Spanakopita cups

Leuke variant op de Griekse driehoekjes van filodeeg gevuld met spinazie en feta
Ingrediënten
5 vellen filodeeg (bv Easy Filo bladerdeeg)
300 gr verse spinazie
1 teentje knoflook
1 groot ei
200 gr feta/witte kaas
100 gr roomkaas naturel
Zwarte peper
Snufje nootmuskaas
30 gr gesmolten boter
1 eetl olijfolie
 
Bereiding
Haal het filodeeg voorzichtig uit de verpakking en laat onder een vochtige theedoek ontdooien. Verwarm de oven op 200 graden. Maak ondertussen de vulling; hak de knoflook fijn en bak in een klein beetje olijfolie licht bruin. Voeg de spinazie (in etappes) toe en bak al roerende tot deze helemaal geslonken is. Schep de spinazie in een zeef of vergiet en druk het vocht er uit. Snijd de uitgelekte spinazie fijn en meng het ei, snufje peper en nootmuskaat er door. Verkruimel de feta en schep samen met de roomkaas door het spinaziemengsel.
 
spanakopita cups01
spanakopita cups02
spanakopita cups03
        Knip de stapel met velletjes filodeeg twee maal horizontaal en twee maal verticaal doormidden zodat er 9 vierkante stapeltjes ontstaan. Pak een stapeltje van vierkante velletjes en bewaar de rest zolang onder de vochtige theedoek. Besmeer de stapel velletje voor velletje met gesmolten boter. Leg de beboterde velletjes scheef op elkaar totdat er een soort ster ontstaat. Herhaal dit met alle stapeltjes, het is vrij veel werk maar oefening baart kunst. Vet de muffinvompjes in en druk de ‘sterren’ van filodeeg er voorzichtig in. Verdeel de spinazie vulling over de filodeegvormpjes en zet ongeveer 20 min in de oven totdat de vulling gestold is en het filodeeg knapperig is.
 
spanakopita cups04
spanakopita cups05
spanakopita cups06
Vind je dit leuk?
59 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Sandra

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!