Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Do’s and don’ts in de keuken

Ondanks dat ik veel tijd in de keuken door breng gaat er regelmatig iets mis. Maar je leert het meest van je eigen fouten. Een aantal van mijn blunders, ervaringen en tips op een rijtje:

thumbs-downDon’ts:

1. Hete soep in de blender
Ik had broccoliroosjes gekookt en ik wou deze gaan pureren voor mijn soep. Maar ik kwam er achter dat de staafmixer nog in de vaatwasser zat, en daar kon ik echt niet op wachten. Ik bedacht me dat dit ook wel moest lukken in de blender. Dus ik goot de hete soep over in de blender, deed de deksel er op en zette hem aan. Een enorme explosie volgende een groene keuken was het resultaat. De deksel was door de hitte er af geschoten, dus de volgende keer laat ik eerst de soep afkoelen.

2. Plastic bakje in de magnetron
Ik gebruik de magnetron niet vaak en heb ook niet al te veel ervaring hiermee. Dus toen ik iets wou opwarmen in een bakje ging het dus ook niet goed. Het plastic bakje was binnen mum van tijd gesmolten. Voortaan kijk ik wel even welke bakjes geschikt zijn voor de magnetron, de bakjes van de chinees zijn trouwens ook vaak magnetron bestendig.

3. Verkeerde kruiden gebruiken
Ik was een heerlijke appeltaart aan het bakken op zondagmiddag. Ik had de appeltjes geschild en in stukjes gesneden. Ik strooide er flink wat kaneel en suiker over. Alleen rook toen een wat vreemde geur. Had ik in alle haast nootmuskaat gebruikt i.p.v. kaneel. Gelukkig kon ik appels nog afspoelen en smaakte de appeltaart heerlijk.

4. Te hoog in de oven
Ik heb een grote hete lucht oven met 2 roosters die ik volop gebruik. Meestal gebruik ik maar 1 rooster maar laatst was ik een paar gerechten aan het bereiden die allemaal in de oven moesten. Ik had bedacht dat ik halverwege de roosters zou omwisselen maar toen ik keek was het al te laat. De bovenste gerechten waren helaas al zwart geworden. Tegenwoordig dek het af met aluminiumfolie als ik iets hoog in de oven zet, dit werkt prima.

5. Filodeeg onafgedekt laten staan
Ik had nog geen ervaring met filodeeg toen ik voor de eerste keer loempia’s ging maken. Ik dacht dat het leek op bladerdeeg, maar dat was dus niet het geval. Ik haalde het filodeeg uit de verpakking en pakte een velletje. Omdat ik zo lang aan het stoeien was om de loempia’s op de juiste manier op te rollen had ik niet in de gaten dat de andere velletjes uit aan het drogen waren. Toen ik het volgende velletje pakte brak deze ook in stukjes uit elkaar. Nu leg ik de ongebruikte velletjes altijd onder een vochtige theedoek.

thumbs-upDo’s:

1. Altijd proeven
Wat er ook in het recept staat, proef altijd even of de smaak goed is. Voeg kruiden, zout en peper met beetjes toe. Het is makkelijker om wat meer toe te voegen dan dat het er uit te halen.

2. Heb geduld
Tiramisu is een van mijn favoriete toetjes. Alleen het nadeel is dat deze lang in de koelkast moet opstijven. Dus toen ik laatst ongeduldig mijn tiramisu na 2 uur in stukken sneed zakte deze helemaal in elkaar. Toch kon ik niet wachten en hebben we hem lekker opgesmikkeld. Ik had nog een restje in de koelkast gezet, deze was de volgende dag helemaal goed opgestijfd. Dus de volgende keer toch maar geduldig wachten.

3. Tijd in de gaten houden
De timer op mijn oven is al een tijdje stuk en het is al verschillende keren voorgekomen dat ik net te laat was. Nu heb ik een kookwekker gekocht, dus nu geen aangebrande muffins meer.

4. Volg je gevoel
Soms heb je het gevoel tijdens het koken dat er iets niet klopt. Een bepaalde combinatie van ingrediënten of kruiden of de bereidingswijze. Pas zag in een recept 1 eetlepel zout staan, dit moest natuurlijk 1 theelepel zijn. Volg daarom altijd je gevoel en vertrouw op jezelf. En hoe meer je kookt, hoe meer gevoel en ervaring je hierin krijgt.

5. Maak een planning
Op vrijdag kook ik meestal uitgebreid, vaak een 3 of 4 gangen menu. Gewoon omdat ik het leuk vind om me af en toe uit te sloven in de keuken. Dit vergt alleen een strakke planning. Als de rollade in de oven staat maak ik de soep, en als het toetje in de vriezer staat ga ik aan de slag met de groente snijden enzovoort. Dus bedenk van te voren waarmee je gaat beginnen en waarmee je eindigt.
 
Hebben jullie ook bepaalde blunders meegemaakt of nog goede tips voor in de keuken die je graag wilt delen? Ik hoor het graag.
 
3 x sinterklaas recepten
  • Gebak en taart
Sinterklaas pepernotentaart
  • Gebak en taart
Speculaascake met appel
  • Gebak en taart
Amandelstaaf
Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (4)
petra - Reageren 02-05-2013 om 19:10 uur

sommige "blunders" komen me bekend voor!! en een goede timing is het halve werk...

kaatje - Reageren 01-05-2013 om 19:36 uur

Ik kan een heel boek schrijven over mijn blunders

Herfst recepten

Proef nu de herfst met deze heerlijke herfstrecepten. Maak de recepten nu makkelijk en snel zelf en geniet van een heerlijke kom paddestoelensoep, jachtschotel, of een pompoencruble bijvoorbeeld. Varieer dit seizoen met echte herfst groente en fruit zoals bramen, peer, paddestoelen, kastanjes, pompoen en rode kool. Bekijk hier alle herfst recepten.

Hartige groentetaart met pastinaak
Quesadilla’s met rode biet en boerenkool
Gevulde portobello in bladerdeeg
Paddenstoelenbouillon
Parelcouscous met broccoli, pesto en braadworst