5 tips voor heerlijk mals stoofvlees

In het najaar en winter is een bordje stoofvlees heerlijk, maar hoe krijg je nu het allerlekkerste en meest zachte stoofvlees? In deze blog vertel ik 5 belangrijke tips.

Stoofschotels zijn er in veel soorten en smaken. Wat dacht je van hachee, boeuf bourguignon of goulash. Allemaal heerlijke gerechten, maar als het vlees niet lekker mals is heeft dit een grote impact op het gerecht. Maar gelukkig zijn er een aantal handige tips die er voor zorgen dat je vlees extra mals wordt. En omdat ik hier regelmatig vragen over krijg heb ik een aantal handige tips op een rijtje gezet hoe je taai stoofvlees voorkomt.

5 tips voor zacht stoofvlees

1. Gebruik het juiste soort vlees
Voor deze hachee heb ik hacheevlees gebruikt, maar voor dit gerecht (of andere stoofschotels met rundvlees) je kunt ook riblappen of sucadelappen gebruiken. Runderlappen kunnen eventueel ook maar zijn over het algemeen iets magerder waardoor ze minder snel mals worden.

2. Vlees op kamertemperatuur
Haal het vlees ongeveer een uur van te voren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Als het vlees nog koud de pan in gaat schrikt deze waardoor de vezels worden samengetrokken en het vlees taai wordt.

3. Pan met dikke bodem
Bij een stoofschotel is het belangrijk dat deze gelijkmatig wordt verwarmd, dat gaat het beste in een pan met dikke bodem. Stoofpannen of braadpannen zijn daarom perfect hiervoor.

4. Gebruik warm water
Voeg na het aanbakken van het vlees warm water toe i.p.v. koud water. Door koud water ‘schrikt’ het vlees namelijk weer en heb je hetzelfde effect als bij punt 2.

5. Lang genoeg laten stoven
Ga niet haasten tijdens het maken van hachee of een andere runderstoofschotels. Het vlees heeft meestal wel 3 uur nodig om lekker mals en zacht te worden. Heb je weinig tijd of geduld? Dan kun je ook eens kijken naar een snelkookpan of een slowcooker die je aanzet en niet meer naar om kijkt.

Vind je dit leuk?
36 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Leo 18 maart 2022 om 15:23

Dank u wel voor de tips

Anja 19 februari 2022 om 00:01

Ik vindt elke stoofpot zo flauw, terwijl ik veel peper en zout toevoeg. heb je tips zodat de schotel beter smaakt.

Anna 19 februari 2022 om 12:38

Scheutje basilicum azijn, stroop en ern ontbijtkoek erbij geeft een heerlijk volle smaak. Ook kan je aleen marmite erbij doen.

Margriet 19 februari 2022 om 07:38

Plakje ontbijtkoek erbij doen maakt het kruidiger

Rina Pijs,de Vooght 18 februari 2022 om 15:18

Lijkt me zeker het proberen waard

Cor Zwaan 17 februari 2022 om 21:28

Een klein scheutje azijn aan het stoofvocht toevoegen .

Debbi71 10 november 2021 om 22:39

Ik wil graag in de slowcooker een keer monolian beef maken met bavette. Die bavette wil ik ook een keer gebruiken in een pasta ai ragú, maar kan daar geen goed recept meer voor vinden. Heb jij ergens nog een slowcooker recept?

Debbi71 10 november 2021 om 22:40

Mongolian bedoel ik

Tineke 22 augustus 2017 om 13:37

Het vlees werd echt boterzacht! Bedankt voor de tip

Sandra 29 augustus 2017 om 16:36

Super om te horen!

moniquel 7 februari 2016 om 19:40

Ik bak het vlees eerst aan in de boter in een snelkookpan, daarna voeg ik sterke bouillon toe en zet de pan op druk en sudder dan het vlees in de helft van de tijd. Ideaal zo'n snelkookpan.

Elly 14 februari 2016 om 22:35

Snelkookpannen zijn ideaal, werk er al vanaf mijn twaalfde mee en ben nu 66. Hebben een volkstuin en proberen van alles uit. Lekkere recepten heb je trouwens.

Paul Soetewey 6 februari 2016 om 15:16

Ik gebruik voor een stoofvlees steeds een gietijzeren pot op een laag vuurtje en inderdaad minstens 3 uur en als het goed aangebraden is zal het ook niet in super kleine stukjes of vezels vallen zoals sommige voor hebben

Monique Stroobants 4 februari 2016 om 23:33

Lekker stoofvlees met rodekool een tipich gerecht in duitsland daar hebben we dit gegeten in Dresden en maken we nog !!!

Fons Siemonsma 4 februari 2016 om 17:20

leuke site