Risotto met zalm
Italiaans hoofdgerecht van romige risotto met groene asperges en gemarineerde zalm uit de oven






Ingrediënten
300 gr risotto
4 zalmmoten (totaal 400 tot 500 gr)
200 gr groene asperge (tips of hele asperges in stukken gesneden)
Verse dille
1 sjalot
50 gr Parmezaanse kaas
800 tot 900 ml warme bouillon
Scheut droge witte wijn
2 teentjes knoflook
1 eetlepel olijfolie
1 lente-ui
1 citroen
Optioneel: chilivlokken
Bereiding
Hak de dille fijn, rasp de citroen en pers 1 teentje knoflook en meng dit samen met 1 eetlepel van het citroensap, olijfolie, knoflook en wat peper en zout door elkaar. Besmeer de bovenzijde van de zalm hiermee. Bestrooi eventueel met een paar chilivlokken om een wat pittigere smaak te creëren. Laat de zalm marineren terwijl je verder gaat met de risotto en de oven voorverwarmd op 200 graden.




Kook de asperges in een pan met ruim kokend water in ongeveer 5 tot 7 min gaar en giet af. Fruit de ui en het tweede teentje knoflook in een grote (wokpan) in een scheutje olijfolie aan. Roer de risottorijst er door en bak 2 min mee totdat hij glazig begint te worden. Blus de rijst af met een flinke scheut wijn. Blijf roeren totdat de rijst de wijn heeft opgenomen. Schep dan ongeveer een soeplepel warme bouillon er bij en wacht al roerend totdat ook deze is opgenomen door de risottorijst. Blijf dit net zo lang doen totdat alle bouillon is opgenomen. Dit zal, afhankelijk van de soort risotto, 20 min tot een half uur duren.




Zet ondertussen ook de zalm in de oven en bak deze in 12 tot 15 min gaar. Houd hem eventueel onder een stuk aluminiumfolie warm totdat de risotto klaar is. Controleer of de risotto gaar is, hij moet wel redelijk zacht zijn maar nog wel een stevige bite hebben. Schep de Parmezaanse kaas, fijngehakte lente-ui en de asperges door de risotto en warm nog even mee. Serveer de risotto met de zalm uit de oven.