Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Een geweldig diner: Italiaanse varkenshaas + wijntip

Krijg je binnenkort vrienden of familie over de vloer voor een etentje? Geen paniek! Ik help je op weg met een aantal handige tips en recepten.

Uiteraard wil je iets lekkers op tafel zetten wat er smakelijk uitziet maar niet al te moeilijk is. En dan moet het ook nog bij iedereen in de smaak vallen. Nou dan heb ik een hele lekkere suggestie: gevulde varkenshaas op Italiaanse wijze. Deze is vrij eenvoudig te maken en bevat maar een paar ingrediënten die tevens bijna overal verkrijgbaar zijn.

En wat doe je met het toetje? En welke wijn drinken we er bij? Ook daar heb ik antwoord op. Ik heb een aantal voor- en nagerechtjes verzameld die perfect aansluiten bij de gevulde varkenshaas en ik ben hierbij in de buurt van de Italiaanse keuken gebleven, want wie houdt er nou niet van Italiaans :). De juiste wijn uitkiezen vind ik vaak een lastig dingetje. Oké, rode wijn bij vlees en witte bij vis maar heel veel verder kom ik eerlijk gezegd niet (en dit klopt ook niet altijd). Gelukkig heb ik hulp gekregen van Nederlands Beste Sommelier Jan-Willem van der Hek. Lees hieronder zijn ultieme wijntip voor bij mijn gevulde varkenshaas. Uiteraard heb ik zijn advies opgevolgd en ook ik kan zijn geselecteerde wijn van harte aanraden.

Jan-Willem zijn tip voor bij mijn gevulde varkenshaas:

2012 Médoc Château Bellerive – stevige rode wijn
"Dit gerecht krijgt zijn stevige karakter door het bakken in de Parmaham of Serranoham. Dit zorgt voor een gerijpte en intense smaak. Daarnaast zijn er nog intense smaken van pesto, mozzarella en tomaat. Dit vraagt om een wijn met genoeg kracht voor bij de ham en pesto, voldoende tannines om het vet van de ham op te vangen en frisheid voor bij de tomaat. De Médoc van Château Bellerive is een fijne keuze voor bij dit gerecht. Mocht er nog wat wijn over zijn dan kan deze ook nog heerlijk geschonken worden bij een nagerecht van harde en pittige kazen." Prijs: €7,99 bij de Lidl

Extra wijntip
Een goeie wijn hoeft niet perse duur te zijn. Zo heb je bij de Lidl van 8 t/m 18 september het Wijnfestijn met allerlei verschillende wijnen van een topkwaliteit voor een klein prijsje. Deze zijn tevens ook getest en beoordeeld door Jan-Willem van der Hek. En mocht je het net als ik ook lastig vinden om een wijn te kiezen bij je gerecht ,dan staat er in de winkel aangegeven in welke categorie een wijn valt en welke gerechten hier heerlijk bij combineren, ideaal dus.

3 x voorgerecht tips

Mozzarella torentje met groenten.
Omdat het hoofdgerecht al grotendeels uit vlees bestaat is het lekker om te beginnen met een licht gerechtje met groenten.

Courgettesoep met zalm.
Deze makkelijke soep van courgette til je naar een hoger level door wat gerookte zalm toe te voegen. Wedden dat je zin krijgt in het volgende gerecht.

Bruschetta’s.
Deze Italiaans gegrilde broodjes kun je op verschillende manieren beleggen, voor ieder wat wils dus.

3 x nagerecht tips

Mini galette met mango en frambozen.
Dit knapperig deeg gevuld met een heerlijke vulling van frambozen en mango is een perfecte afsluiter bij het diner, ook lekker bij een kopje koffie of thee.

Panna cotta met aardbeien.
Maak deze roompudding een paar uur of een dag van te voren en je hebt nergens meer omkijken naar tijdens het diner.

Tiramisu.
Deze klassieker blijft lekker! Ook deze maak je van te voren en haal je zo uit de koelkast.

Recept gevulde varkenshaas op Italiaanse wijze
HOOFDGERECHT – 45 MIN – 4 PERSONEN

Ingrediënten
2 x varkenshaas ( 2 x ca. 300 gr)
2 pakken Parmaham of Serranoham
10 gedroogde tomaatjes
2 eetlepels pijnboompitten
1 bol mozzarella
2 eetlepels pesto
Paar blaadjes verse basilicum
Olie of boter om te bakken

Materialen
Prikkertjes

Bereiding
Snijd de varkenshaas over de lengte open maar niet helemaal doormidden. Besmeer de binnenzijde met pesto. Snijd de mozzarella in plakken en leg op de onderste helft (gebruik niet al te veel mozzarella, want dan is de kans groter dat deze er uit loopt tijdens het bakken). Snijd de tomaatjes in stukken, verdeel over de mozzarella en bestrooi met pijnboompitten en basilicumblaadjes. Vouw de varkenshaas voorzichtig dicht. Wikkel de plakken ham om de varkenshaas en druk deze goed vast. Laat de plakken wat overlappen.

Prik de varkenshaas aan de gesneden zijde dicht met wat prikkers. Verhit een beetje olie of boter in een pan en leg de varkenshaas hierin. Bak de varkenshaas ca. 20 tot 25 minuten in de pan (afhankelijk van de dikte). Draai hem voorzichtig een keer om. Het vlees mag nog rosé zijn maar moet wel gaar zijn. Lekker met gebakken aardappeltjes, salade en/of wat pasta.

Tips:
- Wikkel de varkenshaas ook eens in spek i.p.v. ham.
- Je kunt de varkenshaas ook in de oven bereiden op 180 graden. Bak hem eerst een paar minuten krokant aan in een pan en leg hem daarna in een ovenschaal. Bak hem ca. 20 minuten in de oven.
- Gebruik je een vleesthermometer, top! Houd dan een kerntemperatuur aan van 65 graden aan, dan is hij mooi rosé.

Dit is een gesponsord artikel. Kijk voor meer info op Lidl.nl

Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (7)
Thea - Reageren 10-12-2017 om 10:32 uur

Ziet er bijzonder lekker uit! En niet te moeilijk gelukkig!

Wilma - Reageren 18-09-2016 om 18:25 uur

Vanavond de varkenshaas gegeten met daarbij roosevelt aardappeltjes en een salade moet je zeggen het was super lekker. Echt een heerlijk recept.

pam - Reageren 16-09-2016 om 14:55 uur

Super dat het in de oven bereid kan worden. Voor degenen die niet teveel zout willen gebruiken, gewoon wat minder ham eromheen doen, maar wel klein stukje overlappen en verder geen zout toevoegen. Leuk recept!!

Johanna - Reageren 11-09-2016 om 13:44 uur

Varkenshaas met spek gedaan. Erg lekker en door de test gekomen hier. Volgend weekend dus een mooi menu ermee maken voor familiebezoek. Het vlees is wel flink zout door het spek dus een fris/zure salade erbij is wel een must. En neem een niet te dikke varkenshaas filet. Liever een smallere voor een mooiere garing.

Sandra - Reageren 12-09-2016 om 22:43 uur

Hoi Johanna, wat leuk dat je het recept meteen hebt getest. goeie tip om een smalle varkenshaas te nemen.

Mary - Reageren 09-09-2016 om 9:27 uur

Ik ga het vanavond proberen lijkt me heel lekker

Sandra - Reageren 12-09-2016 om 22:44 uur

Leuk, veel succes en smakelijk eten :)

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

Gegratineerde gnocchi ovenschotel
Zoete aardappel gnocchi met spinazie
Pasta met truffel roomsaus
Ziti al forno met gehaktballetjes
Pasta pesto salade met kip