Ingrediënten
2 kg rundvlees (stoofvlees)
1 ui
2 blaadjes laurier
3 kruidnagels
Bouquet garni: paar takjes selderij, paar takjes tijm, half bosje peterselie
3 liter water
15 peperkorrels
handje grof zeezout
4 middelgrote preien
6 middelgrote wortels
Benodigdheden
Braadpan met deksel (bij voorkeur gietijzer)
Keukengaren
Bereiding:
Snijd het rundvlees in gelijke stukken, niet te groot. Pel de ui en steek de laurierblaadjes vast aan de ui met behulp van de kruidnagels. Bind de selderij, tijm en peterselie samen met behulp van keukengaren. Leg het rundvlees, samen met de ui en het pakketje van kruiden in de braadpan. Schenk 3 liter koud water erop en doe de deksel op de pan. De peperkorrels kun je het beste in een thee-ei doen, zodat je deze na het stoven gemakkelijk kan verwijderen. Zodra het water kookt, voeg je het thee-ei gevuld met peperkorrels toe, en het grove zeezout. Laat het geheel op laag vuur circa 3 uur stoven, met de deksel half gesloten.

Schil en snijd ondertussen de wortel en prei in gelijke stukken. Verwijder na 3 uur het thee-ei, de ui en het pakketje van kruiden. Haal het vlees eruit en houd apart. Zeef de bouillon met behulp van een schone natte theedoek en een fijne zeef. Spoel de pan eventueel schoon en voeg de heldere bouillon en het vlees opnieuw toe. Voeg de gesneden prei en wortel toe en stoof nog minimaal 1 uur. Breng op smaak met peper en zout.
Heerlijk met gekookte aardappelen of stokbrood.