Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Hoe maak je zelf de lekkerste risotto + basisrecept

Hoe maak je risotto? Veel mensen denken dat het lastig is, maar met dit basisrecept en handige tips maak je makkelijk zelf de lekkerste risotto.

Een lekkere risotto begint met de juiste ingrediënten. Daarom heb ik in deze blog een aantal vragen beantwoord welke wijn ik meestal gebruik om risotto af te blussen en welke risottorijst ik gebruik. Voordat je risotto gaat koken is het ook belangrijk om te weten hoe lang je risotto moet koken en hoeveel gram je nodig hebt per persoon. Ook dit vertel ik in deze blog. En ik deel ook nog wat lekkere variatietips!

Basisrecept risotto

HOOFDGERECHT - 4 PERSONEN - 35 MINUTEN

Ingrediënten
300 gr risotto rijst
75 gr geraspte parmezaanse kaas
150 ml droge witte wijn
1 liter water
1 blokje groentebouillon
1 uitje
1 teentje knoflook
Klont boter

Bereiding:
Los het bouillonblokje op in een pan met 1 liter heet water en houd dit warm. Snipper het uitje en de knoflook fijn en fruit deze in een pan met een beetje olie of boter. Voeg de risottorijst toe en bak een paar minuten mee. Blus af met de wijn en laat de risottorijst deze opnemen. Zodra dit gebeurt is voeg je een soeplepel warme bouillon toe. Laat dit ook opnemen en roer af en toe door. Herhaal dit nog een paar keer tot de risotto ca. 25 minuten in totaal zachtjes heeft gekookt.

Proef of de risotto beetgaar is, hij mag nog een kleine stevige bite hebben van binnen. Roer dan een klontje boter en de parmezaanse kaas erdoor zodat de risotto lekker smeuïg wordt. Voeg eventueel nog een extra snufje peper of zout toe voor de smaak, maar let op dat de kaas ook al zoutig van smaak is. Lekker met pijnboompitten en basilicum

Tip: gebruik ook eens een scheutje slagroom in plaats van boter en vervang de Parmezaanse kaas door zachte geitenkaas voor een extra romig resultaat. Of roer een paar eetlepels zelfgemaakte pesto door de risotto.

Alles wat je moet weten over risotto

• Welke wijn kun je het beste gebruiken voor risotto?

Ik gebruik altijd een droge witte wijn voor in de risotto. Niet al te duur, want dat is zonde. Maar mocht je hem ook nog willen serveren bij het gerecht (wat wel zo handig is), ga dan wel voor voor smaak en kwaliteit. Het maakt niet zo heel veel uit of je voor een chardonnay of sauvignon blanc gaat. Sauvignon blanc is vaak iets frisser van smaak en chardonnay iets zachter. Hierdoor gaat mijn eigen voorkeur voor risotto vaker uit voor chardonnay. Ik kies meestal het merk Lindemans of Wild pig, die is niet te duur en toch smaakvol.

• Hoeveel risotto per persoon?

Je gebruikt per persoon ongeveer 75 gr droge ongekookte risotto. Voor 4 personen gebruik je dus ongeveer 300 gr risotto. Mocht je er nog een voorgerechtje of een bijgerechtje bij serveren dan kun je ook 65 gr aanhouden.

• Hoe lang moet je risotto koken?

Ik houd altijd een kooktijd van 20 tot 25 minuten aan. Maar het is belangrijker om af en toe te proeven. Je wil niet dat de risotto nog hard is maar het moet ook geen prutje worden. Als ik proef dan moet hij nog een beetje een bite hebben van binnen, vergelijkbaar met pasta die je al dente kookt. Want houd er rekening mee dat als je er nog kaas door roert en voordat hij op tafel staat, de risotto ook nog iets door gaart.

• Welke ingrediënten zijn lekker in risotto?

Op mijn site heb ik veel verschillende risotto recepten staan. Bijvoorbeeld risotto met pompoen, risotto met garnalen, risotto met asperges maar ook met mango en rode peper. Of gebruik risotto om champignons, paprika of tomaten mee te vullen. En heb je nog risotto over? Maak er dan risottoballetjes van!

• Welke bouillon gebruik je voor risotto?

Dat hangt heel erg van het recept af. Ik heb hier een aantal risotto’s op een rijtje gezet met mijn eigen voorkeur van bouillon:
Risotto met vis of garnalen: visbouillon
Risotto met pompoen: groentebouillon of kippenbouillon
Risotto met paddenstoelen: groentebouillon of kippenbouillon 
Risotto met groenten: groentebouillon of kippenbouillon
Risotto met vlees: rundvleesbouillon of kippenbouillon

Tip: ik los altijd maar 1 bouillonblokje op in 1 liter water. Door de kaas wordt de risotto ook al zout van smaak en als je 2 bouillonblokjes gebruikt wordt risotto naar mijn mening vaak te zout. Je kunt nog altijd een beetje extra peper of zout toevoegen op het einde mocht het gerecht te flauw zijn.

• Welke rijst gebruik je voor risotto?

Voor risotto heb je (heel logisch) risottorijst nodig. Risottorijst kan meer vocht opnemen in tegenstelling tot gewone rijst, zilvervliesrijst of basmati en deze zijn dus niet geschikt om risotto mee te maken. Risottorijst is vrij goed verkrijgbaar in de grote supermarkt, ik koop die meestal van het huismerk zoals Albert Heijn of Jumbo. Of ga voor Arbario risottorijst.  

Reacties

Laat je reactie achter

S
Sandra 15 maart 2019 om 12:56

hmmm lekker!

Bo
Bram oele 30 maart 2019 om 11:10

Het is een goede site

De nieuwste BBQ recepten

Maak met deze recepten een feest van je barbecue! Bereid heerlijke gemarineerde spiesen met vlees, vis, garnalen of groente geserveerd met een lekkere salade en gepofte aardappelen. Met de juiste voorbereiding organiseer je in een mum van tijd een heerlijke barbecue met alles er op en er aan. En vergeet niet om af te sluiten met een lekker fris en fruitig dessert.

×