Makkelijke Balinese maaltijd met kipspiesjes

Een hele tijd geleden ben ik op vakantie geweest naar Bali. Naast relaxen heb ik er ook een kookworkshop gevolgd. We gingen eerst samen met een groepje en de chef-kok naar de markt om daar tientallen exotische ingrediënten te halen om vervolgens bumbu Bali te maken (een Indonesische kruidenpasta). Met een vijzel en heel veel kracht en energie plette en mixten we daarna alle kruiden en ingrediënten zoals laos, sereh en lombok tot een kruidenpasta. Deze gebruikte we vervolgens om vlees en vis mee te kruiden. 

 

Al hoe wel ik het een erg leuke ervaring vond op Bali heb ik terug in Nederland niet de tijd en het geduld om alle ingrediënten te zoeken en te hakken, mixen en mengen. Daarom deel ik in deze blog een recept voor een makkelijke Balinese maaltijd met verse ingrediënten die met weinig moeite op tafel staat. Het maken van de kruidenpasta laat ik nu aan Kumar's over. Zij bereiden hun pure kruidenmixen en specerijenpasta's volgens traditioneel recept met verse ingrediënten van de beste kwaliteit. En zonder kunstmatige toevoegingen zoals geur-, kleur-, of smaakstoffen. Waarom nog moeilijk doen?
Kumars11

Kumars11

Kumars11

Kumar's Bali Wokpasta is ideaal om een wokmaaltijd lekker en snel op smaak brengen. Maar ook, zoals ik heb gedaan, om kipspiesjes te marineren. Veel kruiden op de verpakking kwamen overeen met de bumbu van de kookworkshop op Bali. Bij de wokpasta is nog wat ketjap toegevoegd waardoor je gerecht een iets zoetere smaakt krijgt.

Om de Balinese maaltijd compleet te maken deed ik er ook nog rijst, eieren, boontjes en kroepoek bij. Dit alles kun je gewoon bij de supermarkt halen. Wat heb ik gesmuld van deze maaltijd, ik waande me weer even terug op het mooie eiland Bali.

Recept Balinese kipspiesjes

HOOFDGERECHT – 40 MINUTEN – 4 PERSONEN
Ingrediënten
500 gr kipfilet, in blokjes
1 x Balinese wokpasta
500 gr sperziebonen, in grove stukken
1 ui, gesnipperd
1 x sambal goreng boontjes kruidenpasta
4 gekookte eieren
300 gr rijst (pandan)
olie om te bakken
Voor er bij:
2 bosuitjes, in ringetjes
gebakken uitjes
kroepoek
Materialen
8 saté prikkers
Bereiding
Rijg de kipfilet aan de prikkers. Verdeel de Bali wokpasta er over en verdeel met een lepeltje of je vingers over het vlees. Kook ondertussen de rijst gaar volgens de verpakking. Giet hem af en laat met de deksel op de pan nagaren. Verhit een grillpan of koekenpan met een beetje olie en bak de kipspiesjes in ca 10 minuten gaar.
Kumars05

Kumars05

Kumars05

Verhit ondertussen een beetje olie in een andere pan en fruit de ui aan. Voeg de rauwe boontjes toe. Giet na 4 minuten 70 ml water er bij en laat met de deksel 10 minuten zachtjes koken. Roer daarna de sambal goreng specerijenpasta er door en bak nog 4 minuutjes door.

Serveren:
Doe wat rijst in een klein kommetje en draai deze om op een bord zodat er een bolletje met rijst ontstaat. Verdeel wat bosui en gebakken ui er over. Schep wat boontjes op het bord en leg er een gehalveerd ei en wat kroepoek bij. Serveer de Balinese kipspiesjes met wat bosui. Houd je van pittig serveer er dan nog wat extra sambal bij. Selamat makan!
Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

[email protected] 7 juli 2021 om 19:56

Er stond zo’n heerlijk recept van Balinese kip op de site maar helaas is dit recept niet meer beschikbaar, kan ik het nog ergens terug vonden

anoniempje 30 september 2016 om 11:29

reclame voor kumar

miranda 23 november 2015 om 13:07

is dit een heet gerecht? is de sambal goreng specerijenpasta erg pittig. Mijn dochter houd niet zo van heet... Groetjes Miranda

Edwin 27 november 2015 om 22:08

Dat ziet er lekker uit. Op Bali heb ik zelf veel eend, Mai Mai(grote roofvis) en Barracuda gegeten. Die laatste 2 waren klaar gemaakt met een soort kerrie sausje. Overalwaar ik kwam heb ik zeer goed gegeten ... zonder maag/darm klachten. Maar het lekkerste heb ik op Java gegeten. .... een sausje wat in de buurt komt is Javaans-Surinaamse saus...niet iedere supermarkt heeft het. Mijn kinderen houden ook niet van scherp.. dus zet ik gewoon de potten met soorten sambal op tafel.

Tamara 27 november 2015 om 12:53

ik houd gewoon altijd wat "kale " boontjes achter dan krijgt onze dochter dat en kunnen wij toch pittig eten!