Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Zelf pepernoten maken + tips

Het werd tijd! LeukeRecepten bestaat al ruim 3 jaar en er stond nog steeds geen recept voor pepernoten op. Shame on me! Maar daar komt nu verandering in… Ik heb namelijk vorige week voor het eerst pepernoten gebakken. Tenminste dat ik me kan herinneren, want toen ik klein was maakte we thuis ook wel eens pepernoten, vertelde mijn moeder. En het recept is inderdaad heel erg makkelijk en leuk om samen met de kids te maken.

Oh en ik noem ze even voor de gemakkelijkheid pepernoten maar het zijn eigenlijk kruidnoten. Echte pepernoten worden gemaakt van hetzelfde deeg als taaitaai en zijn een stuk taaier dan de kruidnoot.

pepernoten blog01
pepernoten blog01

7 tips voor de perfecte pepernoot:

– Maak de balletjes niet te groot want ze rijzen nog in de oven.
– Leg de balletjes in schuine rijen op de bakplaat zodat de warmte van oven overal goed bij kan.
– Verdeel het deeg in een paar stukken en rol er een dunne worst van, snijd stukjes van 1 cm er af en draai hier balletjes van.
– Houd minimaal 2 cm ruimte tussen de balletjes zodat de pepernoten niet aan elkaar vast gaan plakken.
– Smelt een reep chocolade au bain marie en doop de afgekoelde pepernoten hier in voor chocolade pepernoten.
– Is je boter niet goed koud, zet de kom met deeg dan minimaal een uurtje in de koelkast. Als het deeg niet goed koud is heb je namelijk de kans dat de pepernoten gaan uitlopen op de bakplaat.
– Bewaar ze maximaal 2 a 3 dagen in een afgesloten trommel.
Hieronder volgt mijn recept:

Basisrecept pepernoten

25 MIN + 25 OVENTIJD + AFKOELEN – 70 STUKS

Ingrediënten 
250 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr donkere basterdsuiker
4 theel koek en speculaaskruiden
Snufje zout
100 gr koude boter
90 ml melk

Bereiding
Verwarm de oven op 170 graden. Roer het bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout door elkaar in een kom. Voeg de koude boter en de melk toe en kneed tot een stevige bal. Kneed niet te lang, want het deeg mag niet te warm worden.
Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Draai balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Je hoeft ze niet plat te gaan drukken want dat gaat vanzelf in de oven. Zet de pepernoten ongeveer 25 min in de oven. Als ze uit de oven komen zullen ze nog wat zacht aanvoelen maar als ze afgekoeld zijn dan worden ze knapperig.

Bewaren

Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)
kim - Reageren 07-11-2015 om 23:08 uur

hoi, goed recept, dit zijn alleen kruidnootjes en geen pepernoten ;)

Salades

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Een salade is snel, makkelijk, fris en gezond. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht bij een stukje vlees of vis.

Griekse panzanella salade
Mihoensalade met tofu
Kip ketjap salade
Thaise quinoa salade
Perzik salade met krokante geitenkaas
Print met
×