Gepocheerde schol met dillesaus

Heerlijk visrecept voor de kerst; scholfilet met saus van roomboter, dille en kappertjes

Ingredienten
8 kleine scholfilets of 4 grote
150 gr roomboter (ongezouten en koud)
2 sjalotjes
Flinke scheut witte wijn
1 theel citroensap
Paar takjes verse dille, fijngehakt
500 ml water
1 vis bouillonblokje
4 eetl kappertjes
 
Materialen
Zeefje
Garde
 
Bereiding
Hak de sjalotjes fijn. Fruit ze een minuutje in een hapjespan of soeppan. Blus af met een scheut witte wijn. Voeg het citroensap en de bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur helmaal laag en leg de scholfilets er voorzichtig in en laat ze 10 minuten zonder te koken garen (pocheren). De vis moet net onder water liggen. Na 10 minuten zijn ze wit en gaar en haal je ze er voorzichtig met een schuimspan uit de pan en leg je ze op een bord onder folie of een deksel zodat ze warm blijven.
 
gepocheerde schol met dille saus 01
gepocheerde schol met dille saus 02
gepocheerde schol met dille saus 03
Snijd de boter in blokjes  Zeef de bouillon in een fijn zeefje en doe ongeveer 200 ml terug in de pan en breng aan de kook en laat wat inkoken. Zet het vuur uit en klop met een garde de boterblokjes er door totdat de saus de gewenste dikte heeft (monteren). Je kunt de saus daarna nog wel verwarmen maar niet meer koken. Roer de verse dille en kappertjes door de saus en serveer deze bij of over de vis. Serveer de vis met wat aardappeltjes en groenten.
 
Durf je het niet zo goed aan om de saus te monteren dan kun je hem ook dikker maken met wat maizena ipv boter.

 

8 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra - LeukeRecepten

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

3 x pastasalades

Pastasalade met carpaccio
Pastasalade met tonijn
Gezonde pastasalade

Salade recepten

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Van salade met kip tot vegetarische salade en pastasalade. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht of als makkelijke lunch!

Romige zoete aardappel BBQ salade

Tover de standaard aardappelsalade voor bij de BBQ om tot een gezondere variant van zoete aardappel met een lichte maar romige yoghurt dressing.

Bijgerecht

20 min + 1 uur afkoelen

4 pers.

Aardbeiensalade met geitenkaas

Heerlijke frisse salade met geitenkaas, basilicum en aardbeien en een lichte balsamico dressing

Lunch

15 min

2 pers.

Tabouleh salade

Heerlijke frisse salade van bulgur met citroen en peterselie. Lekker als lunch met wat pita of als of bijgerecht.

Bijgerecht

25 min

6 pers.