Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Zomerfruit: de aardbei

Aardbeien worden ook wel zomerkoninkjes genoemd omdat ze vooral geoogst worden in de zomer en door hun groene kroontje. Tegenwoordig zijn aardbeien het hele jaar door verkrijgbaar maar ze zijn het lekkerst in de maanden mei, juni, juli en augustus. Dan worden ze namelijk in Nederland op het land of in de kas geteeld. De maanden daarbuiten worden ze geïmporteerd uit het buitenland.
 

Gezond fruit

Aardbeien zijn heel gezond, ze bevatten veel vitamine c, veel vezels en weinig calorieën. Ongeveer 1,3 kilo aardbeien bevat evenveel calorieën dan 1 Magnum. Je kunt aardbeien het beste in de koelkast bewaren, voor het eten laat je ze een half uurtje op kamer temperatuur komen. Aardbeien kun je ook zelf verbouwen in de tuin of in een pot. Let wel op dat je de juiste soort aardbeien neemt want er bestaan ongeveer 20 soorten en zijn niet allemaal lekker en eetbaar.
 

Gek op aardbeien

‘Vroeger’ heb ik in de zomermaanden ook als vakantiebaantje aardbeien geplukt. Ik ben helemaal gek op aardbeien dus mijn carrière heeft ook niet lang geduurd. Er belandde namelijk meer aardbeien in mijn mond dan in de kist. Nu eet ik in de zomer nog steeds heel veel aardbeien. Ik heb ontdekt dat ze ook in combinatie met bijvoorbeeld geitenkaas, balsamico of zwarte peper heerlijk smaken. Dit is de top 5 van mijn favoriete aardbeienrecepten:
 

1. Zomersalade met aardbeien

Zomersalalde met aardbeien
couscous met aarbeien
 

Aardbeien weetjes

Ik heb gelezen dat als je met geprakte aardbeien je tanden poetst, dat ze na een paar keer witter worden. Ik heb het nog niet geprobeerd maar dit is zeker interessant om een keer te testen.
 
Er bestaan ook witte aardbeien, de zogemaande pineberry. Deze is afkomstig uit Zuid Amerika en smaakt naar ananas.
 
Echte Hollandse aardbeien zijn het allerlekkerste en smaken zoet. Je herkent ze aan een licht groen kroontje met spitse blaadjes. Aardbeien uit buitenland hebben meestal grote ronde blaadjes.
 
Bezoek eens Aardbeienland met oa een aardbeienkasteel, plukvelden en aardbeienmuseum. Kinderen kunnen er spelen in de speeltuin en hun eigen aardbeien plukken. www.aardbeienland.nl

 

 

Reacties

Laat je reactie achter

p
petra 9 juli 2013 om 20:08

het ziet er goed uit, en de zomersalade met aardbeien ga ik zeker een keer maken. evenals het dessert!!

Paasrecepten

Heb je met Pasen een gezellig paasontbijt, paasbrunch of paasdiner gepland met familie of vrienden? Kijk dan hier voor een aantal leuke en makkelijke paasrecepten die bij iedereen in de smaak vallen. Denk bijvoorbeeld aan een quiche, lamskoteletjes, paasbrood, lentesoep, pasteitjes en feestelijke muffins. Bekijk hier alle paasrecepten.

×