Hertenrugfilet met veenbessensaus

Een feestje op je bord: hertenrugfilet met romanesco, knolselderij puree en veenbessensaus

Ingrediënten 
4 hertenrugfilets
roomboter om in te bakken
peper en zout
300 gram aardappelen
300 gram knolselderij
500 ml melk
100 ml sinaasappelsap
100 gr kristalsuiker
300 gr rode bessen / cranberries
1 eetl bloem
½ romanesco
200 gram champignons naar keuze
½ ui
 
Materialen
Keukenmachine of staafmixer
Aluminiumfolie
 
Bereiding
Haal de hertenrugfilets minimaal een half uur van tevoren uit de koelkast. Schil en snijd de aardappelen en knolselderij in gelijke stukken. Breng de aardappelen, knolselderij en melk aan de kook en voeg peper en zout toe. Na ongeveer 20 minuten zullen de aardappels gaar zijn, pureer het geheel dan in een keukenmachine of met de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
 
Hertenrug-met-veenbessensaus
Hertenrug-met-veenbessensaus
Hertenrug-met-veenbessensaus
Breng sinaasappelsap samen met de suiker aan de kook. Voeg de rode bessen toe en laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Zodra de bessen kapot zijn, zijn ze goed. Je kunt er eventueel voor kiezen ze fijner te maken met de staafmixer. Snijd de romanesco in gelijke roosjes en kook in ongeveer 5 minuten beetgaar in water met zout.
 
Hertenrug-met-veenbessensaus
Hertenrug-met-veenbessensaus
Hertenrug-met-veenbessensaus
Verhit roomboter in een bakpan, bestrooi de filets met peper en zout en bak de filets aan beide kanten in 2/3 minuten bruin. Haal de filets uit de pan, dek af met aluminiumfolie en laat ze even rusten. Snijd de champignons in kwarten. Pel en snipper een halve ui. Verhit roomboter in een bakpan, fruit de ui en bak de champignons op hoog vuur goudbruin. Breng op smaak met peper en zout.
 
Hertenrug-met-veenbessensaus
Hertenrug-met-veenbessensaus
Hertenrug-met-veenbessensaus

Verhit de boter waar de filets in gebakken zijn opnieuw, voeg een eetlepel bloem toe en roer tot er geen klontjes meer zijn. Dit noemt men een roux. Voeg het sinaasappel/rode bessen mengsel toe en roer tot de gewenste dikte van de saus ontstaan is.
 
Presentatie
Zorg dat alles opnieuw warm is en begin met de knolselderij puree en de hertenrugfilets, leg de romanesco en champignons speels op het bord en werk af met de saus.
 
 
47 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra - LeukeRecepten

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

3 x pastasalades

Pastasalade met carpaccio
Pastasalade met tonijn
Gezonde pastasalade

Salade recepten

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Van salade met kip tot vegetarische salade en pastasalade. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht of als makkelijke lunch!

Romige zoete aardappel BBQ salade

Tover de standaard aardappelsalade voor bij de BBQ om tot een gezondere variant van zoete aardappel met een lichte maar romige yoghurt dressing.

Bijgerecht

20 min + 1 uur afkoelen

4 pers.

Aardbeiensalade met geitenkaas

Heerlijke frisse salade met geitenkaas, basilicum en aardbeien en een lichte balsamico dressing

Lunch

15 min

2 pers.

Tabouleh salade

Heerlijke frisse salade van bulgur met citroen en peterselie. Lekker als lunch met wat pita of als of bijgerecht.

Bijgerecht

25 min

6 pers.