Broccoli koken + 10 broccoli recepten

Een échte Hollandse groente; broccoli. Maar hoe kook je broccoli perfect en welke bereidingen zijn er nog meer? Leer alles over de broccoli plus 10 lekkere receptjes met broccoli!

Deze groene groente is multifunctioneel en daarnaast ontzettend gezond. Broccoli bevat weinig calorieën en veel vitaminen en mineralen. Broccoli is een stevige groente met mooie roosjes, en vergeet niet dat je de stam van de broccoli ook kunt eten!

Hoe bereid je broccoli?

Deze groente is ontzettend veelzijdig. Je kunt het op veel verschillende manieren bereiden, welke onderstaand beschreven zijn. Zo geef je elke keer een andere draai aan de groente en kun je blijven variëren. Bij elke bereidingswijze volg je eerst de volgende stappen. Snijd de broccoli in roosjes, schil de stam en snijd in stukken. Spoel de broccoli goed schoon.

Broccoli koken

Vul een pan met water, voeg optioneel een beetje zout toe. Breng het water aan de kook en kook de broccoli beetgaar in ongeveer 4 tot 5 minuten. Controleer de gaarheid door even met een vork erin te prikken. Giet vervolgens de broccoli af. Bij blancheren volg je dezelfde stappen, maar haal je de broccoli na 2 minuten uit het water.

Broccoli stomen

Stomen is een lekkere en gezonde manier van bereiden, waarbij minder vitaminen verloren gaan. Je hebt hiervoor een pan met een stoommandje voor nodig, of een pan waar je in vergiet in kunt plaatsen en een deksel op kunt leggen. Vul de pan met ongeveer 3 centimeter water en brengt aan de kook. Plaats de broccoliroosjes in het stoommandje. Doordat dit afgedekt wordt ontstaat er stoom. Stoom op deze manier de broccoli gaar in ongeveer 4 tot 5 minuten. Controleer de gaarheid door even met een vork erin te prikken.

Broccoli wokken

Broccoli kun je ook wokken! Blancheer de broccoli eerst om vervolgens de broccoli in een wokpan met een beetje olie te wokken. De broccoli zal na ongeveer 3 tot 4 minuten wokken op hoog vuur lekker knapperig zijn.

Broccoli roosteren in de oven

Het roosteren van broccoli doe je in de oven. Verwarm de oven op 200 graden en zorg ervoor dat de broccoli goed droog is. Voeg een beetje olie (en kruien) toe aan de broccoli en verspreid de groente over een bakplaat. Rooster de broccoli knapperig in ongeveer 20 tot 25 minuten.

Welke gerechten maak je met broccoli?

Aan de bovenstaande bereidingswijzen kun je al zien dat broccoli een veelzijdige groente is en hetzelfde geldt voor de gerechten die je met broccoli kunt maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan:
- Soep
- Salade
- Pasta gerechten
- Rijst gerechten
- Oven gerechten

Broccoli bewaren

Deze bewaar je het beste in de koelkast, omdat dit een koele plek is. Daar blijft de broccoli ongeveer 5-7 dagen goed. Je kunt broccoli ook eerst blancheren en vervolgens 2 dagen in de koelkast bewaren of invriezen.

10 x recepten met broccoli

#1 Gevulde zoete aardappels met quinoa
  • Hoofdgerecht
  • 10 min + 60 min oventijd
  • 2 personen
  • *

Heerlijke gezonde en voedzame zoete aardappels gevuld met broccoli en quinoa geserveerd met een yoghurtsaus

#2 Broccolisoep
  • Voorgerecht
  • 20 min
  • 4 personen
  • *

Met dit eenvoudige basisrecept maak je zelf in 20 minuten deze lekkere verse broccolisoep, inclusief een handige stap voor stap video

#3 Bloemkool broccoli curry
  • Hoofdgerecht
  • 25 min
  • 3 personen
  • *

Vegetarische rode curry met maar 7 ingredienten zoals bloemkool, broccoli en krokante cashewnoten voor een lekkere bite

#4 Pitabroodjes met broccoli
  • Hoofdgerecht
  • 25 min
  • 6 stuks
  • *

Deze vegetarische pita’s met tzatziki en groenten zijn een lekkere en gezonde lunch of lichte avondmaaltijd

#5 Broccoli stamppot
  • Hoofdgerecht
  • 25 min
  • 2 personen
  • *

Op zoek naar een snelle en gemakkelijke maaltijd die boordevol smaak zit? Probeer dit recept voor broccoli stamppot eens. Alles wat je nodig hebt is o.a. broccoli, aardappelen en kruiden om de perfecte combinatie van smaken te creëren. Lekker met wat krokante walnoten. 

#6 Ovenschotel met gehaktballetjes en broccoli
  • Hoofdgerecht
  • 55 min + 20 min
  • 4 personen
  • *

Deze ovenschotel met pasta, gehaktballetjes en broccoli valt bij (bijna) iedereen in de smaak

#7 Quinoa salade met broccoli
  • Hoofdgerecht
  • 15 min + 40 oventijd
  • 3 a 4 personen
  • *

Gezonde salade met quinoa, broccoli, kikkererwten en bomvol vitamines om je extra energie te geven.

#8 Kipballetjes in tomatensaus met broccolirijst
  • Hoofdgerecht
  • 40 min
  • 3-4 personen
  • *

Een heerlijk koolhydraatarm gerecht met veel verstopte groenten zoals aubergine in de balletjes en broccoli in plaats van rijst

#9 Noedels met zalm teriyaki en broccoli
  • Hoofdgerecht
  • 50 min
  • 4 personen
  • *

Aziatisch recept voor een heerlijke roerbak met noedels, broccoli en zalm in een heerlijke teriyakisaus

#10 Filodeeg taart met broccoli
  • Hoofdgerecht
  • 25 min + 45 min
  • 3-4 personen
  • *

Knapperige hartige quiche met een korst van filodeeg gevuld met groenten en hamreepjes.

Vind je dit leuk?
20 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Jo Engelen 7 september 2020 om 14:39

"Een échte Hollandse groente; broccoli." Jammer dit: ons land heet namelijk Nederland!!!! (Wél leuke recepten trouwens!)

Boxervriend 5 november 2020 om 17:29

Wat een kneuterige reactie, typisch Nederlands........

Agnes Posthumus 17 juni 2020 om 10:59

leuke en makkelijke recepten waar je niet alles voor in huis hoeft te hebben