10 x recepten met pesto

De meest bekende pesto is de pesto genovese, ook wel pesto verde genoemd. Deze groene pesto komt oorspronkelijk uit het Italiaanse stadje Genua en is gemaakt van o.a basilicum, Parmezaanse kaas en pijnboompitten.

Pesto is een heerlijke smaakmaker en makkelijk toe te passen in verschillende gerechten. Meestal gebruik ik pesto op een stukje brood, in een pastagerecht, als dressing in een salade of op de pizza. Het lekkerste is natuurlijk om de pesto zelf te maken. Maar soms als ik weinig tijd heb gebruik ik ook wel eens pesto uit een potje, maar het verschil proef je wel.

Verschillende soorten pesto:

Er bestaan veel verschillende soorten pesto’s zoals:
– Pesto rosso, gemaakt met gedroogde tomaatjes en herkenbaar aan de rode kleur
– Pesto di rucola, hierbij is de basilicum (voor een gedeelte) vervangen door rucola
– Pesto calabrese, gemaakt met paprika, rode peper en ricotta
– Pesto di pistacchi, met pistachenootjes ipv pijnboompitten
– Pesto di menta, hierbij is de basilicum (gedeeltelijk) vervangen door munt

Je kunt de Parmezaanse kaas ook (gedeeltelijk) vervangen door pecorino, deze is iets pittiger. Tijm, oregano of peterselie kunnen ook een lekkere toevoeging zijn in je pesto recept. Om de pesto romig te maken kun je wat ricotta of crème fraiche toevoegen. Zo maak je ook makkelijk een pastasaus of dressing voor op de salade.

Top 10 recepten met pesto

#1 Mini pesto broodjes
  • Lunch
  • 35 MIN + 45 MIN WACHTEN + 20 OVENTIJD
  • 24 STUKS
  • **

Leuk als borrelhapje of voor de high tea; broodrolletjes met pesto en verse basilicum

#2 Gevulde champignons uit de oven
  • Voorgerecht
  • 30 min
  • 4 personen
  • **

Een aanrader om je etentje mee te starten; grote gevulde champignons met pesto, kaas en pijnboompitten.

#3 Pasta pesto met kip
  • Hoofdgerecht
  • 25 min
  • 4 personen
  • **

Dit lekkere en makkelijke recept met pasta en kip in een lekkere romige pestosaus moet je een keer geprobeerd hebben!

#4 Plaatpizza met parmaham en pesto
  • Hoofdgerecht
  • 40 MINUTEN + 25 OVENTIJD
  • 4 PERSONEN
  • **

Rijk belegde plaatpizza met courgette, paprika, mozzarella, parmaham en zelfgemaakte pesto

#5 Pastasalade met gedroogde tomaatjes
  • Hoofdgerecht
  • 40 MIN (+ 2 UUR OVENTIJD)
  • 4 PERSONEN
  • **

Italiaanse maaltijdsalade met pasta, kip, mozzarella en gedroogde tomaatjes in een romige pesto dressing

#6 Bladerdeegstengels met pesto
  • Hapjes en snacks
  • 15 min + 20 min oventijd
  • 10 stuks
  • *

Met maar 4 ingrediënten draai je deze snack nog snel in elkaar voordat het feestje begint!

#7 Pesto aardappels uit de oven
  • Bijgerecht
  • 30 MIN + 20 OVENTIJD
  • 4 PERSONEN
  • *

Varieer eens met aardappelen en bereid ze in de oven met pesto en parmezaanse kaas

#8 Zalm met pesto van de bbq
  • Hoofdgerecht
  • 40 MINUTEN
  • 4 PERSONEN
  • **

Makkelijk barbecue recept voor zalmpakketjes met zelfgemaakte pesto, tomaatjes en courgette

#9 Tortilla pesto rolletjes
  • Hapjes en snacks
  • 20 MIN
  • 6 PERSONEN
  • **

Een aanrader voor elk feestje! 

#10 Video: lasagne kip pesto
  • Hoofdgerecht
  • 30 MIN + 40 OVENTIJD
  • 4 PERSONEN
  • **

Kip en courgette combineren heerlijk met de romige mascarpone en pesto in deze lasagne

Bewaar
Print
Deel

3 x pastasalades

Pastasalade met carpaccio
Pastasalade met tonijn
Gezonde pastasalade

Reacties

Laat je reactie achter

Elly Janssen 11 augustus 2013 om 13:17

Graag recpt van de pesto door sturen,

Beantwoorden
Bart 13 augustus 2013 om 23:29

Misschien beter dan een potje?

Beantwoorden
Chantal van Boven 5 november 2013 om 10:21

Ik heb ergens gelezen dat je pesto ook kan invriezen?

klopt dit

Beantwoorden
sandra 5 november 2013 om 21:00

Pesto kun je inderdaad goed invriezen. Hij blijft dan ongeveer 6 maanden goed. Je kunt de pesto ook handig verdelen in een vorm voor ijsklontjes

Beantwoorden

Salade recepten

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Van salade met kip tot vegetarische salade en pastasalade. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht of als makkelijke lunch!

Romige zoete aardappel BBQ salade

Tover de standaard aardappelsalade voor bij de BBQ om tot een gezondere variant van zoete aardappel met een lichte maar romige yoghurt dressing.

Bijgerecht

20 min + 1 uur afkoelen

4 pers.

Aardbeiensalade met geitenkaas

Heerlijke frisse salade met geitenkaas, basilicum en aardbeien en een lichte balsamico dressing

Lunch

15 min

2 pers.

Tabouleh salade

Heerlijke frisse salade van bulgur met citroen en peterselie. Lekker als lunch met wat pita of als of bijgerecht.

Bijgerecht

25 min

6 pers.