 100 leuke en makkelijke recepten! Prijs: €20,99