Heerlijke sandwiches van zelfgemaakt brood voor bij de high tea, of als hapje op een feestje
Ingredienten
250 ml melk
30 gr roomboter + extra roomboter om in te vetten
7 gr droge gist (1 zakje)
Mespunt zout
470 gr bloem
65 gr kristalsuiker
1 ei + 1 eiwit
Scheutje zonnebloemolie
5 zongedroogde tomaatjes
1 ei + scheutje water
Materialen
Mixer of handmixer met deeghaken
Deegroller
Cakeblik
Bereiding
Verwarm de melk met 30 gram roomboter in een klein pannetje, totdat de boter gesmolten is. Laat afkoelen tot ongeveer 45 graden, dit zal ongeveer zijn dat het net nog te warm is om vast te pakken. Voeg de droge gist bij het mengsel en roer voorzichtig door. Laat het gist/melk mengsel 10 minuten rusten. Je ziet of het mengsel goed is, als er schuim bovenop is gekomen. Meng ondertussen de bloem en het zout in een aparte kom.
Meng in een andere kom de suiker met 1 ei en 1 eiwit met een mixer tot deze goed vermengd is. Schenk het melk/gist mengsel erbij en blijf goed mixen. Het beste kun je nu wisselen naar deeghaken. Als je dit gedaan hebt, voeg je de bloem toe. Mix ongeveer 10 minuten lang tot het deeg soepel is geworden. Als het te plakkerig aan voelt, kun je een beetje bloem toevoegen (vergeet niet daarna nog even goed te mixen).

Zorg dat er een dunne laag zonnebloemolie in een kom is aangebracht voor je de deegbal erin legt om te laten rijzen en bestrijk de gehele deegbal met een laagje olie (dit voorkomt plakken). Dek de kom af met folie en laat 2 uur rijzen. Probeer het eens in een oven die uit staat en je zult zien hoe mooi het resultaat zal zijn.
Bestuif je aanrechtblad met bloem en rol het deeg uit. Smelt een beetje roomboter in een klein pannetje en bestrijk het uitgerolde deeg hiermee. Snijd zongedroogde tomaten fijn en verdeel over het deeg. Strooi er een beetje grof zout over en rol het deeg op. Vet een cakeblik in en leg de deegrol erin. Dek af met aluminiumfolie en laat opnieuw 2 uur rijzen. Verhit de oven op 190 graden. Meng een scheutje water met een ei en bestrijk hiermee het brood. Bak het brood in ongeveer 30 minuten goudbruin. Haal het dan uit de oven en laat het brood minimaal 20 minuten rusten voor je het uit het cakeblik haalt. Bij voorkeur volledig laten afkoelen voor je het brood gaat snijden.
Ik heb gekozen om het brood te beleggen met gerookte zalm, kappertjes en plakjes komkommer. De andere helft is belegd met gebakken ontbijtspek, sla, tomaat en bestrooid met parmezaanse kaas.
Deze kleine sandwiches zijn in elke gewenste vorm te snijden en naar keuze te beleggen.