Spanakopita cups

Leuke variant op de Griekse driehoekjes van filodeeg gevuld met spinazie en feta
Ingrediënten
5 vellen filodeeg (bv Easy Filo bladerdeeg)
300 gr verse spinazie
1 teentje knoflook
1 groot ei
200 gr feta/witte kaas
100 gr roomkaas naturel
Zwarte peper
Snufje nootmuskaas
30 gr gesmolten boter
1 eetl olijfolie
 
Bereiding
Haal het filodeeg voorzichtig uit de verpakking en laat onder een vochtige theedoek ontdooien. Verwarm de oven op 200 graden. Maak ondertussen de vulling; hak de knoflook fijn en bak in een klein beetje olijfolie licht bruin. Voeg de spinazie (in etappes) toe en bak al roerende tot deze helemaal geslonken is. Schep de spinazie in een zeef of vergiet en druk het vocht er uit. Snijd de uitgelekte spinazie fijn en meng het ei, snufje peper en nootmuskaat er door. Verkruimel de feta en schep samen met de roomkaas door het spinaziemengsel.
 
spanakopita cups01
spanakopita cups02
spanakopita cups03
        Knip de stapel met velletjes filodeeg twee maal horizontaal en twee maal verticaal doormidden zodat er 9 vierkante stapeltjes ontstaan. Pak een stapeltje van vierkante velletjes en bewaar de rest zolang onder de vochtige theedoek. Besmeer de stapel velletje voor velletje met gesmolten boter. Leg de beboterde velletjes scheef op elkaar totdat er een soort ster ontstaat. Herhaal dit met alle stapeltjes, het is vrij veel werk maar oefening baart kunst. Vet de muffinvompjes in en druk de ‘sterren’ van filodeeg er voorzichtig in. Verdeel de spinazie vulling over de filodeegvormpjes en zet ongeveer 20 min in de oven totdat de vulling gestold is en het filodeeg knapperig is.
 
spanakopita cups04
spanakopita cups05
spanakopita cups06
55 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra - LeukeRecepten

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

3 x stoofschotels

Vegetarische stoofschotel
Hachee basisrecept
Coq au vin

Heerlijke soepen

Een soep maken is erg makkelijk. Een soepje is lekker als voorgerecht om het diner mee te beginnen maar ook lekker als opknapper tijdens de lunch. Op onze site vind je de lekkerste recepten voor bijvoorbeeld tomatensoep, courgettesoep en spinaziesoep.

Mihoensoep met omeletrolletjes

Een lekkere Oosterse mihoensoep gevuld met paddenstoelen, taugé en omeletrolletjes, lekker vega en vullend!

Voorgerecht

30 min

4 pers.

Rode bietensoep

Deze rode bietensoep heeft niet alleen een mooie kleur, maar is ook nog eens heel lekker.

Voorgerecht

35 min

4 pers.

Tomaten-crèmesoep

Maak zonder pakjes en zakjes deze romige tomaten-crèmesoep met verse tomaten een zachte smaak van room

Voorgerecht

20 min

4 pers.