Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Mini citroen meringue taartjes

Echte verwennerij en zeker de moeite waard; heerlijke frisse citroen meringue taartjes
Ingrediënten
Bodem:
100 gr patentbloem
30 gr poedersuiker
50 gr koude boter
0,5 eierdooier (andere helft heb je later nog nodig net als het eiwit)
Snufje zout
Steunvulling zoals bv spliterwten of andere gedroogde peulvruchten
Boter om in te vetten
 
Citroenvulling:
Sap van 2 citroenen
Rasp van 1 citroen
2,5 eierdooier (bewaar het eiwit)
1 ei
50 ml water
40 gr suiker
1 theel maizena
40 gr boter
2 eetl paneermeel
 
Meringue:
3 eiwitten
65 gr suiker
Snufje zout
 
Materialen
4 taartvormpjes
Mixer
 
Bereiding
Doe de bloem, poedersuiker, zout en boter in een kom en meng met deeghaken of met je handen tot een kruimelig deeg. Voeg de halve eierdooier toe en kneed kort door tot een egale bal. Dek het deeg af en laat het in ongeveer een half uurtje goed koud worden in de koelkast.
 
mini merengue-citroen taartjes01mini merengue-citroen taartjes02mini merengue-citroen taartjes03
Verwarm de oven op 180 graden. Vet de vormpjes in met een beetje boter. Rol het deeg uit en bekleed de vormpjes hiermee. Leg een stukje bakpapier in de vormpjes en vul met steunvulling. Hierdoor behoud de bodem zijn vorm en zet het deeg niet uit. Zet de vormpjes 20 min in de oven. Verwijder dan de steunvulling en het bakpapier en zet ze nog 5 min terug in de oven. De steunvulling kun je eventueel bewaren om de volgende keer weer opnieuw gebruiken. Laat de taartjes daarna in de vormpjes afkoelen. (De oven kun je uit doen en later weer verwarmen maar je kunt hem ook op 180 graden aan laten staan)
 
mini merengue-citroen taartjes04mini merengue-citroen taartjes04mini merengue-citroen taartjes03
Verwarm het citroensap, rasp, eidooiers, ei, water, maïzena en de suiker in een pannetje. Breng al roerend aan de kook. Zorg dat je goed blijft roeren anders gaan de eieren stollen. Direct nadat het citroenmengsel heeft gekookt zet je het vuur uit. Het mengsel in nu dik en stijf geworden. Laat de citroenvulling (eventueel in een andere kom) afkoelen tot 30 graden. Klop de boter, stukje voor stukje, met een mixer of garde door het lauwe mengsel. Zet de vulling daarna afgedekt in de koelkast.
Doe de eiwitten in een schone kom en klop deze samen met een snufje zout stijf. Voeg tijdens het mixen beetje bij beetje de suiker toe. Het schuim is goed als het glanst, mooie pieken vormt en het niet naar beneden loopt als je de kom onderste boven houd.
 
mini merengue-citroen taartjes01mini merengue-citroen taartjes08mini merengue-citroen taartjes03
Haal het citroenmengsel uit de koelkast en vul de taartbodems hiermee. Bestrooi de bovenzijde met wat paneermeel. Dit voorkomt dat de citroenvulling en het eiwitschuim elkaar raakt. Hierdoor kan er een reactie ontstaan waardoor er vocht vrijkomt. Schep de opgeklopte eiwitten op de taartjes. Je kunt met een lepel of mes ook mooie vormen maken. Plaatst de taartjes nog een minuut of 10 in de oven totdat het schuim licht bruin begint te worden. De tijd kan wat verschillen, dus let goed op wanneer jouw taartjes de juiste kleur hebben. Laat de taartjes helemaal afkoelen, en dan genieten maar!
 
Beoordeling (63 stemmen)
Bewaar
E-mail
Deel

Kerst recepten

Kerst is de tijd van gezelligheid en samen eten. Wij helpen u een handje door de lekkerste kerstrecepten op een rijtje te zetten voor een perfect kerstdiner. Wat dacht u van een heerlijk kerstmenu van aardappel truffelsoep gevolgd door een hertenbiefstuk of een rollade en een heerlijke chocolade dessert om mee af te sluiten.

Mini kerst quiches
Poffertjes sandwiches met ijs
Panna cotta met frambozen in een glaasje
Eendenborst met cranberry compote
Mini kerstboom pizza’s