Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Dieet fabels en feiten onder de loep

Er wordt veel geschreven over afvallen en er zijn honderden soorten diëten. Er bestaat bijvoorbeeld een cookie-dieet, slaapdieet en een popcorn-dieet, maar of je daar van afvalt is de vraag. Een paar interessante stellingen over afvallen en diëten heb onderzocht en op een rijtje gezet.
 
1. Je kunt beter 2 of 3 x per dag een grote maaltijd eten dan meerdere kleine porties
Dit is niet waar, als je 2 of 3 x per dag een grote hoeveelheid eet, slaat je lichaam eerder energie op. Als je meerdere kleine porties per dag eet weet je lichaam dat opslaan niet nodig is en worden de calorieën eerder verbrand. Zorg er wel voor dat de kleine porties en tussendoortjes verantwoord zijn.
 
2. Zware botten bestaan echt
Sommige botten zijn misschien iets zwaarder dan die van een ander maar dit kan in totaal nooit meer dan 2 kilo schelen. Dus dit kan niet als excuus worden gebruikt.
 
3. Koolhydraten kun je beter laten staan als je wilt afvallen
Je lichaam heeft koolhydraten nodig om energie te leveren. Maar je hebt 2 soorten; gecompliceerde en eenvoudige koolhydraten. Gecompliceerde koolhydraten zijn goed, ze zorgen voor een langer voldaan gevoel en zorgen er dus voor dat je minder snel honger krijgt. Ze zitten onder andere in groente, fruit en volkoren producten. De eenvoudige koolhydraten bevatten weinig voedingsstoffen en worden al snel in je lichaam omgezet naar vet. Deze zitten o.a in snoep, chips, koekjes en witbrood. Dus het is niet de vraag of je koolhydraten moet laten staan tijdens het diëten, maar welke soort je het beste kunt vermijden.
 
4. Een glas vruchtensap bevat minder calorieën dan een glas frisdrank
Dit klopt niet, een glas frisdrank en vruchtendrank bevatten allebei ongeveer 105 calorieën. Vaak bevatten groentesappen wel minder calorieën. Bier is ook een calorieënbom terwijl een alcoholvrij bier zeker de helft minder calorieën bevat.
 
5. Light producten zijn een stuk beter voor de lijn dan ‘gewone’ producten
Dit klopt gedeeltelijk, in light producten zit minimaal 30% minder vet, energie of suiker dan ‘gewone’ producten. Maar je moet er dan niet van uit gaan dat er dan ook 30% minder calorieën in zitten. Dus light producten zijn in principe wel een goede keuze als je ze toepast in een gezond eetpatroon.
 
Bron: www.consumentenbond.nl en www.salusi.nl

 

Reacties

Laat je reactie achter

i
imke 23 mei 2013 om 09:48

leuk meegenomen die dieet fabeltjes
dankjewel
imke

De nieuwste pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

×