Stoofperenijs met kaneel sabayon
Heerlijk winters dessert van stoofperen ijs met sabayon en zelfgemaakte kletskoppen.
800 gram stoofperen (zelfgemaakt of kant en klaar gestoofd in rode port)
200 ml slagroom
4 eidooiers
50 gram kristalsuiker
1 dl droge witte wijn
1 theelepel kaneel
40 gram roomboter (kamertemperatuur)
25 gram sinaasappelsap
100 gram witte basterdsuiker
65 gram bloem
40 gram amandelschaafsel




Pureer de koude stoofperen in de blender en zeef de vezels uit de massa. Roer de ongeslagen slagroom erdoor en schenk het mengsel in een ijsmachine en laat 40 minuten draaien. Je merkt vanzelf of het ijs hard genoeg bevroren is of dat het nog eventjes nodig heeft. Haal het ijs uit de machine en schep in een afgesloten bak en zet deze vervolgens in de vriezer.



Als de koekjes en het ijs klaar zijn, kun je beginnen aan de sabayon. Verhit een laag water in een steelpan (zorg ervoor dat de kom met eidooiers erop past, voor au bain-marie). Klop de eidooiers met suiker een paar minuten met een garde. Zet vervolgens de kom op de steelpan en blijf de eidooiers kloppen. Roer de kaneel door de witte wijn, en voeg dit bij de eidooiers. Blijf kloppen tot een schuimige saus. Pas op dat het ei niet gaat stollen, dit voorkom je door te blijven kloppen en mocht het te snel gaan, neem dan de kom van de pan.




Haal het ijs een paar minuutjes voor het serveren uit de vriezer. Leg een zelfgemaaKte kletskop op een bord en serveer een bolletje ijs er op. Giet wat van de sabayon er over en steek er nog een kletskop in.