Roemeense pruimen bollen

Traditionele Roemeense lekkernij waarvan de officiële benaming ‘galuste cu prune’ is. 
Ingredienten
700 gram kruimige aardappels
40 gram roomboter
180 gram paneermeel
50 gram + 75 gram kristalsuiker + beetje extra om te bestrooien
150 gram bloem + extra om te bestrooien
2 eieren
50 gram griesmeel
mespunt zout
12 kleine pruimen of 6 grote pruimen (soort naar keuze)
 
Bereiding
Was de kruimige aardappels en kook ze, met schil, in ongeveer 20 minuten gaar. Smelt ondertussen de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg het paneermeel toe.
 
Roemeense-pruimen-bollen
Roemeense-pruimen-bollen
Roemeense-pruimen-bollen
Blijf goed roeren tot je de gewenste kleur hebt bereikt (goudbruin). Zet het  vuur uit en roer 50 gram suiker erdoor. Was de pruimen en dep ze droog. Snijd voor de helft in tot aan de pit en verwijder de pit. Bestrooi de pruimen met een beetje suiker en laat rusten. Giet de aardappels af, zodra de aardappels een beetje zijn afgekoeld kun je gemakkelijk de schil verwijderen. Maak er puree van, met een stamper of wat je zelf het liefste gebruikt, en laat afkoelen. Dit kun je gerust de dag van tevoren maken.
 
Roemeense-pruimen-bollen
Roemeense-pruimen-bollen
Roemeense-pruimen-bollen
 Het maken van het deeg kan zowel met de hand, of met een mixer. Meng de aardappelpuree, bloem, 75 gram suiker, zout, griesmeel en de eieren samen tot een deegbal. Het behoort een vrij plakkerig deeg te zijn, maar als het te plakkerig lijkt kun je het beste extra bloem toevoegen. Door de suiker is het teveel aan vocht uit de pruimen gekomen, deze kun je nu gemakkelijk droogdeppen.
 
Roemeense-pruimen-bollen
Roemeense-pruimen-bollen
Roemeense-pruimen-bollen
 
 
     
Breng een grote pan water aan de kook. Zorg dat je handen bedekt zijn met voldoende bloem om teveel plakken te voorkomen en verdeel het deeg in 12 porties. Pak een portie in je hand en druk met je andere hand tot je een platte vorm hebt. Leg een pruim in het midden en vouw het deeg eromheen tot een bal. Zorg dat een goed gesloten bal wordt.
 
Roemeense-pruimen-bollenRoemeense-pruimen-bollenRoemeense-pruimen-bollen
Zodra het water kookt, leg je de ballen er voorzichtig in. Opletten dat de deegbal niet aan de bodem van de pan gaat plakken. Het zal ongeveer 5 minuten duren tot ze gaar zijn, afhankelijk van de grootte, je kunt dit zeker weten als ze gaan drijven. Haal met een schuimspaan uit het water en laat even kort uitlekken. Rol de ballen door het gebruineerde paneermeel. Naar keuze warm of koud te eten.
10 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra - LeukeRecepten

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

3 x stoofschotels

Vegetarische stoofschotel
Hachee basisrecept
Coq au vin

Heerlijke soepen

Een soep maken is erg makkelijk. Een soepje is lekker als voorgerecht om het diner mee te beginnen maar ook lekker als opknapper tijdens de lunch. Op onze site vind je de lekkerste recepten voor bijvoorbeeld tomatensoep, courgettesoep en spinaziesoep.

Mihoensoep met omeletrolletjes

Een lekkere Oosterse mihoensoep gevuld met paddenstoelen, taugé en omeletrolletjes, lekker vega en vullend!

Voorgerecht

30 min

4 pers.

Rode bietensoep

Deze rode bietensoep heeft niet alleen een mooie kleur, maar is ook nog eens heel lekker.

Voorgerecht

35 min

4 pers.

Tomaten-crèmesoep

Maak zonder pakjes en zakjes deze romige tomaten-crèmesoep met verse tomaten een zachte smaak van room

Voorgerecht

20 min

4 pers.