10 x recepten met pesto

De meest bekende pesto is de pesto genovese, ook wel pesto verde genoemd. Deze groene pesto komt oorspronkelijk uit het Italiaanse stadje Genua en is gemaakt van o.a basilicum, Parmezaanse kaas en pijnboompitten.

Pesto is een heerlijke smaakmaker en makkelijk toe te passen in verschillende gerechten. Meestal gebruik ik pesto op een stukje brood, in een pastagerecht, als dressing in een salade of op de pizza. Het lekkerste is natuurlijk om de pesto zelf te maken. Maar soms als ik weinig tijd heb gebruik ik ook wel eens pesto uit een potje, maar het verschil proef je wel.

Verschillende soorten pesto:

Er bestaan veel verschillende soorten pesto’s zoals:
– Pesto rosso, gemaakt met gedroogde tomaatjes en herkenbaar aan de rode kleur
– Pesto di rucola, hierbij is de basilicum (voor een gedeelte) vervangen door rucola
– Pesto calabrese, gemaakt met paprika, rode peper en ricotta
– Pesto di pistacchi, met pistachenootjes ipv pijnboompitten
– Pesto di menta, hierbij is de basilicum (gedeeltelijk) vervangen door munt

Je kunt de Parmezaanse kaas ook (gedeeltelijk) vervangen door pecorino, deze is iets pittiger. Tijm, oregano of peterselie kunnen ook een lekkere toevoeging zijn in je pesto recept. Om de pesto romig te maken kun je wat ricotta of crème fraiche toevoegen. Zo maak je ook makkelijk een pastasaus of dressing voor op de salade.

Top 10 recepten met pesto

#1 Mini pesto broodjes
  • Lunch
  • 35 MIN + 45 MIN WACHTEN + 20 OVENTIJD
  • 24 STUKS
  • **

Leuk als borrelhapje of voor de high tea; broodrolletjes met pesto en verse basilicum

#2 Gevulde champignons uit de oven
  • Voorgerecht
  • 30 min
  • 4 personen
  • **

Een aanrader om je etentje mee te starten; grote gevulde champignons met pesto, kaas en pijnboompitten.

#3 Pasta pesto met kip
  • Hoofdgerecht
  • 25 min
  • 4 personen
  • **

Dit lekkere en makkelijke recept met pasta en kip in een lekkere romige pestosaus moet je een keer geprobeerd hebben!

#4 Plaatpizza met parmaham en pesto
  • Hoofdgerecht
  • 40 MINUTEN + 25 OVENTIJD
  • 4 PERSONEN
  • **

Rijk belegde plaatpizza met courgette, paprika, mozzarella, parmaham en zelfgemaakte pesto

#5 Pastasalade met gedroogde tomaatjes
  • Hoofdgerecht
  • 40 MIN (+ 2 UUR OVENTIJD)
  • 4 PERSONEN
  • **

Italiaanse maaltijdsalade met pasta, kip, mozzarella en gedroogde tomaatjes in een romige pesto dressing

#6 Bladerdeegstengels met pesto
  • Hapjes en snacks
  • 15 min + 20 min oventijd
  • 10 stuks
  • *

Met maar 4 ingrediënten draai je deze snack nog snel in elkaar voordat het feestje begint!

#7 Pesto aardappels uit de oven
  • Bijgerecht
  • 30 MIN + 20 OVENTIJD
  • 4 PERSONEN
  • *

Varieer eens met aardappelen en bereid ze in de oven met pesto en parmezaanse kaas

#8 Zalm met pesto van de bbq
  • Hoofdgerecht
  • 40 MINUTEN
  • 4 PERSONEN
  • **

Makkelijk barbecue recept voor zalmpakketjes met zelfgemaakte pesto, tomaatjes en courgette

#10 Video: lasagne kip pesto
  • Hoofdgerecht
  • 30 MIN + 40 OVENTIJD
  • 4 PERSONEN
  • **

Kip en courgette combineren heerlijk met de romige mascarpone en pesto in deze lasagne

Bewaar
Print
Deel

3 x stoofschotels

Vegetarische stoofschotel
Hachee basisrecept
Coq au vin

Reacties

Laat je reactie achter

Elly Janssen 11 augustus 2013 om 13:17

Graag recpt van de pesto door sturen,

Beantwoorden
Bart 13 augustus 2013 om 23:29

Misschien beter dan een potje?

Beantwoorden
Chantal van Boven 5 november 2013 om 10:21

Ik heb ergens gelezen dat je pesto ook kan invriezen?

klopt dit

Beantwoorden
sandra 5 november 2013 om 21:00

Pesto kun je inderdaad goed invriezen. Hij blijft dan ongeveer 6 maanden goed. Je kunt de pesto ook handig verdelen in een vorm voor ijsklontjes

Beantwoorden

Heerlijke soepen

Een soep maken is erg makkelijk. Een soepje is lekker als voorgerecht om het diner mee te beginnen maar ook lekker als opknapper tijdens de lunch. Op onze site vind je de lekkerste recepten voor bijvoorbeeld tomatensoep, courgettesoep en spinaziesoep.

Mihoensoep met omeletrolletjes

Een lekkere Oosterse mihoensoep gevuld met paddenstoelen, taugé en omeletrolletjes, lekker vega en vullend!

Voorgerecht

30 min

4 pers.

Rode bietensoep

Deze rode bietensoep heeft niet alleen een mooie kleur, maar is ook nog eens heel lekker.

Voorgerecht

35 min

4 pers.

Tomaten-crèmesoep

Maak zonder pakjes en zakjes deze romige tomaten-crèmesoep met verse tomaten een zachte smaak van room

Voorgerecht

20 min

4 pers.