Zelf pasta maken + recept pastadeeg

In deze blog vind je alles wat je moet weten om zelf aan de slag te gaan met pasta. Je vind er het recept om zelf pasta te maken rechtstreeks uit Italië, inclusief handige video, bewaartips en variantie tips!

Neem nou bijvoorbeeld de ingrediënten. Je hebt alleen eieren en meel nodig. Wel is het essentieel dat je speciaal pastameel gebruikt en geen bloem of patentmeel anders valt je pasta uit elkaar. Pastameel herken je aan de verschillende benamingen:
- durum tarwe
- grano duro
- semolina

Dit grove meel bevat namelijk een hoog gehalte en gluten en geeft de juiste structuur aan de pasta. Ik heb al gemerkt dat vrij moeilijk verkrijgbaar is. Bij de AH kon ik het niet vinden, bij de Plus ook niet en bij een Jumbo filiaal bij mij in de buurt ook niet. Maar uiteindelijk bij een andere Jumbo toch gevonden onder het merk De Cecco. Het verschilt dus echt per filiaal. Ook is het vaak te koop bij de betere speciaalzaken of online.

Tijdens mijn foodtour door Italië heb ik ook pasta gemaakt met een lokaal Italiaans vrouwtje. Zij gaf me de tip om het meel en de eieren te mengen in een grote pan i.p.v. je aanrecht. Dit scheelt een hele hoop rotzooi. En belangrijk is het goed kneden van het deeg, dan worden de gluten geactiveerd. Het beste is met je handpalmen in het deeg te drukken en er zo lucht in de duwen. Houd de verhouding 1 ei op 100 meel aan en ongeveer 80 tot 100 gr pasta per persoon. Bekijk ook mijn filmpje hieronder voor nog meer tips en uitleg.

Recept verse pasta maken

Ingrediënten
5 eieren
500 gr pastameel durum tarwe (te koop bij sommige grote supermarkten, speciaalzaken of online)

Materialen
Pastamachine
Grote pan of kom
Folie

Bereiding
Doe het pastameel in de grote kom of pan en maak met je vingers een kuil in het midden. Doe daar alle eieren in. Voeg vanuit de rand steeds een beetje meel toe aan de eieren. Kneed alles goed door elkaar en vorm er een bal van en wikkel deze in folie. Laat deze een half uurtje rusten in de koelkast.

Haal de pasta weer tevoorschijn en kneed hem heel goed door, zo’n 10 tot 15 minuten. Vorm er dan een worst van en snijd in ca 8 tot 10 stukken. Neem een stuk en vorm er een balletje van en rol iets uit met een deegroller of je handen. Zet de pastamachine op de grootste stand en haal het stuk deeg er door. herhaal dit en vouw hem een keer dubbel. Zet dan de stand steeds iets kleiner en haal de lap deeg er door. Haal het pastadeeg er verschillende keren door om het soepel te maken. Ik stopte bij de een na laatste stand. Gebruik eventueel een beetje pastameel of bloem om plakken tegen te gaan en leg ze onder een theedoek of folie om uitdrogen tegen te gaan.

Bekijk voor extra tips en uitleg mijn video:

Lasagne, ravioli of tortellini maken

Voor lasagne, ravioli of tortellini kun je de pastavellen direct gebruiken vullen. Gebruik hierbij een ravioli stamper/vorm of vouw er tortellini van. Bekijk hier ook mijn recept voor een lekkere vulling met ricotta, champignons of met proscuito.

Spaghetti of tagliatelle maken

Wil je spaghetti of tagliatelle maken laat de deeglappen dan 10 min rusten op een theedoek. Haal ze daarna door de pastamachine door opening om ze te snijden. Voeg meteen een beetje bloem of pastameel toe om plakken te voorkomen of hand ze aan een pastarekje. Daarna kun je de pasta meteen koken. Kook de verse pasta in ongeveer 1 a 2 minuten gaar in een grote pan met water en een snufje zout. Lekker met een verse zelfgemaakte pastasaus.

Verse pasta bewaren

Wil je de spaghetti of tagliatelle laten drogen om te bewaren dan rol je ze op als nestjes en laat je ze een paar uur tot een dag drogen op een theedoek. Als de pasta helemaal droog en hard is bewaar je de pasta nestjes onafgesloten in een bak of op een bord. Het is een beetje afhankelijk van de omgeving hoe lang dat de pasta houdbaar is, onthoud wel dat er verse eieren in zitten die kunnen bederven. De gedroogde pasta moet iets langer koken, tussen de 3 en 5 minuten.

zelf_pasta_maken
zelf_pasta_maken2

Fabels of feiten over pasta

Tijdens het schrijven van deze blog stuiten ik op een aantal vragen en kwam ik een paar interessante weetjes te weten over pasta. Hierbij 5 stellingen op een rijtje:

1. Volkoren pasta is gezonder dat gewone pasta.

Waar, volkoren pasta is gezonder dan gewone pasta omdat het meer vezels bevat, net zoals bruin brood gezonder is dan wit brood. Volkoren pasta wordt ook minder snel afgebroken door je lichaam waardoor je minder snel een honger gevoel krijg.

2. Pasta all’uovo, of te wel eierpasta, is zachter dan gewone pasta.

Klopt, omdat er meer ei in zit is deze pastasoort iets zachter en smaakvoller dan gewone pasta. De kooktijd is daarom ook wat korter.

3. Een scheutje olijfolie bij het kookwater helpt tegen plakken.

Nee, dit is een fabeltje. Je kunt het beste een ruime hoeveelheid water nemen en de pasta niet al te lang laten doorkoken.

4. Pasta is een dikmaker.

Pasta wordt vaak als dikmaker gezien maar dit is niet helemaal waar, het is vaak de saus die voor veel calorieën zorgt. Pasta bevat veel koolhydraten, deze heeft je lichaam ook nodig om energie aan te maken. Maar zorg er voor dat je niet te veel koolhydraten eet en dat je genoeg beweging krijgt. Daarnaast bevat pasta kalium, ijzer, en vitamines B1 en B2.

5. Verse pasta kan gemaakt worden met gewone bloem.

Gedeeltelijk waar, verse pasta kan gemaakt worden met gewone bloem, maar er word aangeraden om durum meel te gebruiken. Deze bevat meer gluten en is geschikter om pasta mee te maken. Deze is oa te koop bij een Italiaanse speciaalzaak en ik zag hem ook pas bij de jumbo
Vind je dit leuk?
10 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Willy Tenkink 25 mei 2020 om 16:03

Hallo Kan je de spaghetti en tagliatelle invriezen