Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Roemeense pruimen bollen

Traditionele Roemeense lekkernij waarvan de officiële benaming ‘galuste cu prune’ is. 
Ingredienten
700 gram kruimige aardappels
40 gram roomboter
180 gram paneermeel
50 gram + 75 gram kristalsuiker + beetje extra om te bestrooien
150 gram bloem + extra om te bestrooien
2 eieren
50 gram griesmeel
mespunt zout
12 kleine pruimen of 6 grote pruimen (soort naar keuze)
 
Bereiding
Was de kruimige aardappels en kook ze, met schil, in ongeveer 20 minuten gaar. Smelt ondertussen de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg het paneermeel toe.
 
Roemeense-pruimen-bollen
Roemeense-pruimen-bollen
Roemeense-pruimen-bollen
Blijf goed roeren tot je de gewenste kleur hebt bereikt (goudbruin). Zet het  vuur uit en roer 50 gram suiker erdoor. Was de pruimen en dep ze droog. Snijd voor de helft in tot aan de pit en verwijder de pit. Bestrooi de pruimen met een beetje suiker en laat rusten. Giet de aardappels af, zodra de aardappels een beetje zijn afgekoeld kun je gemakkelijk de schil verwijderen. Maak er puree van, met een stamper of wat je zelf het liefste gebruikt, en laat afkoelen. Dit kun je gerust de dag van tevoren maken.
 
Roemeense-pruimen-bollen
Roemeense-pruimen-bollen
Roemeense-pruimen-bollen
 Het maken van het deeg kan zowel met de hand, of met een mixer. Meng de aardappelpuree, bloem, 75 gram suiker, zout, griesmeel en de eieren samen tot een deegbal. Het behoort een vrij plakkerig deeg te zijn, maar als het te plakkerig lijkt kun je het beste extra bloem toevoegen. Door de suiker is het teveel aan vocht uit de pruimen gekomen, deze kun je nu gemakkelijk droogdeppen.
 
Roemeense-pruimen-bollen
Roemeense-pruimen-bollen
Roemeense-pruimen-bollen
 
 
     
Breng een grote pan water aan de kook. Zorg dat je handen bedekt zijn met voldoende bloem om teveel plakken te voorkomen en verdeel het deeg in 12 porties. Pak een portie in je hand en druk met je andere hand tot je een platte vorm hebt. Leg een pruim in het midden en vouw het deeg eromheen tot een bal. Zorg dat een goed gesloten bal wordt.
 
Roemeense-pruimen-bollenRoemeense-pruimen-bollenRoemeense-pruimen-bollen
Zodra het water kookt, leg je de ballen er voorzichtig in. Opletten dat de deegbal niet aan de bodem van de pan gaat plakken. Het zal ongeveer 5 minuten duren tot ze gaar zijn, afhankelijk van de grootte, je kunt dit zeker weten als ze gaan drijven. Haal met een schuimspaan uit het water en laat even kort uitlekken. Rol de ballen door het gebruineerde paneermeel. Naar keuze warm of koud te eten.
Beoordeling (7 stemmen)
Bewaar
E-mail
Deel
3 x sinterklaas recepten
  • Gebak en taart
Speculaascake met appel
  • Gebak en taart
Sinterklaas pepernotentaart
  • Gebak en taart
Amandelstaaf

Herfst recepten

Proef nu de herfst met deze heerlijke herfstrecepten. Maak de recepten nu makkelijk en snel zelf en geniet van een heerlijke kom paddestoelensoep, jachtschotel, of een pompoencruble bijvoorbeeld. Varieer dit seizoen met echte herfst groente en fruit zoals bramen, peer, paddestoelen, kastanjes, pompoen en rode kool. Bekijk hier alle herfst recepten.

Hartige groentetaart met pastinaak
Quesadilla’s met rode biet en boerenkool
Gevulde portobello in bladerdeeg
Paddenstoelenbouillon
Parelcouscous met broccoli, pesto en braadworst