Heerlijke appeltaart met een zachte mascarpone-vanille vulling en appels met walnoten
Ingrediënten
Deeg:
250 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr koude roomboter
1 ei
Rasp van 1 citroen
Snufje zout
80 gr suiker
Vulling:
325 gr mascarpone
2 eieren
100 gr bloem
100 gr suiker
4 appels
1 vanillestokje
Topping:
50 gr suiker
1 theel kaneel
2 eetl abrikozenjam
2 eetl water
30 gr walnoten
Boter om in te vetten
Materialen:
Mixer
Lage bakvorm
Ik gebruikte een bakvorm van 35 x 13 cm en had nog een beetje vulling en deeg over. Hiermee maakte ik nog 2 mini taartjes. Je kunt ook een grote ronde (quiche)vorm voor deze appeltaart gebruiken.
Bereiding:
Maak eerst het deeg: meng alle ingredienten van het deeg d.m.v een mixer. Mix het niet te lang en verpak het deeg daarna in plastic folie. Leg het een half uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven op 170 graden. Snijd het vanillestokje door de lengte doormidden en schraap het merg er uit. Roer dit met de suiker door de mascarpone. Mix een voor een de eieren er door en ten slotte de bloem. Het mengsel moet glad zijn en geen klonters vertonen.
Vet de bakvorm in met een beetje boter. Haal het deeg uit de koelkast en rol uit op een met bloem bestoven aanrecht. Bekleed de bakvorm met het deeg en prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Giet het mascarpone mengsel in de vorm tot net onder de rand.
Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in schijfjes en steek deze in het mengsel. Meng de suiker voor de topping met de kaneel en strooi over de appels en de vulling. Bak de taart in ongeveer 50 min gaar en laat daarna afkoelen. Verwarm de jam met het water en bestrijk de bovenzijde van de appeltaart hiermee. Hak de walnoten grof en strooi over de taart.