Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Zelfgemaakte pesto

De meest bekende pesto is de pesto genovese, ook wel pesto verde genoemd. Deze groene pesto komt oorspronkelijk uit het Italiaanse stadje Genua en is gemaakt van o.a basilicum, parmezaanse kaas en pijnboompitten. Het is een heerlijke smaakmaker en makkelijk toe te passen in verschillende gerechten.

Meestal gebruik ik pesto op een stukje brood, in een pastagerecht, als dressing in een salade of op de pizza. Het lekkerste is natuurlijk om de pesto zelf te maken. Maar soms als ik weinig tijd heb gebruik ik ook wel eens pesto uit een potje, maar het verschil proef je wel. Dit is mijn basisrecept voor pesto genovese:
 

Recept pesto genovese

30 gr pijnboompitten
1 teentje knoflook
50 gr parmezaanse kaas, grof geraspt
4 eetl (of meer) extra vierge olijfolie
30 gr basilicum
Zwarte peper
 
Materialen
Keukenmachine
 
Bereiding
Rooster de pijnboompitten zonder olie of boter lichtjes in een pannetje. Laat ze afkoelen op een bordje. Doe de knoflook, kaas en geroosterde pijnboompitten in de keukenmachine en maal fijn. Voeg de blaadjes basilicum toe en maal tot een groene massa. Giet de olijfolie er beetje bij beetje bij en mix goed door. De pesto moet niet de droog zijn maar ook niet te olieachtig. Breng de pesto op het laatst op smaak met een beetje zwarte peper. Zout is vaak niet nodig omdat de Parmezaanse kaas al zout is van zichzelf.
 
zelf pesto maken01

zelf pesto maken02zelf pesto maken03zelf pesto maken04zelf pesto maken05

 
Je kunt de pesto enkele dagen in de koelkast bewaren. Wil je hem langer bewaren dan kun je de pesto in een weck potje doen. Giet er een dun laagje olijfolie er op sluit het potje goed af. Met dit recept maak je ongeveer 70 gr pesto.
 

Variaties

Er bestaan veel verschillende soorten pesto’s zoals;
– Pesto rosso, gemaakt met gedroogde tomaatjes en herkenbaar aan de rode kleur.
– Pesto di rucola, hierbij is de basilicum (voor een gedeelte) vervangen door rucola
– Pesto calabrese, gemaakt met paprika, rode peper en ricotta
– Pesto di pistacchi, met pistachenootjes ipv pijnboompitten
– Pesto di menta, hierbij is de basilicum (gedeeltelijk) vervangen door munt
 
Je kunt de Parmezaanse kaas ook (gedeeltelijk) vervangen door pecorino, deze is iets pittiger. Tijm, oregano of peterselie kunnen ook een lekkere toevoeging zijn in je pesto recept. Om de pesto romig te maken kun je wat ricotta of crème fraiche toevoegen. Zo maak je ook makkelijk een pastasaus of dressing voor op de salade.
 

Top 5 lekkere recepten met pesto

1. Mini pesto broodjes

mini pesto rolletjes

2. Gevulde champignons uit de oven

champignons met pesto

3. Pasta kip pesto

pasta met kip pesto

4. Plaatpizza met parmaham en pesto

plaatpizza parmaham pesto

5. Pastasalade met gedroogde tomaatjes

pasta maaltijdsalade met kip en mozzarella

 

Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (4)
sandra - Reageren 05-11-2013 om 21:00 uur

Pesto kun je inderdaad goed invriezen. Hij blijft dan ongeveer 6 maanden goed. Je kunt de pesto ook handig verdelen in een vorm voor ijsklontjes

Chantal van Boven - Reageren 05-11-2013 om 10:21 uur

Ik heb ergens gelezen dat je pesto ook kan invriezen?

klopt dit

Bart - Reageren 13-08-2013 om 23:29 uur

Misschien beter dan een potje?

Elly Janssen - Reageren 11-08-2013 om 13:17 uur

Graag recpt van de pesto door sturen,

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

Bietenlasagne met walnoten
Lasagne met champignon saus
Gegratineerde gnocchi ovenschotel
Zoete aardappel gnocchi met spinazie
Pasta met truffel roomsaus