Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Kerststol

Maak je kerstontbijt of lunch compleet met dit heelijke recept voor zelfgemaakte kerststol met amandelspijs
 
Ingrediënten
250 gr bloem
40 + 20 gr roomboter
20 verse gist
1 eidooier + 1 ei
130 ml melk
200 gr rozijnen, amandelen en/of cranberry's
Rasp van 1 citroen
Rasp van 1 sinaasappel
40 gr suiker
150 gr amandelspijs
Poedersuiker
 
Bereiding
Meng de rasp van de citroen en sinaasappel met de suiker en roer goed door. Roer de helft van de bloem met de eidooier, gist, eigeel en melk en laat 30 min afgedekt staan. Kneed dan de andere helft van de bloem, 40 gr roomboter in stukjes en 1,5 eetl van de citroen/sinaasappelrasp door het deeg en kneed goed door tot een egaal geheel, dit kan een paar minuten duren. Kneed daarna de rozijnen, amandelen en/of cranberry's er door en zorg er voor dat ze goed verdeeld zijn in het deeg. Laat weer 30 min afgedekt staan. Verwarm ondertussen de oven op 190 graden. Meng de amandelspijs met de helft van een losgeklopt ei en kneed tot een rol. Bestuif een werkvlak met wat bloem en rol het deeg met een roller, niet al te dun, uit. Leg de rol spijs op een helft en klap het deeg dubbel. Druk het deeg goed op elkaar en vorm het deeg eventueel nog een beetje in de vorm van een kerststol. Leg de stol op een bekleedde bakplaat en bak de stol 35 min in het midden van de oven goudbruin. Smelt 20 gr roomboter en bestrijk de stol hiermee, wacht totdat de boter er in is getrokken en bestrooi daarna met poedersuiker. Serveer met roomboter.
 

Sandra

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

×