Zelf sushi maken + 5 recepten

In deze blog vind je alles wat je moet weten voor het maken van sushi. Het recept voor sushirijst, verschillende varianten sushi en handige tips om zelf sushi te maken

Verse sushi zelf maken is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens leuk om te doen. Om zelf lekkere sushi te maken is het belangrijk dat je een aantal goede ingrediënten in huis hebt. De vis moet bijvoorbeeld heel vers zijn, dan is de sushi veruit het lekkerst. Naast verse vis is goede sushirijst ook heel belangrijk. Hij moet niet te droog zijn, lekker plakkerig en op de juiste manier worden bereid.

Er zijn verschillende soorten sushi:

  • Sashimi = Reepjes rauwe vis
  • Maki Sushi = normale rolletjes
  • Nigiri Sushi = blokje rijst met stukjes vis er op
  • Temaki = hoorntje van zeewier gevuld met rijst en andere ingrediënten
  • Uramaki = binnenste buiten rol

Bereiding sushirijst

Als je zelf sushi gaat maken begin je met de rijst. Deze kan je bij veel supermarkten tegenwoordig ook al halen, let er wel op dat er sushirijst op de verpakking staat. Bij een willekeurige toko in de buurt kun je sowieso slagen. Dit heb je nodig om de sushirijst te maken:

Ingrediënten sushirijst:
5 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel witte wijnazijn
500 gr sushirijst
660 ml koud water
Snufje zout
Snufje suiker

Benodigdheden
Grote houten schaal om rijst in af te laten koelen (hangiri)
Grote pan om rijst in te koken
Vergiet

Bereiding
Belangrijk is om op tijd te beginnen met het bereiden van de sushirijst. De rijst moet nadat je het gekookt hebt namelijk helemaal afkoelen. Was de sushirijst een paar keer met koud water.

Ondertussen maak je van de rijstazijn, wijnazijn, suiker en zout een mengsel wat je even kort opwarmt (in de magnetron kan ook). Roer alles goed door elkaar zodat de suiker en het zout opgelost zijn. Er zijn ook kant en klare flesjes sushi azijn verkrijgbaar.

Doe nu de rijst in een pan en giet het koude water hierover heen. Breng dit nu aan de kook en laat het voor ongeveer 10 tot 15 minuten zacht koken met deksel. De hoeveelheid water en kooktijd kan iets afwijken, check daarom de verpakking van de sushirijst. Zet dan het vuur uit en laat hem nog 10 min met deksel nastomen. De rijst moet kleverig en klonterig zijn.

Doe de rijst daarna in de houten schaal en giet hier ook het afgekoelde azijn mengsel overheen en meng het goed zonder je de rijst kapot roert. Laat de rijst nu verder afkoelen en bedek de sushirijst met een theedoek totdat je de sushi verder gaat maken.

Vulling en ingredienten sushi

Nori vellen (zeewiervellen)
Rauwe tonijn
Verse rauwe zalm of gerookte zalm
Komkommer
Japanse pickle (ook wel Takuan genoemd)
Surimi sticks
Geroosterde sesamzaadjes
Avocado
Mango
Garnalen (gebakken of gekookte garnalen)
Omelet
Andere ingredienten naar keuze

Garnering sushi

Wasabi
Gemberslices
Sojasaus

Benodigdheden sushi

Bamboe matje
Japanse stokjes
Bakje met water (om je handen in te dopen zodat de rijst niet plakt)

Tips om vegetarische sushi te maken

  • Met tofu: hiervoor snijd je de plak tofu in repen van ca 1 cm en bak je deze kort met wat sojasaus in pan en laat je daarna afkoelen. Verwerk daarna in de sushi.
  • Met omelet: klop 4 eieren met 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel sojasaus en een snufje zout door elkaar. Bak 3 a 4 dunne omeletten hier van en rol/vouw deze met een spatel op en snijd in lange reepjes.
  • Met groenten: gebruik bijvoorbeeld avocado, wortel, komkommer, radijsjes etc.

Praktische tips:

  • Reken per persoon op ongeveer 75 -100 gr sushi rijst
  • Nog sushi ingredienten over? Maak er deze sushi salade van
  • In veel supermarkten vind je ook een sushi kit, hier zitten de basis ingrediënten in om zelf sushi te maken.
  • Je kunt ook zoete fruit sushi maken als toetje
  • Om een sushi diner compleet te maken kun je van te voren ook een miesoep of mihoensoep serveren

5 x sushi recepten

#1 Temaki sushi
  • Hoofdgerecht
  • 50 min
  • 6 stuks
  • *

Temaki is een sushi handrol in de vorm van een hoorntje, gevuld met sushirijst en andere lekkere ingrediënten

#2 Maki sushi
  • Hoofdgerecht
  • 25 min + 15 min
  • 4 personen
  • *

Deze traditionele sushi rol maak je makkelijk zelf met een norivel, sushirijst en diverse lekkere vullingen zoals zalm, komkommer en avocado

#3 Vegetarische sushi
  • Hoofdgerecht
  • 50 min
  • 2-3 personen
  • *

Een heerlijke vegetarische sushi variant, met geroosterde zoete aardappel, romige avocado, frisse komkommer en een pittige dipsaus

#4 Sushi komkommer bootjes
  • Hapjes en snacks
  • 20 min
  • 10-12 stuks
  • *

Je borrelavond is pas echt gezellig met deze knapperige sushi hapjes. Lekker met zachte avocado, gerookte zalm en gerookte paprika mayo.

#5 Nigiri sushi
  • Hoofdgerecht
  • 15 min + 15 min
  • 4 personen
  • *

Deze makkelijke vorm van sushi bestaat uit blokjes sushirijst met een topping van plakjes zalm, tonijn of ei. Maak ze nu makkelijk zelf met dit recept!

Vind je dit leuk?
46 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

62e0fc9cdb36b 27 juli 2022 om 10:56

Geweldig recept. Gedetailleerde informatie. Dank je!

Brenda 8 augustus 2021 om 09:24

Waardoor kan ik de nori vellen vervangen?

Sandra - LeukeRecepten 11 augustus 2021 om 11:17

Dat is bij sushi lastig te vervangen, maar je hebt ook sushi zonder nori vellen zoals sashimi of nigiri

M.wijsman 9 augustus 2020 om 16:19

Ik ben gek op geflambeerde zalm maar hoe maak ik dit zelf

Anne-Marie Gabriele 16 juni 2020 om 20:00

Beetje angstig voor de rauwe vis

merel 9 december 2021 om 19:07

je zou het ook met gebakken vis kunnen maken

Brenda Grobe 13 mei 2020 om 15:35

Goede tips!

Kaat 30 april 2020 om 18:06

Morgen aan de slag met de sushi! Nu al zin in. Ik kies er wel voor om diepgevroren vis te gebruiken, vind deze persoonlijk erg goed van smaak en scheelt behoorlijk in de prijs. Dat maakt het nog leuk betaalbaar.

gio 8 november 2020 om 10:12

sushi moet nooit met zalm o tonijn uit blik . please

Sandra 7 mei 2020 om 19:35

Ja kan ik begrijpen, verse vis is erg duur. Je kunt ook vegetarische sushi maken trouwens of met bijvoorbeeld tonijn of zalm uit blik.

S 29 maart 2020 om 16:07

In de viswinkel

Christine 26 januari 2020 om 19:40

Waar kan je de dikkere verse rauwe zalm kopen?

janet 13 maart 2020 om 10:34

Bij een visboer

matthijs 23 mei 2019 om 18:31

Als je de rijst (het belangrijkste ingrediënt van de sushi) echt lekker wil maken hou je beter de traditionele methode aan. Eerst meerdere keren goed wassen tot het spoelwater helder is, 10 minuten laten rusten, koken volgens schema 2m hoog, 5m middel, 8m laag vuur, vuur uit en theedoek en deksel er weer op en 15 minuten laten staan, dan storten en met azijn/suiker/zout en een beetje mirin mengen in een grote schaal. Met een waaier afkoelen tot 39 graden en dan gebruiken. Handen natmaken dan kleeft het niet zo.

vera 22 augustus 2017 om 14:17

jammie, ik ben gek op sushi. Wij zijn alleen heel erg slecht in het maken dus wij gaan meestal handig naar een restaurant. Handig op een tablet zelf alles regelen en wanneer de sushi komt vallen ze niet uit elkaar bij het aanraken. Ik ga dit wel een keer proberen te maken, ziet er heerlijk uit.

Sandra 29 augustus 2017 om 16:36

Hoi Vera, dank je. Dit was ook een van mijn eerste pogingen en toch vrij goed gelukt. en oefening baart kunst :)