Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Stoofperenijs met kaneel sabayon

Heerlijk winters dessert van stoofperen ijs met sabayon en zelfgemaakte kletskoppen.

Ingrediënten ijs
800 gram stoofperen (zelfgemaakt of kant en klaar gestoofd in rode port)
200 ml slagroom
 
Ingrediënten kaneel sabayon
4 eidooiers
50 gram kristalsuiker
1 dl droge witte wijn
1 theelepel kaneel
 
Ingrediënten amandel kletskop
40 gram roomboter (kamertemperatuur)
25 gram sinaasappelsap
100 gram witte basterdsuiker
65 gram bloem
40 gram amandelschaafsel
 
Bereiding kletskoppen
Mix de boter (met een hand of stand mixer) tot deze zacht is. Voeg het sinaasappelsap en de basterdsuiker toe. Blijf mixen en voeg de bloem en amandelschaafsel toe. Leg het beslag op huishoudfolie en pak het in als een rol. Leg in de vriezer tot deze geheel bevroren is. Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd met een scherp mes dunne plakjes van de ‘koekjesrol’ en leg op een bakplaat. Bak de kletskoppen af in ongeveer 10 minuten.
 
Stoofperenijs_met_kaneel_sabayon_01 koek
Stoofperenijs_met_kaneel_sabayon_02_koek
Stoofperenijs_met_kaneel_sabayon_03_koek.jpg
Stoofperenijs_met_kaneel_sabayon_04_koek
Bereiding ijs
Pureer de koude stoofperen in de blender en zeef de vezels uit de massa. Roer de ongeslagen slagroom erdoor en schenk het mengsel in een ijsmachine en laat 40 minuten draaien. Je merkt vanzelf of het ijs hard genoeg bevroren is of dat het nog eventjes nodig heeft. Haal het ijs uit de machine en schep in een afgesloten bak en zet deze vervolgens in de vriezer.
 
Stoofperenijs_met_kaneel_sabayon_01_ijs.jpg
Stoofperenijs_met_kaneel_sabayon_02_ijs.jpg
Stoofperenijs_met_kaneel_sabayon_03_ijs.jpg
Bereiding sabayon
Als de koekjes en het ijs klaar zijn, kun je beginnen aan de sabayon. Verhit een laag water in een steelpan (zorg ervoor dat de kom met eidooiers erop past, voor au bain-marie). Klop de eidooiers met suiker een paar minuten met een garde.  Zet vervolgens de kom op de steelpan en blijf de eidooiers kloppen. Roer de kaneel door de witte wijn, en voeg dit bij de eidooiers. Blijf kloppen tot een schuimige saus. Pas op dat het ei niet gaat stollen, dit voorkom je door te blijven kloppen en mocht het te snel gaan, neem dan de kom van de pan.
 
Stoofperenijs met kaneel sabayon 03 Sabayon
Stoofperenijs met kaneel sabayon 03 Sabayon
Stoofperenijs met kaneel sabayon 03 Sabayon
Stoofperenijs met kaneel sabayon 03 Sabayon

Haal het ijs een paar minuutjes voor het serveren uit de vriezer. Leg een zelfgemaaKte kletskop op een bord en serveer een bolletje ijs er op. Giet wat van de sabayon er over en steek er nog een kletskop in.

 

Beoordeling (24 stemmen)
Bewaar
E-mail
Deel

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

Cannelloni met spinazie en zalm
Pasta ovenschotel met witlof
Bietenlasagne met walnoten
Lasagne met champignon saus
Gegratineerde gnocchi ovenschotel