Zoete aardappel bolognese schotel uit de oven

Deze keer deel ik een bijzonder lekker gerecht met jullie: blokjes geroosterde zoete aardappel met bolognesesaus uit de oven met een frisse Italiaanse topping. 

Misschien kennen jullie de trend van loaded fries, waarbij frietjes worden overladen met verschillende toppings zoals pulled pork, gehakt of pikante kip met daarop een hele berg gesmolten kaas. Heel lekker natuurlijk, maar het leek me leuk om hier een andere variant op te maken. Eentje die iets verantwoorder is maar nog steeds wel een echte guilty pleasure. 

Dus maakte ik een schotel met zoete aardappelblokjes en een heerlijke bolognesesaus. En die combi bleek echt superlekker te zijn! Omdat ik houd van lekker én makkelijk, gebruikte ik de nieuwe CêlaVíta Zoete aardappel oven tijm knoflook. Deze zoete aardappelblokjes zijn al voorgesneden, kort voorgegrild en lekker gekruid met tijm en knoflook (en bovendien zonder conserveringsmiddelen). Deze CêlaVíta zoete aardappel schotel is sinds kort nieuw in de winkel en je vindt ze in het koelvak. Daarnaast er ook nog een variant met Ras el hanout kruiden. Die lijken me heerlijk bij de couscous of met falafel bijvoorbeeld. 

Omdat je de bolognesesaus maakt terwijl de zoete aardappeltjes staan te roosteren in de oven is het gerecht vrij snel klaar. Daarna samenvoegen, kaas erover en nog even kort gratineren. En dan kun je losgaan met de topping. Ik heb gekozen voor een echte Italiaanse topping maar je kunt ook zure room of wat crème fraiche gebruiken i.p.v. ricotta. En daarnaast kun je bij deze ovenschotel ook nog een frisse salade naast serveren. 

Recept zoete aardappel bolognese schotel

Hoofdgerecht - 20 minuten + 30 minuten oventijd - 2 personen 

Ingrediënten
1 x CêlaVíta zoete aardappel oven tijm knoflook
100 (vega)gehakt
200 gr tomatenblokjes uit blik of pak
1 eetlepel tomatenpuree 
1 theelepel Italiaanse kruiden
Snuf peper en zout
½ paprika
50 gr wortel
1 kleinuitje
1 teen knoflook
Verse basilicum
Handje geraspte kaas

Topping:
3 cherrytomaatjes of een halve tomaat
Handje blaadjes verse basilicum
1 eetlepel pijnboompitten, geroosterd
2 eetlepels ricotta

Bereiding
Verwarm de oven op 220 graden. Doe de schaal met CêlaVíta zoete aardappel oven tijm knoflook in de oven zodra hij op temperatuur is en bak ze 20 tot 25 minuten tot ze gaar en licht krokant zijn. Schud of schep ze halverwege om. 

Snipper ondertussen de ui en knoflook en fruit deze aan in een grote pan met een klein beetje olie. Snijd de wortel en paprika in kleine blokjes en bak een paar minuten mee. Voeg het (vega)gehakt toe en bak rul. Doe de Italiaanse kruiden erbij en de tomatenpuree en tomatenblokjes. Schep alles goed om breng de saus op smaak met peper en zout. Scheur een paar basilicumblaadjes in stukjes en roer door de saus. Laat de saus 15 minuutjes pruttelen. 

Haal de zoete aardappels uit de oven en doe ze in een andere ovenschaal, of laat ze in de aluminium schaal. Schep de bolognesesaus er in het midden op. Bestrooi met geraspte kaas en zet nogmaals 5 minuutjes in de oven tot de kaas gesmolten is. 

Snijd de cherrytomaatjes in stukjes. Haal de zoete aardappel bologneseschotel uit de oven en schep de ricotta er in hoopjes op en garneer met de tomaatjes, basilicum en pijnboompitten. 

Tip: je kunt dit recept ook makkelijk verdubbelen voor 4 personen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CêlaVíta.

Vind je dit leuk?
2 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

B-Flock 21 oktober 2020 om 21:38

Vanavond gegeten, echt een aanrader. Ook lekker makkelijk dus snel klaar. Bedankt, deze ga ik zeker vaker maken.

Silvia de Clerck 28 augustus 2020 om 20:25

Bij ons zijn ze steeds uitverkocht Ik heb het net gemaakt met celevitakrieltjes met Italiaanse kruiden zelf erop gedaan en die 10 minuten in de airfryer Op de kaas halve tomaatjes gedaan zodat ze ploften Heerlijk verder Een heel leuk gericht was je trots op kan zijn Zonder pakjes en zakjes

Annick 27 augustus 2020 om 10:49

Helaas zijn de Cêla vita zoete aardappel in België niet verkrijgbaar. Mss voor ons Belgen alternatief toevoegen. Ik maak heel veel van jou recepten want ze zijn heerlijk maar bepaalde ingrediënten zijn hier niet verkrijgbaar en dat is wel spijtig.

Richard 7 september 2020 om 19:16

Ik heb gewoon zoete aardappelblokjes gekocht bij de AH, en zelf op een bakplaat gebakken met olie, tijm en knoflook eroverheen gestrooid. Is net zo makkelijk. En lekker.

Martine 26 augustus 2020 om 11:08

Nergens te vinden de zoete aardappels van Cela Vita. :(

Annick80 2 september 2020 om 13:06

in belgie zowiezo niet, ook niet online te bestellen hier

Martine 27 augustus 2020 om 10:50

Blijkbaar afhankelijk van je woonplaats. In de "grote stad" staan ze wel in de app van de AH, maar hier in deze uithoek wordt het product niet herkend... Loopt een beetje achter hier, denk ik ;)

Sandra 26 augustus 2020 om 13:28

Jammer dat je ze niet kunt vinden. Bij de AH zijn ze over het algemeen verkrijgbaar (per vestiging verschillend) https://www.ah.nl/producten/product/wi482777/celavita-zoete-aardappel-oven-tijm-knoflook

hennie 25 augustus 2020 om 21:53

Als ik zelf blokjes van zoete aardappels snij en meng met wat olie, verse tijm en knoflook, hoelang moeten die dan in de oven garen?

Annick80 2 september 2020 om 13:06

zo heb ik het ook gedaan en is best wel lekker, 30 min

Sandra 26 augustus 2020 om 13:27

Hoi, iets langer omdat die van Celavita al gedeeltelijk zijn voorgegaard. Ik schat 30 minuten