Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Kerststol

Maak je kerstontbijt of lunch compleet met dit heelijke recept voor zelfgemaakte kerststol met amandelspijs
 
Ingrediënten
250 gr bloem
40 + 20 gr roomboter
20 verse gist
1 eidooier + 1 ei
130 ml melk
200 gr rozijnen, amandelen en/of cranberry's
Rasp van 1 citroen
Rasp van 1 sinaasappel
40 gr suiker
150 gr amandelspijs
Poedersuiker
 
Bereiding
Meng de rasp van de citroen en sinaasappel met de suiker en roer goed door. Roer de helft van de bloem met de eidooier, gist, eigeel en melk en laat 30 min afgedekt staan. Kneed dan de andere helft van de bloem, 40 gr roomboter in stukjes en 1,5 eetl van de citroen/sinaasappelrasp door het deeg en kneed goed door tot een egaal geheel, dit kan een paar minuten duren. Kneed daarna de rozijnen, amandelen en/of cranberry's er door en zorg er voor dat ze goed verdeeld zijn in het deeg. Laat weer 30 min afgedekt staan. Verwarm ondertussen de oven op 190 graden. Meng de amandelspijs met de helft van een losgeklopt ei en kneed tot een rol. Bestuif een werkvlak met wat bloem en rol het deeg met een roller, niet al te dun, uit. Leg de rol spijs op een helft en klap het deeg dubbel. Druk het deeg goed op elkaar en vorm het deeg eventueel nog een beetje in de vorm van een kerststol. Leg de stol op een bekleedde bakplaat en bak de stol 35 min in het midden van de oven goudbruin. Smelt 20 gr roomboter en bestrijk de stol hiermee, wacht totdat de boter er in is getrokken en bestrooi daarna met poedersuiker. Serveer met roomboter.
 
Beoordeling (8 stemmen)
Bewaar
E-mail
Deel
3 x sinterklaas recepten
  • Gebak en taart
Speculaascake met appel
  • Gebak en taart
Sinterklaas pepernotentaart
  • Gebak en taart
Amandelstaaf

Herfst recepten

Proef nu de herfst met deze heerlijke herfstrecepten. Maak de recepten nu makkelijk en snel zelf en geniet van een heerlijke kom paddestoelensoep, jachtschotel, of een pompoencruble bijvoorbeeld. Varieer dit seizoen met echte herfst groente en fruit zoals bramen, peer, paddestoelen, kastanjes, pompoen en rode kool. Bekijk hier alle herfst recepten.

Hartige groentetaart met pastinaak
Quesadilla’s met rode biet en boerenkool
Gevulde portobello in bladerdeeg
Paddenstoelenbouillon
Parelcouscous met broccoli, pesto en braadworst