Courgettetaart met spinazie

Glutenvrije tip lekkere quiche gevuld met spinazie en ricotta met aan de buitenzijde plakken courgette i.p.v deeg
Ingrediënten
300 gr verse spinazie
500 gr ricotta
2 eieren + 2 eiwitten
2 courgettes
100 gr feta of witte kaas
1 theel oregano
Peper en zout
3 eetl parmezaanse kaas, geraspt
2 eetl olijfolie
Boter om in te vetten
Materialen
Springvorm van ca 20 cm doorsnede Bakpapier (optioneel)
 
Bereiding
Verwarm de grill van de oven voor of gebruik een pan om de courgettes in te grillen. Was de courgettes en snijd ze met een mes in plakken. Bestrijk ze met een beetje olijfolie en bestrooi met een beetje peper en zout. Gril ze aan beide kanten ongeveer 2 minuten totdat ze lichtbruin beginnen te worden. Leg ze op een keukenpapiertje en laat ze uitlekken.
 
courgettetaart met spinazie01 courgettetaart met spinazie02 courgettetaart met spinazie03
Verwarm de oven op 180 graden.Vet de springvorm in en beleg de bodem eventueel met bakpapier. Gebruik ¾ van de courgette om de bodem en de zijkanten de bekleden.  Verhit een klein scheutje olijfolie in een grote pan en bak de spinazie in etappes. Als de spinazie geslonken is doe je hem in een vergiet of zeef en druk je met een lepel zo veel mogelijk vocht er uit. Snijd het hoopje spinazie een paar keer door midden met een mes. Schep de ricotta, spinazie, eieren, eiwitten, oregano, parmezaanse kaas, peper en zout door elkaar. Verkruimel de feta grof en meng deze er ook door. Giet het ricotta-spinazie mengsel in de met courgette bekleedde vorm en leg de rest van de courgette plakjes er boven op.
 
courgettetaart met spinazie04 courgettetaart met spinazie05 courgettetaart met spinazie06
Zet de quiche laag in de oven, als je merkt dat hij toch erg bruin wordt kun je hem afdekken met aluminiumfolie. Zet hem minimaal een uur in de oven. Controleer met een sateprikker of hij goed gestold is van binnen. Omdat het allemaal vrij ‘natte’ ingrediënten zijn kan het soms even duren voordat hij goed stevig en gaar is. Zo niet, zet hem dan nog even terug in de oven. Laat de quiche 10 min afkoelen en verwijder daarna de buitenste ring van de springvorm. Snijd hem in stukken en serveer met wat brood of als hoofdgerecht met wat gebakken aardappeltjes. Als lunch kun je 6 personen aanhouden, als hoofdgerecht 3 a 4 personen.
 
Het idee van dit recept komt uit het magazine Recepten+, augustus editie.
47 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra - LeukeRecepten

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

3 x pastasalades

Pastasalade met carpaccio
Pastasalade met tonijn
Gezonde pastasalade

Salade recepten

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Van salade met kip tot vegetarische salade en pastasalade. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht of als makkelijke lunch!

Romige zoete aardappel BBQ salade

Tover de standaard aardappelsalade voor bij de BBQ om tot een gezondere variant van zoete aardappel met een lichte maar romige yoghurt dressing.

Bijgerecht

20 min + 1 uur afkoelen

4 pers.

Aardbeiensalade met geitenkaas

Heerlijke frisse salade met geitenkaas, basilicum en aardbeien en een lichte balsamico dressing

Lunch

15 min

2 pers.

Tabouleh salade

Heerlijke frisse salade van bulgur met citroen en peterselie. Lekker als lunch met wat pita of als of bijgerecht.

Bijgerecht

25 min

6 pers.