Dulce de leche kerstdessert

Spectaculair kerstdessert met zelfgemaakt dulce de leche ijs, cake en pistachekoekjescake

Nagerecht 3 uur 25 min + 50 min oventijd + 45 min wachttijd

ingrediënten

voor 8 personen

Cake

Ijs

Pistachekoekjes

Benodigdheden

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. CAKE


    Bekleed een vierkant bakblik met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de roomboter, dulce de leche en basterdsuiker tot een luchtige massa. Mix de eieren er een voor een door. Spatel de bloem er in delen voorzichtig door. Bak de cake in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Als de cake is afgekoeld, bestrijk je de bovenkant met een dunne laag dulce de leche en snijd je de cake in de gewenste kleine porties.

  2. IJS


    Meng de slagroom en melk in een pannetje en verwarm dit op middelhoog vuur. Let op dat het niet overkookt, dit kan vrij snel gebeuren. Scheidt de eieren en klop de eidooiers samen met de suiker tot het wit wordt.

  3. Meng de dulce de leche bij de geklopte eigelen en schenk het warme roommengsel erbij. Blijf mixen zodat de eieren niet kunnen gaan stollen. Schenk het mengsel opnieuw in de pan en laat het op laag vuur nog even garen. Blijf constant roeren, dit gaat het beste met een pannenlikker zodat je niets mist op de bodem van de pan. Je merkt dat de eigelen gaar zijn als je op een lepel met je vinger een blijvende streep kunt trekken.

  4. Giet het mengsel in de ijsmachine en laat 40 minuten draaien. Je merkt vanzelf of het ijs hard genoeg bevroren is of dat het nog eventjes nodig heeft. Haal het ijs uit de machine in een afgesloten bak en zet in de vriezer.

  5. PISTACHEKOEKJES


    Verwarm de oven voor op 175 graden. Maal de pistachenoten fijn in de keukenmachine. Mix de boter luchtig in de keukenmachine. Laat de keukenmachine rustig draaien en voeg de poedersuiker in delen toe. Snijd de vanillestok door de helft en schraap het merg eruit, voeg dit toe aan het boter mengsel. Voeg langzaam in delen de melk en bloem toe, blijf ondertussen mixen tot een glad beslag is ontstaan.

  6. Strijk het beslag dun uit op een siliconen bakmat of bakpapier. Bestrooi het dunne koekjes beslag met de gehakte pistachenootjes. Bak de koekjes ongeveer 20 minuten tot ze goudbruin zijn, dit is afhankelijk van de dikte van het uitgestreken beslag. Laat de koekjesplaat ongeveer 5 minuten afkoelen en als de koekjesplaat hard is geworden kun je deze in stukken breken.

  7. Zet de blokjes cake op een bord, leg de pistachekruim op de plek waar je het ijs gaat leggen en strooi her en der een beetje extra. De overgebleven dulce de leche kun je op het bord spuiten of scheppen. Leg het ijs op de pistachekruim zodat het niet gaat schuiven en steek de pistachekoekjes in het ijs.


    Voor een snelle versie kun je ook kant en klaar ijs gebruiken.

Heeft het gesmaakt?
156 stemmen Bedankt voor je stem!
Gemaakt door Sandra

Met liefde gekookt en uiteraard geproefd door Sandra, oprichtster van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!