Ga naar de inhoud

Broccoli koken, stomen en perfect bereiden

Lees hier hoe je broccoli kookt, bewaart, invriest en meer. En krijg antwoord opvragen zoals hoe kook je broccoli en hoeveel broccoli heb je nodig per persoon?

Info

Kooktijd 4-5 minuten
Bewaren 5-7 dagen in de koelkast
Invriezen Ja, 12 maanden
Seizoen mei t/m november
Bereiden Koken, stomen, roerbakken, grillen of rauw eten

Inhoud

Broccoli koken

Hoe lang moet je broccoli koken? In ongeveer 4 tot 5 minuten zijn de broccoliroosjes klaar. Volg deze stappen om broccoli te koken:

 

1. Zet een pan water op het vuur met genoeg water zodat de broccoli roosjes net onder water kunnen staan. Voeg eventueel een beetje zout toe aan het water.
2. Was de broccoli onder koud stromend water en snijd in roosjes.
3. Voeg de broccoliroosjes toe aan het kokende water.
4. Kook de broccoli 4-5 minuten tot het heldergroen is en knapperig gaar.
Tip: prik af en toe met een vork in de broccolisteeltjes om te zien of ze gaar zijn. Laat de broccoliroosjes niet te lang koken want dan wordt het zacht en snotterig. Dat doet de smaak ook niet goed.
5. Giet het water af of haal de broccoliroosjes uit het water met een schuimspaan en laat uitlekken.

Uitgelicht recept

Broccoli uit de oven met kaas

Een makkelijk en lekker bijgerecht dat overal bij past. Deze broccoli roosjes uit de oven met een laagje gegratineerde kaas zijn daar perfect voor. Door de broccoli kort voor te koken en daarna in de oven te bakken krijgt deze een lekkere bite en met wat kaas er over is het een feestje bij elk gerecht.

10 M + 15 M

Vegetarisch recept Glutenvrij recept Koolhydraat arm recept
Bekijk recept

Broccoli bereiden

Broccoli stomen
Vul de pan met ongeveer 3 centimeter water en breng aan de kook. Plaats de broccoliroosjes in het stoommandje. Doordat dit afgedekt wordt ontstaat er stoom. Stoom op deze manier de broccoli gaar in ongeveer 4 tot 5 minuten.

 

Broccoli wokken
Broccoli kun je ook wokken! Blancheer de broccoli eerst om vervolgens de broccoli in een wokpan met een beetje olie te wokken. De broccoli zal na ongeveer 3 tot 4 minuten wokken op hoog vuur lekker knapperig zijn.

 

Broccoli roosteren in de oven
Het roosteren van broccoli doe je in de oven. Verwarm de oven op 200 graden en zorg ervoor dat de broccoli goed droog is. Meng de broccoli met 1 à 2 eetlepels olie en eventueel wat zout, peper, knoflookpoeder of andere kruiden. Rooster de broccoli knapperig in ongeveer 20 minuten.

Waar is broccoli lekker bij?

Omdat broccoli zo veelzijdig is past het goed bij veel andere ingrediënten. Serveer de broccoli meteen of maak er iets lekker van zoals deze 10 lekkere broccoli recepten. Combineer broccoli met pasta, rijst of quinoa voor een voedzame maaltijd, of gebruik het als topping op een pizza. Het gaat goed samen met noten, zoals amandelen of cashewnoten, en zoute smaken zoals feta of Parmezaanse kaas. Voor een Aziatische twist kun je broccoli roerbakken met sojasaus, sesamolie en gember. Kortom, een groente die zich aanpast aan bijna elke keuken! Tip: maak er ook eens broccolirijst van!

Broccoli bewaren

Broccoli kun je het beste in de koelkast bewaren. Dan blijft de broccoli het langst vers en lekker. Gebruik de broccoli binnen 3 tot 5 dagen voor de beste kwaliteit. Hoe lang is verse broccoli houdbaar?

  • In de koelkast kun je broccoli 5 tot 7 dagen bewaren. Leg het in de groentela en was de broccoli niet voordat je hem in de koelkast legt. Het overtollige vocht kan de broccoli sneller laten bederven.
  • Buiten de koelkast is broccoli 2 tot 3 dagen houdbaar.
  • Gekookte broccoli kun je nog wel een paar dagen in de koelkast bewaren, maar kun je het beste binnen 2 dagen opeten.

Broccoli invriezen

Ga je je broccoli niet één keer op maken? Dan kun je deze makkelijk invriezen. Snijd de broccoli in roosjes, blancheer deze kort (2-3 minuten), dep ze droog en doe ze in een diepvriesbakje of diepvrieszak. Vergeet er niet de datum op te schrijven, je kunt broccoli tot wel 12 maanden in de vriezer bewaren!

Tips

Hoeveel broccoli per persoon?

Gebruik als bijgerecht zo’n 200 gram broccoli per persoon. Een broccoli weegt vaak tussen de 300 en 500 gram, dus de eetbare delen van een halve broccoli per persoon is een goede graadmeter.

Is broccoli gezond?

Broccoli is ontzettend gezond. Het is rijk aan vitamine C, K en foliumzuur. Bovendien bevat het relatief veel antioxidanten en is het laag in calorieën.

Waarmee vervang je broccoli?

Broccoli vervang je gemakkelijk met bloemkool, maar je kunt vaak ook voor spinazie, courgette of groene asperges kiezen. Het is maar net wat jij het lekkerst vindt! Ook kun je kiezen voor bimi, een soort kleine broccoli in steelvorm.

Wanneer is broccoli in het seizoen?

Broccoli is in van mei t/m november in het seizoen en komt dan van Nederlandse bodem. In de winter komt broccoli uit Spanje of Italië.

Wat doe je met de broccoli stelen?

Je kunt de stelen in kleinere stukjes snijden en ze samen met de broccoliroosjes koken of stomen. De stelen hoef je in principe niet weg te gooien. Je kunt ze ook in een soep verwerken.

Meer kooktips