Stoofperen met bladerdeeg

Deze in witte wijn gestoofde peertjes in bladerdeeg lijken net kleine kerstboompjes
Ingrediënten 
4 stoofpeertjes (gewone peren kunnen trouwens ook)
500 ml witte wijn
1 laurier blaadje
100 gr suiker + 2 eetlepels om te bestrooien
1 kaneelstokje
1 eetl citroensap
1 vanillestokje
Snuf kaneel
4 blaadjes bladerdeeg
1 ei
 
Materialen
Ovenschaal
Kwastje
 
Bereiding
Schil de stoofperen en laat het steeltje er boven aan zitten. Snijd het kroontje onderin er uit. Schraap het merg uit het vanillestokje. Breng de wijn met citroensap, 150 gr suiker, blaadjes laurier, kaneelstokje en het vanillemerg en stokje aan de kook in een grote pan. Leg de peertjes er in en laat 45 min met de deksel op de pan op laag vuur stoven.
 
stoofpeer met bladerdeeg 01
stoofpeer met bladerdeeg 01
stoofpeer met bladerdeeg 01
stoofpeer met bladerdeeg 01
Verwarm de oven op 200 graden. Laat 10 min voordat de stoofpeertjes klaar zijn het bladerdeeg ontdooien. Schep de peertjes met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken en iets afkoelen. Snijd eventueel de onderkant van de peer recht zodat ze beter blijven staan. Verwijder het vanillestokje, kaneelstokje en laurierblad uit de wijn en laat op het vuur pruttelen zonder deksel zodat deze kan indikken. Zet het vuur uit zodra de siroop de gewenste dikte heeft.
 
Snijd het bladerdeeg in dunne stroken van ca 1 cm. Wikkel een strook onder om de peer. Pak een volgende strook en druk deze goed vast aan het uiteinde van de strook die al op de peer zit. Overlap de stoken iets. Herhaal dit totdat je bovenaan de peer bent.
 
stoofpeer met bladerdeeg 01
stoofpeer met bladerdeeg 01
stoofpeer met bladerdeeg 01
stoofpeer met bladerdeeg 01
Zet de peren in een ovenschaal (er kan een beetje vocht uit komen). Maar gebruik niet een al te hoge schaal want dan wordt het onderste gedeelte van het bladerdeeg niet zo snel knapperig. Klop het ei los en bestrijk het bladerdeeg hier mee. Roer ongeveer 2 eetlepels suiker met een snuf kaneel door elkaar en bestrooi de peren hiermee. Zet de peren ongeveer 20 minuten in de oven.
 
Je kunt ze warm of koud serveren (warm vind ik zelf net iets lekkerder). Zet een peer op een bordje en bedruip met het de ingekookte siroop. Ook lekker met slagroom en/of een bol ijs.
 
Voor dit recept heb ik me laten inspireren door dit recepten van receptenvandaag.nl
45 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

Mis geen van mijn recepten met de LeukeRecepten nieuwsbrief!

• Elke 2 weken in je mail

• Met de nieuwste recepten,

  inspiratie en leuke nieuwtjes

• Gratis!