Maandag

Couscous met Marokkaanse balletjes

Couscous met Marokkaanse balletjes

Couscous met gegrilde groenten en kruidige gehaktballetjes met yoghurtsaus

  • 300 gr rundergehakt
  • 1 eetlepel ras el hanout (Green Gypsy)
  • 1 ei
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 200 gr geroosterde groenten
  • 125 gr champignons
  • 1 eetlepel amandel (grof gehakt)
  • 150 gr couscous
  • ½ bouillonblokje
  • 100 ml yoghurt
  • scheutje olijfolie
  • Peterselie of munt om te garneren

Bereiding
Meng het gehakt met de ras el hanout kruiden, het ei en paneermeel. Draai er kleine balletjes van. Verhit een beetje olie of boter in een pan en bak de balletjes bruin en gaar in ca. 12 minuten. Los het halve bouillonblokje op in heet water (hoeveelheid zie verpakking couscous) voeg de couscous toe en laat wellen. Bak de champignons in een pannetje.

Meng de couscous met de gegrilde groenten en gebakken champignons. Meng de yoghurt met een beetje olijfolie en een snufje ras el hanout kruiden. Serveer de couscous met de kruidige gehaktballetjes en de yoghurtsaus. Garneer met wat fijngehakte amandel en eventueel wat peterselie of munt om te garneren.

Tips:

Voor de geroosterde groenten gebruikte ik een kant en klaar pak met gegrilde courgette, wortel en paprika. Maar je kunt ook zelf groenten grillen of andere groenten nemen.

Ras al hanout is een Marokkaans kruidenmengsel met o.a. paprika, komijn en nootmuskaat. Ik gebruikte de kruidenmix van Green Gypsy Spices, deze speelse kruidenmixen bevatten geen toegevoegde geur, kleur en smaakstoffen en zitten tevens in een super leuke verpakking!

Dinsdag

Caesar salade

Caesar salade

Lekker recept voor de klassieke caesar salade met zelfgemaakte dressing en krokante knoflook croutons

  • 1 krop romeinse sla of 2 little gems
  • 1 mini ciabatta brood (of ander brood)
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook
  • 2 eieren gekookt
  • 1 eetlepel olijfolie
Caesar salade dressing:
  • Paar druppels worcestershiresaus
  • Sap van ½ citroen
  • scheut olijfolie
  • 1 teen knoflook (fijngehakt)
  • peper en zout
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • Optioneel: 3 ansjovis
Benodigdheden:
  • Keukenmachine of blender

Bereiding
Kook de eieren 8 minuten. Maak de dressing: doe alles, behalve de olijfolie en de crème fraiche, in de keukenmachine of blender en mix door elkaar. Schenk druppelsgewijs de olijfolie erbij, blijf ondertussen rustig mixen, tot de gewenste dikte. Roer als laatste de crème fraiche er door. Snijd het brood in grove stukjes en meng in een kom met een 1 eetlepel olijfolie en 1 teen knoflook uitgeperst.

Rooster de croutons in een droge koekenpan of in de Airfryer 3 minuten tot ze knapperig zijn. Snijd de sla grof en verdeel over borden. Verdeel hier de croutons en flink wat Parmezaanse kaas over. Snijd de eieren in partjes en leg op de salade. Besprenkel de caesar salade met flink wat van de romige dressing.

Tip: Verdeel eventueel wat extra ansjovis over de salade. Probeer ook eens deze caesar salade met kip of caesar salade met garnalen.
 

Woensdag

Salade met zalm uit de oven

Salade met zalm uit de oven

Deze frisse salade met komkommer en zalm met kruidenkorstje is een heerlijke lichte maaltijd

  • 4 gr stukken zalmfilet a 125
  • 4 eetlepels roomkaas (naturel)
  • Handje paneermeel
  • Paar sprietjes bieslook (fijngesneden)
  • 1 komkommer
  • 250 gr tomaatjes
  • 150 gr sla
  • 1 eetlepel olie + om in te vetten
Dressing
  • Paar sprietjes bieslook (fijngesneden)
  • peper en zout
  • Sap van een halve citroen
  • Scheutje olie

Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden. Vet een ovenschaal in met een beetje olie. Leg de zalmfilets hierin en besmeer ze met een laagje roomkaas. Bestrooi ze daarna met een snuf peper en zout. Meng het paneermeel met de bieslook en olie en verdeel over de zalm en druk iets aan. Bak de zalm in ca 15 min gaar in de oven (afhankelijk van de dikte).

Snijd ondertussen de komkommer in stukjes en de tomaatjes in tweeën. Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar en verdeel samen met de tomaatjes en komkommer over de sla en schep door elkaar. Verdeel de salade over 4 borden en leg de zalm hierop.

Dit gerecht is ideaal als uitgebreide lunch of lichte avondmaal. Eet er eventueel wat brood, pasta of aardappeltjes bij voor een complete maaltijd.

Donderdag

Pita met linzenkoekjes en muntsaus

Pita met linzenkoekjes en muntsaus

Vegetarisch recept voor heerlijke kruidige linzenkoekjes in een pitabroodje met komkommer en muntsaus

  • 6 grote (spelt) pita’s
  • 800 gr linzen uit blik
  • Snuf cayennepeper
  • Snuf komijn
  • Snuf knoflookpoeder
  • 150 gr feta
  • 1 klein ei
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 1 komkommer
  • 100 gr sla
  • 170 gr Griekse of turkse yoghurt
  • 2 eetlepels citroensap
  • Paar muntblaadjes
Materialen
  • Keukenmachine

Bereiding
Laat de linzen goed uitlekken en doe in een keukenmachine met 100 gr feta. Voeg het knoflookpoeder, komijn, cayennepeper en een snuf peper en zout toe. Roer dan het ei er door en het paneermeel. Voeg eventueel een beetje extra paneermeel toe mocht het mengsel nog erg nat zijn. Vorm er met (natte) handen mooie koekjes van van ca. 8 cm (ongeveer 12 stuks). Leg ze op een bord bestrooi met een beetje paneermeel tegen het plakken en laat een uurtje opstijven in de koelkast.

Bak ondertussen de pita broodjes af en snijd de komkommer in plakjes. Roer de Griekse yoghurt los met een beetje citroensap en fijngehakte munt. Verwarm een pan en voeg een beetje boter of olie toe. Bak de linzenkoekjes aan beide kanten mooi bruin in ca. 8 minuten. Vul de broodjes met wat sla, komkommer en linzenkoekjes en schep er wat muntsaus op en kruimel de rest van de feta er over.

Vrijdag

Kip in Parmaham met courgette

Kip in Parmaham met courgette

Pasta in een romige pestosaus met stukjes kip gewikkeld in parmaham.

  • 150 gr pasta
  • 125 ml creme fraiche
  • 2 eetlepels pesto
  • 1 kleine courgette
  • 1 ui
  • 1 knoflook
  • 200 gr kip
  • 6 plakken parmaham
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 125 gr tomaatjes
  • verse basilicum

Bereiding
Kook de pasta volgens de verpakking gaar. Snipper de ui en knoflook fijn. Fruit deze aan in een pan. Voeg hier de courgette in blokjes aan toe. Roer de crème fraiche en pesto er door. Breng op smaak met peper en zout. Zet op laag vuur tot de kip klaar is.

Snijd de kip in stukken. Wikkel deze in een door de lengte gesneden stuk parmaham. Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan en bak de kip hierin aan tot deze gaar is, z'n 7 a 8 minuten.

Schep de pasta door de pestosaus. Serveer de pasta pesto met de stukjes kip, tomaatjes, wat pijnboompitten en verse basilicum.

Zaterdag

Gado gado burger

Gado gado burger

De klassieke combi van gado gado van groenten, ei en pindasaus gecombineerd op een broodje met vegaburger

  • 4 hamburger broodjes
  • 4 eieren
  • 100 gr taugé
  • ½ komkommer
  • Gebakken uitjes om te garneren
  • 100 gr peen julienne
  • 4 vegaburgers
Pindasaus
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels donkere sojasaus (bv kikkoman)
  • ½ theelepel sambal oelek
  • 3 a 4 eetlepels pindakaas
  • 100 ml kokosmelk

Bereiding
Kook de eieren in ca. 7 a 8 minuten hard. Verwarm de kokosmelk en de basterdsuiker in een pannetje en roer zachtjes door totdat de suiker opgelost is. Voeg beetje bij beetje de pindakaas toe totdat deze helemaal is opgenomen in de saus. Schenk de sojasaus erbij en roer door. Voeg de sambal toe (naar smaak), doe dit met kleine beetjes zodat je tussendoor kan proeven hoe pittig de saus is. Laat de saus een paar min indikken. Mocht de saus te dik worden kun je wat melk toevoegen.

Snijd de komkommer en eieren in plakjes. Bak de vegaburgers in een pan. Snijd de broodjes open (rooster ze nog eventueel). Beleg de broodjes met plakjes komkommer, handje peen julienne, de burger, plakjes ei, wat tauge en als laatste de pindasaus. Bestrooi met gebakken uitjes en dek af met het bovenste gedeelte van het broodje.

Tip: in plaats van een vegaburger kun je ook een burger nemen van rundergehakt o.i.d.

Aardbeientaart

Aardbeientaart

De perfecte zomerse taart; luchtige biscuittaart met slagroom topping en verse aardbeien. Ook lekker voor Moederdag!

  • 5 eieren
  • 150 gr suiker
  • 125 gr bloem
  • 25 gr maïzena
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 1 eetlepel citroensap
Topping:
  • 125 ml mascarpone
  • verse munt
  • 1 eetlepel suiker
  • 125 ml slagroom
  • 250 gr aardbeien
Benodigdheden
  • Springvorm van ca 26 cm
  • mixer

Bereiding
Verwarm de oven op 140 graden. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier. Vet de gehele vorm in en bestuif met een beetje bloem.

Leg de eieren van te voren even in warm water (niet te heet) en mix ze daarna samen met de suiker, citroensap en vanillesuiker 10 minuten luchtig en schuimig. Zeef de bloem, maïzena en een snufje zout er bij en spatel deze met een houten lepel of spatel er luchtig doorheen. Giet of schep het beslag in de springvorm en zet niet te hoog in de oven. Verwarm nu de oven naar 175 graden en bak de biscuittaart in ca 45 minuten gaar.

Laat de taart afkoelen en haal uit de vorm. Mix ondertussen de mascarpone romig en voeg ook de slagroom en 1 eetlepel suiker toe en mix tot een romig geheel. Besmeer de bovenzijde van taart met een dikke laag van het roommengsel. Snijd de aardbeien in stukken (of laat ze heel) en verdeel ze over de taart. Maak het af met een beetje munt.

Tips: Je kunt ook de taart na het afkoelen horizontaal doormidden snijden en vullen met een extra laag room. Bewaar de aardbeientaart in de koelkast en haal hem een uurtje voor het serveren er uit.

Zondag

Vegan regenboog summer rolls met pindasaus

Vegan regenboog summer rolls met pindasaus

Deze vrolijke en kleurrijke loempia’s van rijstvellen zijn een lekkere en gezonde maaltijd of lunch.

  • 12 rijstvellen
  • ½ komkommer
  • 1 kropje little gem sla
  • 3 eetlepels gehakte pinda’s
  • 50 gr wortel (peen julienne)
  • 1 limoen
  • 1 mango
  • 6 radijsjes
Pindasaus:
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels donkere sojasaus (bv kikkoman)
  • ½ theelepel sambal oelek
  • 3 a 4 eetlepels pindakaas
  • 125 ml kokosmelk

Bereiding
Snijd de komkommer en mango in dunne reepjes. Scheur de sla in kleine stukjes en snijd de radijsjes in plakjes. Laat de rijstvellen één voor één 30 seconden weken in warm water. Leg ze op een plank of bord en leg wat van de vulling iets voor het midden. Begin met wat sla, komkommer en mango reepjes, wortel, radijsjes en bestrooi met een paar pinda’s. Besprenkel met een paar druppels limoensap. Vouw het rijstvel over de vulling, klap dan de zijkanten naar binnen over de vulling en rol verder op. Leg aan de kant en herhaal dit met de rest.

Maak ook de pindasaus. Verwarm de kokosmelk met de basterdsuiker in een pannetje. Voeg dan de sojasaus, pindakaas en sambal toe en laat iets indikken. Proef of de saus goed op de smaak is en serveer met de regenboog summerrolls.

Rijstvellen zijn dunne harde glutenvrije vellen die zacht worden in water. Ze zijn te koop bij de grotere supermarkten zoals AH of bij de toko.

Tip: check voor een glutenvrij gerecht of de sojasaus glutenvrij is, sommige merken bevatten wel gluten.

Chocolade bananenbrood

Chocolade bananenbrood

Van dit gezonde chocolade bananenbrood kun je best nog een plakje pakken!

  • 20 gr cacao
  • 4 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 5 eetlepels honing
  • 180 gr speltmeel
  • snuf kaneel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 eetlepel vanille essence
Benodigdheden
  • Cakevorm
  • Keukenmachine

Bereiding
Verwarm de oven op 180 graden. Doe 3 bananen in een keukenmachine en voeg de eieren en kaneel toe. Mix fijn. Voeg dan het speltmeel, bakpoeder, cacao, vanille en honing toe en mix nog een keer door elkaar.

Giet het beslag in een cakevorm met bakpapier of een van siliconen. Snijd de laatste banaan over de lengte doormidden en leg bovenop het beslag. Bak het bananenbrood ca. 45 minuten in de oven tot hij gaar is.

Tip: ook lekker met noten er door. Probeer ook dit lekkere basisrecept voor gezond bananenbrood