Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Verrassend en lekker vegan weekmenu + handige kooktips

Ik eet regelmatig vegetarisch, maar de laatste tijd ga ik soms nog een stapje verder en maak ik iets vegan. Dit betekent zonder dierlijke ingrediënten zoals bijvoorbeeld eieren, melk, kaas en boter.

Het is soms lastig maar tegelijkertijd ook een leuke uitdaging en beter voor het milieu en dierenwelzijn. Van alles wat we eten, draagt de consumptie van vlees en zuivel, door de hoge uitstoot van CO2, het meeste bij aan de impact op het milieu m.b.t. voedsel. Over het algemeen hebben plantaardige producten dus een lagere impact op het milieu dan dierlijke producten, waardoor een verschuiving naar een meer plantaardige voeding gunstig is voor het milieu.

Ik merkte dat ik al best al een aantal vegan recepten op mijn site had staan (ook zonder dat ik het wist) en het leek me leuk om hier een weekmenu mee samen te stellen. Handig voor als je vegan bent, een weekje plantaardig wil (proberen) te eten of gewoon om inspiratie op te doen voor een dagje zonder vlees en zuivel. Want ik denk dat alle kleine beetjes al helpen. Zelf zal ik niet helemaal vegan worden maar af en toe een vegan dagje vind ik een lekkere en gezonde afwisseling.

Plantaardig eten
Tijdens het samenstellen van dit menu kwam ik er achter dat je met een paar kleine aanpassingen sommige recepten heel makkelijk vegan maken. Dus hieronder een opsomming van mijn bevindingen die handig zijn om te weten als je vegan gaat eten. Lees ook mijn blog over plantaardige vervangers en kijk op de site veganwiki.

5 x tip om recepten vegan maken

  1. In veel recepten voor romige sausjes gebruik ik Griekse yoghurt deze kun je vervangen door bijvoorbeeld sojayoghurt. Mayonaise bevat meestal ei maar er zijn ook varianten te koop zonder ei.
  2. Boter vervang je makkelijk door margarine. Let op: soms zitten er nog een paar procent melkbestandsdelen in, bij Becel Original is dit niet het geval deze is vegan en smaakt heerlijk op je brood. Om te bakken gebruik ik de vloeibare variant van Becel Original. Deze producten zijn gemaakt met een mix van zonnebloem-, lijnzaad-, en koolzaadolie en bevatten geen ingrediënten van dierlijke oorsprong en zijn tevens vrij van conserveermiddelen, lactose, kunstmatige kleur- en smaakstoffen. 100% plantaardig dus!
  3. Stamppot wordt vaak smeuïg gemaakt met een klontje boter en scheutje melk. Gebruik hiervoor wat van het kookvocht van de aardappels en een beetje Becel margarine.
  4. Wat geraspte kaas over een pasta maaltijd kun je eventueel vervangen door edelvlokken of gebruik wat geroosterde nootjes of pijnboompitten voor een hartige smaak.
  5. Tegenwoordig zijn er veel vleesvervangers te koop dus vervang makkelijk stukjes, kip, een burger of gehakt voor een vega(n) variant.

..

Maandag: gevulde courgette met aubergine

Het pittige rijstmengsel met aubergine is een heerlijke vulling en tevens glutenvrij

..
Dinsdag: vegan quinche met paddenstoelen

Een quiche zonder eieren? Dat kan met dit recept op basis van tofu aangevuld met paddenstoelen.

..
Woensdag: Vega kip ketjap salade

Deze maaltijdsalade maak je heel makkelijk met vega stukjes kip in een heerlijke ketjapsaus. Laat de kroepoek achterwege.

..
Donderdag: pasta met verse tomatensaus

Deze pasta is gemaakt met een verse zelfgemaakte tomatensaus en daarom extra lekker en gezond!

..
Vrijdag: pompoencurry met linzen

Een curry wordt vaak bereid met kokosmelk en kun je eenvoudig vegan maken zoals deze curry met linzen.

..
Zaterdag: Mexicaanse huaraches met salsa

Van deze Mexicaanse pizza’s op basis van maismeel en een heerlijke salsa kun je lekker genieten in het weekend.

..
Zondag: regenboog summerrolls

Geen zin om uitgebreid te koken op zondag? Maak dan deze verse summerrolls gevuld met groenten en een romige pindasaus.

Bronnen: Becel, VeganWiki
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.

Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)
Mieke - Reageren 10-09-2018 om 7:52 uur

Wat een verrassende site! Ga het zeker eens proberen.

Folderbode.be - Reageren 07-09-2018 om 21:41 uur

Ik heb lang aan het kijken naar een interessante blog over voeding. Naar mijn inziens als alle auteurs zulke goede artikelen maken als dit dan zouden surfers op het web ongelofelijk veel meer waarde hebben. Ik kon het niet laten om dit te ventileren. Er zijn nog zo van die sites die echt waarde bieden. Laatst kwam ik op een nuttige site Folderbode. Hiermee heb ik al veel geld bespaart op dagelijkse boodschappen die ik doe. Winkel je bijvoorbeeld vaak bij Albert Heijn dan bekijk ik alvorens ik ga shoppen de producten die ik wil en die in afslag staan. Dit lijkt iets heel onnozel maar ik bespaar er maandelijks honderden euros mee uit! Misschien is dit iets om bij een volgende keer over te schrijven op deze zinvolle blog? Enfin, ik geef mijn ondervinding maar mee. Hebben jullie trouwens ook een actuele Pinterest pagina over dit onderwerp?

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

Zoete aardappel gnocchi met spinazie
Pasta met truffel roomsaus
Ziti al forno met gehaktballetjes
Pasta pesto salade met kip
Kip in Parmaham met courgette